Nieuwsbrief

Reisverslagen Ton Groothedde

Ton Groothedde schreef deze 9 reisverslagen:

Treinreis over de Balkan

Rondreis door zeven Balkanlanden

verslag Treinreis over de Balkan met 36 foto's
Zo'n 2500 kilometer per trein, via Salzburg naar de Balkan voor een rondje door zeven Balkanlanden (Slovenië, Kroatië, Bosnië, Servië, Macedonië, Griekenland en Bulgarije) langs de steden Ljubljana, Zagreb en Osijek, Sarajevo, Belgrado, Skopje, Thessaloniki en Sofia. Op sommige plaatsen zijn de traditionele spanningen op de Balkan nog voelbaar tijdens gesprekken met de inwoners. Of zichtbaar, zoals de kogelgaten in de huizen in Osijek. 36 foto's.
Treinreis over de Balkan praktisch

Winterzon in West-Sicilië

In alle rust langs de bezienswaardigheden

verslag Winterzon in West-Sicilië met 26 foto's
West-Sicilië wordt gedurende het hele toeristenseizoen druk bezocht. Er is ook nogal wat te zien: de mooie (maar vieze) hoofdstad Palermo, de smalle straatjes met uitzicht op zee in Cefalù, de beroemde kathedraal van Monreale en natuurlijk het werelderfgoed in de Vallei van de Tempels bij Agrigento. Maar in de winter heb je zelfs de Valle dei Templi bijna voor jezelf. Wel kan het wat ongemakkelijk voelen om in je eentje rond te lopen tussen de 8000 doden in de Catacombe dei Cappuccini. 26 foto's.
Winterzon in West-Sicilië praktisch

travelogue Historical Jordan Historisch Jordanië

Via een met zuilen omzoomde weg kun je de rest bekijken

verslag Historisch Jordanië met 22 foto's
In een landschap met grillige rotsformaties, woestijnen waar de bedoeïenen toeristen ontvangen in hun tenten en herders hun geiten en schapen hoeden, ligt het historisch erfgoed van Jordanië, zoals de Grieks-Romeinse monumenten in Jerash en natuurlijk Petra, de uit de rotsen gehakte oude hoofdstad van de Nabateeërs. En dan kun je ook nog drijven op de Dode Zee en zwemmen in de Golf van Aqaba. 22 foto's.
Historisch Jordanië praktisch

Foto's: Wil Deckers, Henk Jaspers & Ton Groothedde

Rondreis Marokko per trein

Koningssteden Fez, Meknes en Marrakech

verslag Rondreis Marokko per trein met 29 foto's
Per trein langs Fez, Meknes en Marrakech, waar in de medina's bedrijvigheid heerst. Het transport gaat er nog vaak per ezel omdat de steegjes te smal zijn voor auto's. Op veel plaatsen dringen mensen die zich op als gids om wat aan je te verdienen. Maar vraag je de weg dan kan het ook dat een portier zijn werk achter laat en hand in hand met je naar je bestemming loopt. In de trein maakt iedereen een praatje, terwijl onder de bank een verstekeling ligt. 29 foto's.
Marokko per trein praktisch

Treinreis Roemenië, Moldavië en Transdnjestrië

Bij de grenscontrole vraagt een dokter of alles ok is

verslag Treinreis Roemenië, Moldavië en Transdnjestrië met 38 foto's
De nachttrein van Boekarest naar Moldavië is een belevenis: bij de grens vraagt een arts of alles ok is en wordt van onderstel gewisseld. In hoofdstad Chisinau zijn de Russische invloeden nog goed zichtbaar en in Tiraspol, Transdnjestrië, staat zelfs Lenin nog parmantig op zijn sokkel. In Iasi, Roemenië, eet een zwerfkind snel de restjes van een terras­tafeltje en in Cluj Napoca barst de gids van het farmaceutisch museum ineens in snikken uit. 38 foto's.
Treinreis Roemenië, Moldavië en Transdnjestrië praktisch

travelogue Rounding the Baltic Sea Rondje Baltische Zee

Per trein door Noord-Oost Europa

verslag Rondje Baltische Zee met 38 foto's
Per trein en veerboot een ruim rondje om de Baltische Zee. Eerst over het spoor via Nürnberg, Leipzig en Berlijn naar Warschau. Dan per trein via Vilnius naar St. Petersburg om de Hermitage te bekijken. Vervolgens per boot van Tallinn naar Helsinki en vanaf Turku naar Stockholm. Tot slot met de trein via Kopenhagen terug naar Nederland. 38 foto's.
Treinreis Rusland, Duitsland, Litouwen praktisch

De Transsiberië Expres

Overal bergen in steeds andere kleuren groen

verslag De Transsiberië Expres met 16 foto's
Tussen wereldsteden Moskou en Beijing rijdt de Transsiberië Expres door bijna lege landschappen, waar de aarde echt rond wegloopt voorbij de horizon. Rivieren, stroompjes, bergen en dalen wisselen elkaar af. Honderden paarden galopperen over de berghellingen van Mongolië. In de Gobi-woestijn zelfs kamelen en gazellen. 16 foto's.
De Transsiberië Expres praktisch

Treinreis naar Istanbul

2500 km door Centraal en Oost-Europa

verslag Treinreis naar Istanbul met 14 foto's
In twee weken 2500 km per trein door Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Met stops in de hoofdsteden Praag, Bratislava, Boedapest, Boekarest, Sofia en ten slotte Istanbul. Reizen door prachtige landschappen, tussen mensen van diverse pluimage, langs mooie en minder mooie steden met hun bezienswaardigheden. 14 foto's.
Treinreis naar Istanbul praktisch

travelogue Touring the Ukraine Rondreis Oekraïne

Kerken, kathedralen en kloosters met gouden koepels

verslag Rondreis Oekraïne met 30 foto's
Oekraïne is prima per trein te bereizen: de hoofdstad Kiev met zijn kerken en kloosters, Tsjernobyl dat nog steeds gebukt gaat onder de kernramp, Lviv met zijn musea en mooie panden rond het Ploshcha Rynok-plein, het wat tegenvallende Odessa en Jalta en de Krim, waar tsaren veel paleizen bouwden en de Zwarte Zee nooit ver is. Het land met de grote, met leed doordrenkte historie bloeit langzaam weer op. 30 foto's.
Rondreis Oekraïne praktisch

Foto's: Wil Deckers & Ton Groothedde

Anders Reizen is een site voor en door reizigers. Ons motto is: reizigers informeren reizigers. Alle reisverslagen zijn geschreven door reizigers en vervolgens geredigeerd door een professionele redactie. Dit biedt de beste garantie voor volstrekt onafhankelijke informatie van een hoge kwaliteit. Draag je steentje bij en schrijf ook een verslag van je reizen. Al 173 reizigers gingen je voor!


Anders Reizen reisverslagen