Kras
Reisverslagen Nederlandse Antillen
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Nederlandse Antillen boeken

'Sint Maarten, The Friendly Island'

Nuttige adressen

Nederlandse deel St. Maarten: www.st-maarten.com
Franse deel St. Martin: www.st-martin.org
Carnaval: www.stmaartencarnival.com

Bevolking

Er wonen ca. 39.000 inwoners in het Nederlandse deel en 35.000 inwoners in het Franse deel. De locals verschillen onderling van elkaar. St. Maarten is echt een multi-culti eiland met maar liefst, zo hebben we gelezen, ca. 100 nationaliteiten. Veel mensen van de omringende eilanden zoals Anguilla, Antigua, St. Barths, Saba, St. Eustatius ('Statia'), Tortola en de Dominicaanse Republiek, hebben zich op St. Maarten gevestigd om te werken in de toeristische sector.

De oorspronkelijke bevolking praat wel Nederlands, maar op straat horen we alleen maar Engels. En het Engels van de locals is anders. Het is niet altijd goed te verstaan, maar wel grappig om te horen. In het Franse deel, St. Martin, spreekt men 'Caribisch Frans', ook wel 'Patois' genoemd.

We hebben ons laten vertellen dat de oorspronkelijke bevolking zo langzamerhand in de minderheid raakt en dat er meer mensen in het Nederlandse deel wonen dan in het Franse gedeelte.

Elektriciteit

110 Volt. Een verloopstekker is handig.

Eten en drinken

Het water uit de kraan is te drinken, maar het is beter om flesjes water te kopen in de supermarkt.

St. Maarten is een culinair eiland. Het heeft niet echt een lokale keuken, maar er zijn heel veel restaurants op het eiland. De plaats Grand Case (Franse deel) schijnt de beste restaurants van het eiland te hebben. Een lokale lekkernij is 'Johnny Cake' en 'Dumpling' in je soep.

Het is gebruikelijk om een fooi te geven in een restaurant. Het percentage varieert tussen de 10 en 15%.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht.

Klimaat

Tropisch klimaat. Het orkaanseizoen op St. Maarten loopt van juli tot november. Houd hier rekening mee tijdens het plannen van je reis.

Tijdverschil

In onze zomertijd is het op St. Maarten zes uur vroeger dan in Nederland en in de wintertijd is het vijf uur vroeger.

Vervoer

Het verkeer rijdt zowel op het Nederlandse – als het Franse deel rechts. De wegen in het Franse deel zijn iets beter. De wegen in het Nederlandse deel zijn niet goed geasfalteerd en er zijn veel gaten in het wegdek. Maar, hier wordt aan gewerkt!

Op het eiland rijden minibusjes. Zodra je een minibusje met het bordje 'Philipsburg' of 'Marigot' of waar je ook naar toe wilt ziet rijden steek je gewoon je hand op en hij stopt voor je. Het ritje, maakt niet uit hoe ver, heeft het vaste bedrag van US 1.50. Zorg er dus voor dat je losse biljetten van een dollar bij je hebt.

Toerisme

St. Maarten is vooral populair bij cruisepassagiers, Amerikanen, Canadezen en Fransen. Jaarlijks komen er (nog niet) zoveel Nederlanders naar het bovenwindse eiland. St. Maarten kun je niet vergelijken met de benedenwindse ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Elk eiland van de Nederlandse Antillen is uniek!

Geldzaken

Op St. Maarten is de officiële munteenheid de Antilliaanse Gulden en op St. Martin de Euro. Neem in ieder geval US Dollars mee en wissel je Euro's in een van de casino's.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Nederlandse Antillen boeken

Op het overzicht vakantie boeken Nederlandse Antillen staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Nederlandse Antillen.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden