Reisverslagen lezen

Reismagazine Anders Reizen

Over Anders Reizen

Zelf een reisverslag schrijven

De honderden reisverslagen op deze site zijn allemaal geschreven door reizigers zoals jij en ik. Ook jouw verslagen zijn welkom: over nieuwe bestemmingen, maar ook over bestemmingen waarover al verslagen op de site staan. We mailen je graag onze uitgebreide tips en aanwijzingen voor het schrijven en aanleveren van een reisverslag.

Soorten reisverslagen

Anders Reizen publiceert verslagen met (liefst veel) foto's van veel verschillende soorten reizen: georganiseerde reizen en individuele reizen, fietsvakanties, wandelreizen, motorreizen, fly-drives en rugzakreizen, stedentrips, natuurreizen, cultuurreizen, wereldreizen enzovoorts. De een schrijft een sfeerverhaal met veel couleur locale, de ander een verslag dat wat meer een routebeschrijving is.

Voor al die verschillende soorten verslagen is plaats op deze site, zolang de (niet-massatoeristische) bestemming en wat je daar kunt verwachten maar centraal staat. Je kunt bij het schrijven van een verslag dus gewoon uitgaan van je eigen interesses. In feite kan dus iedereen die redelijk voorbereid en met een open oog op reis gaat een verslag schrijven. Zeker als je onderweg toch al een reisdagboek bijhoudt.

De verslagen op deze site zijn wel allemaal uitgebreide reisverslagen: de gemiddelde lengte is zo'n drieduizend woorden (het minimum is zo'n 2.000), een forse krantenpagina tekst. Daar kun je veel informatie en observaties in kwijt. Er passen bovendien veel foto's bij. Je hebt dus alle ruimte om je ervaringen in woord en beeld tot hun recht te laten komen.

Dat er behoefte is om zulke gedegen reisverslagen te lezen blijkt wel: Anders Reizen trekt dagelijks vele duizenden bezoekers, op drukke dagen zelfs over de 10.000. Je bent er dus van verzekerd dat je met je verslag veel andere reizigers helpt om inspriratie op te doen en hun eigen reis voor te bereiden. Een paar honderd reizigers ontdekten al hoe leuk het is om zo je ervaringen te delen.

Het is geen probleem als je je reisverslag ook op een persoonlijke homepage, weblog of andere website zet: als dat maar niet de door ons geredigeerde versie is. Als je wilt vertalen we het verslag ook voor onze Engelstalige site Off the Beaten Track.

Werkwijze Anders Reizen

Anders Reizen is geen site die klakkeloos alle verslagen plaatst of waar je zelf je reisverhaal op moet zetten, maar een reismagazine met een redactie die de reisverhalen de aandacht geeft die ze verdienen. De redactie redigeert de verslagen en kort ze zonodig in. (Uiteraard mailen we je het geredigeerde verslag ter goedkeuring.) Ook de foto's worden professioneel bewerkt, waarna het verslag wordt opgemaakt en op de site geplaatst.

Om een reisverslag voor Anders Reizen te schrijven hoef je niet per se een perfect verhaal op te sturen. De redactie helpt je graag om je persoonlijke reisdagboek om te vormen tot een voor geïnteresseerde buitenstaanders prettig leesbaar reisverslag.

Voor de verslaggeving is goed observeren en zien wat bijzonder is aan een bestemming veel belangrijker dan een vlekkeloze schrijfstijl. Je moet wel voldoende informatie leveren over de omgeving en beschrijven wat er te zien en te beleven is: van alleen de mededeling dat het allemaal fantastisch is kunnen we natuurlijk geen interessant verslag maken.

We krijgen liever te veel dan te weinig materiaal, des te beter wordt het uiteindelijke verslag. Vergeet niet: de redactie kan tijdens het redigeren wel inkorten, maar de reis nalopen om extra ervaringen en observaties toe te voegen... als dat eens zou kunnen!

Hoewel verslagen vaak veel compacter geschreven kunnen worden, past niet altijd alle informatie in een verslag van 3.000 woorden. Dan is de reis meestal eenvoudig op te delen in bijvoorbeeld een apart verslag per provincie of staat. En als tijdens een rondreis langere tijd in een stad wordt doorgebracht, dan kan dit onderdeel als losse stedentrip worden geplaatst. Wie specifiek in die stad is geïnteresseerd kan dan alleen dat verhaal lezen, maar via links onderaan de verslagen kan de lezer ook de hele reis volgen.

We sturen je graag de voorwaarden die we hanteren en wat tips en aanwijzingen voor het schrijven van een reisverslag. Een verslag kan niet zonder illustrerend fotomateriaal, daarom sturen we de aanwijzingen voor het aanleveren van foto's meteen mee.