Nieuwsbrief

Reisverslagen Royan van Velse

Royan van Velse schreef deze 14 reisverslagen:

Vakantie Albanië

Een geitenhoeder in lompen, maar met een smartphone

verslag Vakantie Albanië met 24 foto's
Albanië is een land in opbouw. Tirana wordt een moderne stad, met overal winkels, restaurantjes en hotels, al zie je de communistische erfenis nog. Buiten de hoofdstad gaat het trager. Onderweg naar het Valbonëdal zijn de landschappen mooi, de dorpjes authentiek maar de wegen nog slecht. Een geitenhoeder in lompen maar met een smartphone, zo is het leven er nu. Maar het prikkeldraad is verdwenen van de stranden langs de Adriatische kust. 24 foto's.
Vakantie Albanië praktisch

Foto's: Royan van Velse & Rolf Brummel

Bonaire, eiland van het blauwe goud

Langs de kust liggen een kleine 90 duikstekken

verslag Bonaire, eiland van het blauwe goud met 34 foto's
Ooit was Bonaire het eiland van het witte goud, dankzij de winning van zout. Tegenwoordig is het het eiland van het blauwe goud en voor 80% van de inkomsten afhankelijk van het toerisme. Als die niet per cruiseschip over het water worden aangevoerd, dan komen ze wel voor het water: om te duiken, te snorkelen, te surfen of per kano de mangrove te verkennen. Het leven onder water is dan ook bijzonder gevarieerd en rijk. Bonaire noemt zich terecht een paradijs voor duikers. 34 foto's.
Duikersparadijs Bonaire praktisch

Stedentrip Sevilla III

De Moorse invloeden zijn nog overal tastbaar

verslag Stedentrip Sevilla III met 36 foto's
Sevilla werd in 1248 heroverd op de Moren maar vele eeuwen later zijn de Moorse invloeden nog overal in de Andalusische hoofdstad tastbaar: van de klokkentoren van de kathedraal tot het versterkte koninklijk paleis en de talrijke stadspaleizen, pleinen en parken. Niet alleen tijdens de reconquista bleef men gebruik maken van Moorse bouwmeesters, ook bij de bouw van het Plaza de España liet men zich nog steeds inspireren door dit verleden. 36 foto's.
Stedentrip Sevilla praktisch

Winderig Fuerteventura

Zand, rotsen en glooiende bruine bergen

verslag Winderig Fuerteventura met 26 foto's
Fuerteventura is een kaal, winderig en door erosie geteisterd Canarisch eiland. Toch is het niet alleen populair bij surfers. Onder water is het een en al kleur, dankzij de vele soorten vissen. Langs de kust vind je niet alleen zandstranden maar ook kliffen, rotspartijen en grotten. Zelfs de kale bruine bergen in het binnenland hebben iets bijzonders. Soms lijkt het alsof de slingerende wegen door een maanlandschap gaan. 26 foto's.
Winderig Fuerteventura praktisch

Îles d'Hyères Port-Cros en Île du Levant

Eilanden van goud voor de Azurenkust

verslag Îles d'Hyères Port-Cros en Île du Levant met 26 foto's
Voor de kust van Hyères liggen de Îles d'Or, de gouden eilanden Porquerolles, Port-Cros en Île du Levant. De laatste twee zijn het rustigst, zeker nadat de dagjesmensen weer zijn vertrokken. De natuur krijgt volop de ruimte op de rotsige eilanden, waar hier en daar een oud fort staat. Maar ook rond de eilanden, waar je kunt duiken tussen bruine tand­baarzen, kwaad kijkende murenen en duizenden barracuda's. 26 foto's.
Îles d'Hyères, Var praktisch

Foto's: Royan van Velse & Rolf Brummel

Stedentrip Dubrovnik

De parel van de Adriatische Zee

verslag Stedentrip Dubrovnik met 34 foto's
Dubrovnik, het door 800 jaar oude stadsmuren omringde vestingstadje aan de Dalmatische kust, is zo idyllisch dat niet alleen toeristen het als decor gebruiken: de makers van Star Wars, Robin Hood, James Bond en Game of Thrones weten het ook te vinden. De stevige muren en de forten Bokar, Minčeta, Lovrijenac wisten de stad niet altijd voor onheil te behoeden. Maar telkens kroop Dubrovnik er weer bovenop. Ook na de oorlogsmisdaden van de Serven. 34 foto's.
Stedentrip Dubrovnik praktisch

Stedentrip Reykjavik

Stad van ijs, sneeuw, water en stoom

verslag Stedentrip Reykjavik met 25 foto's
De hoofdstad van IJsland (120.000 inw.) doet wat eenvoudig en dorps aan. De baarden doen denken de Vikingen waarvan de bevolking afstamt. Ook in de winter is er in en rond Reykjavik genoeg te zien, dat allemaal met water te maken heeft: van geisers tot walvissen, thermale baden en watervallen. En de energie wordt vooral opgewekt door heet water en stoom. Veel groener dan het sneeuw­land­schap van IJsland wordt het niet. 25 foto's.
Stedentrip Reykjavik praktisch

Stedentrip Casablanca

De witte stad doet zijn naam eer aan

verslag Stedentrip Casablanca met 27 foto's
Casablanca, de grootste stad in Marokko, is nog steeds zo wit als zijn naam aangeeft. Achter de witte gevels van de havenstad, die soms façades zijn, kan historie schuil gaan maar ook moderniteit. Behalve de wirwar van straatjes vol winkels in de traditionele medina en panden uit de koloniale periode zijn er ook moderne villa's, grote shopping malls en de immense Hassan II-moskee die oude pracht en praal combineert met een enorm schuifdak. Oud en nieuw leeft door elkaar in deze zakenstad met een jonge bevolking. 27 foto's.
Stedentrip Casablanca praktisch

Martinique, het tropische Frankrijk

Regenwoud,mangrove en bountystranden

verslag Martinique, het tropische Frankrijk met 30 foto's
De overdekte markten in hoofdstad Fort-de-France zijn kleurrijk en geurrijk. Maar Martinique heeft vooral een afwisselende natuur te bieden, met in het noorden tropisch regenwoud en in het zuiden bountystranden en mangrove. Suikerriet- en bananenplantages herinneren aan het koloniale verleden, net als de overwegend creoolse bevolking. Met swingende Caribische muziek en heerlijk eten is het strandleven aangenaam. En dan kun je ook nog snorkelen en duiken. 30 foto's.
Martinique, het tropische Frankrijk praktisch

Stedentrip Malta

Overal tonen forten, kerken en paleizen de historie

verslag Stedentrip Malta met 39 foto's
Overal op het met forten versterkte eiland is de geschiedenis zichtbaar van het strategisch gelegen Malta. De meeste sporen lieten de Johannieters na, de Maltezer Orde die hier slag leverde tegen de Ottomanen terwijl andere ridderorden al ontbonden waren. Nergens bleef de Roomse Inquisitie ook zo lang actief als op Malta. Napoleon maakte pas een eind aan allebei. 39 foto's.
Stedentrip Malta praktisch

Stedentrip Oslo

De beeldige hoofdstad van Noorwegen

verslag Stedentrip Oslo met 38 foto's
Een grote bronzen tijger sluipt door de Noorse hoofdstad, waar in het Vigelandspark een stapel van honderd in elkaar verstrengelde stenen mensenfiguren omhoog lijkt te klimmen. Musea tonen de geschiedenis van de Noormannen en de poolexpedities. Zelfs een complete 12e eeuwse kerk werd naar het Norsk Folkemuseum gesleept. Vanaf Slot Akershus zie je in de haven een glazen stapel ijsschotsen drijven. Oslo is een stad van beelden. 38 foto's.
Stedentrip Oslo praktisch

Stedentrip Lissabon III

Een kleinschalige wereldstad aan de oevers van de Taag

verslag Stedentrip Lissabon III met 29 foto's
Belém, Lissabon's entree aan de Taag, herinnert met zijn toren en klooster nog steeds aan de tijd van de zeevaarders. De benedenstad Baixa toont architectuur van na de verwoestende aardbeving in 1755. En in het Parque das Nações zie je de modernste architectuur. In Bairro Alto en Alfama tref je nog de wirwar van middeleeuwse straatjes. Overal bovenuit torenen witte kerken en kloosters. En het beeldbepalende Castelo de São Jorge. 29 foto's.
Stedentrip Lissabon III praktisch

Stedentrip Boekarest

Hernieuwde grandeur in het Parijs van het oosten

verslag Stedentrip Boekarest met 41 foto's
Boekarest is geteisterd door aardbevingen, branden en oorlogen. Daar kwamen de donkere jaren van het Oostblok nog overheen: het oude centrum werd gesloopt om een communistische modelstad te bouwen rond een megalomaan paleis. Alleen in de 19e eeuw kende het een echte bloeitijd als Parijs van het Oosten. Die tijd lijkt terug te komen: Boekarest hervindt haar grandeur en heeft een levendig uitgaansleven. 41 foto's.
Stedentrip Boekarest praktisch

Rondreis Tibet

Het land waar de sneeuw vandaan komt

verslag Rondreis Tibet met 23 foto's
Eerst een bezoek aan Lhasa, met de paleizen Potala en Norbulingka, tempels en kloosters waar bedevaart­gangers aan gebeds­molens draaien en monniken dagelijks in de tuin discussiëren. Daarna over de Friendship Higway via 5 km hoge passen vol bonte gebeds­vlaggetjes door de Himalaya richting Kathmandu. Op het dak van de wereld over de witte toppen kijkend, zie je waaraan de Himalaya zijn naam 'woonplaats van de sneeuw' dankt. 23 foto's.
Rondreis Tibet praktisch

Foto's: Royan van Velse & Rolf Brummel

Anders Reizen is een site voor en door reizigers. Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle reisverslagen zijn geschreven door reizigers en vervolgens geredigeerd door een professionele redactie. Dit biedt de beste garantie voor volstrekt onafhankelijke informatie van een hoge kwaliteit. Draag je steentje bij en schrijf ook een verslag van je reizen. Al 173 reizigers gingen je voor!


Anders Reizen reisverslagen