Kras
Reisverslagen Nederlandse Antillen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nederlandse Antillen boeken

'Curaçao, Dushi Korsow'

Nuttige adressen

Curaçao Toeristen Bureau Europa,
Vasteland 82-84
3011 BP Rotterdam.
Tel. 010-4142639
E-mail: info@ctbe.nl
www.curacaoinfo.nl

Bevolking

De Curaçaoënaars zijn vriendelijk en praten redelijk tot goed Nederlands. Een toerist die een paar woordjes Papiamento (een mix van Nederlands, Engels, Spaans en Portugees) spreekt, opent veel deuren. Bijvoorbeeld: 'Bon dia' is goedemorgen, 'Bon tardi' is goedemiddag en 'Bon nochi' is goedenavond. 'Kon ta bai?' betekent Hoe gaat het?.

Elektriciteit

110 Volt. Een verloopstekker is handig.

Eten en drinken

Er zijn heel veel verschillende restaurants, vooral in de hoofdstad Willemstad. Ga eens naar de overdekte markt 'Plasa Bieu' in Punda. Hier kun je aan lange tafels aanschuiven en kennismaken met de lokale bevolking. Je kunt lokale gerechten proberen zoals leguanensoep, geitenvlees, kerrierijst en gebakken banaan voor weinig geld.

Op de drijvende markt kun je goedkope groente, fruit en vis kopen van de Venezolanen.

Het kraanwater is goed en kun je gewoon drinken.

Gezondheid

Je hoeft geen inentingen te halen.

Klimaat

Tropisch klimaat met een verkoelende oostelijke passaatwind. De meeste regen valt in de maanden november t/m februari. We hadden al gehoord en gelezen dat het de laatste tijd, sinds de orkaan Iwan (de verschrikkelijke) heel vaak regent. Het is ook erg uitzonderlijk dat er een orkaan over de Benedenwindse eilanden trekt. Het weer is sindsdien van slag! Een voordeel is dat het eiland de laatste tijd heel groen is.

Telefoneren en Internet

Als je mobiel wilt bellen op Curaçao, dan kun je beter een aparte SIM-kaart kopen in Nederland. Op Curaçao kun je ook telefoonkaarten kopen om in een van de telefooncellen te bellen. Er zijn voldoende goedkope internetcafés in de hoofdstad Willemstad.

Tijdverschil

In de winter is het op Curaçao vijf uur vroeger dan in Nederland en in de maanden april tot en met september zes uur vroeger.

Vervoer

Men rijdt rechts op Curaçao. Er zijn voldoende autoverhuurmaatschappijen. De wegen in het binnenland zijn niet altijd verhard. Het is beter om een huurauto in Nederland te regelen.

Er zijn twee busstations in de hoofdstad Willemstad. Het busstation in de wijk Punda staat achter het grote postkantoor en vlakbij de 'Riffort shopping mall' in Otrabanda staat de andere. Er rijden grote bussen en kleine busjes. De grote bus kost Naf 1.25 p.p. Je krijgt geen kaartje, maar je betaalt, het liefst contant, aan de buschauffeur. De kleine busjes, waarin ongeveer tien mensen kunnen meerijden, rijden meer naar de dorpen en kost Naf 1.45 p.p. Tijdens één van onze ritten met een oude grote bus, moesten de buspassagiers aan een touwtje trekken dat aan het plafond is gevestigd om de chauffeur te waarschuwen dat hij bij een bushalte moet stoppen.

Veiligheid

Otrabanda is een echte volkswijk van de hoofdstad en we worden geadviseerd om 's avonds niet verder dan het Brionplein te gaan. Zolang je het water van de Sint Annabaai ziet is het in orde maar ga niet verder, zo vertelt de beveiligingsman van het 'korps vrijwilligers Curaçao' mij in het vliegtuig.

Op elke Antillenvlucht gaan er standaard twee beveiligers van het korps mee of twee beveiligingsbeambten uit Nederland om de orde in het vliegtuig te bewaren. Tijdens de lange vlucht van Amsterdam naar Curaçao gaf hij een aantal praktische tips wat ik wel en niet moest doen op Curaçao. Zo moet je, als je een auto wilt huren, je deuren nooit op slot doen. Men gaat er dan vanuit dat je kostbare spullen in de auto hebt liggen.

In de hoofdstad Willemstad kom je 's avonds meer 'chollars', zo noemt men de zwervers en junkies hier, tegen dan overdag. Ze laten je over het algemeen met rust.

Geldzaken

Je kunt hier in US dollars of Antilliaanse guldens (Naf) betalen. De gulden kun je vergelijken met de oude Nederlandse gulden. Even weer terug naar het guldentijdperk en even niet meer hoeven om te rekenen.

De Antilliaanse gulden is gekoppeld aan de US dollar. In sommige winkels, voorzien van een sticker met 'We accept Euro's', kun je met de Euro betalen. Er zijn niet zoveel pinautomaten.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Nederlandse Antillen boeken

Op het overzicht vakantie boeken Nederlandse Antillen staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nederlandse Antillen.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden