Djoser
Reisverslagen Botswana
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Botswana boeken

'Chobe Park en Okavango Delta'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Botswana,
Avenue de Tervuren 169,
B-1150 Brussel.
Tel. 2-735.20.70

Visum

Voor Botswana heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Botswana nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

Botswana ligt in het hart van zuidelijk Afrika. De totale oppervlakte van het land is 16 maal Nederland. Botswana is een dunbevolkt land en heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Ongeveer 80 procent van de bevolking behoort tot de stam Tswana. De overige bevolkingsgroepen van Botswana zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en Bosjesmannen. De blanke bevolking telt ongeveer 4000 inwoners.

Het merendeel van het wegennet van Botswana is onverhard, maar goed begaanbaar. Het handigste vervoermiddel is een truck. Het spoorwegnet is minimaal en ook het openbaar vervoer is nog niet goed ontwikkeld. De officiële taal is Engels maar het grootste gedeelte van de bevolking spreek Setswana. Deze taal behoort tot de Bantoetalen.

Natuur

In het noorden van Botswana liggen twee schitterende natuurgebieden. Chobe is een prachtig natuurpark met een enorme olifantenpopulatie. Chobe is minder bekend dan het Krugerpark in Zuid-Afrika, maar zeker niet minder mooi. De Okavango Delta is het andere natuurgebied. Een groot moerasgebied dat is ontstaan op de plaats waar de Okavango in de Kalahari stroomt. Er leven grote aantallen krokodillen en nijlpaarden. Het natuurreservaat Moremi beslaat een groot gedeelte van de delta. Je kunt onder begeleiding van lokale gidsen met komoro's een meerdaagse tocht in de delta maken. In de delta bevinden zich meer dan 1000 eilanden van verschillende grootte. Deze eilanden zijn begroeid met diverse soorten bomen en grassen. De Kalahari beslaat in het centrum en zuidwesten meer dan driekwart van Botswana. Er komen nauwelijks toeristen. De natuurreservaten zijn moeilijk te bereiken en missen de nodige accommodaties.

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Pula. De pula is ongeveer 46 cent waard. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote coupures. Coupures van 100 US$ worden namelijk niet overal geaccepteerd. In de grotere steden kun je betalen met Visa. Travellercheques kun je eventueel bij banken wisselen. Neem het aankoopbewijs van je reischeques mee, sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Botswana. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z'n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze 's nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.

Kleding

Op je reis heb je niet veel kleding nodig. Op de meeste kampsites is het mogelijk kleding te wassen. Het kan erg warm zijn in Botswana dus luchtige kleding is het beste. Reis je in de zomermaanden (wintermaanden in Nederland) dan is warme kleding niet nodig. Het hangt van het seizoen af wanneer je reist, maar regenkleding in de regentijd is aan te bevelen. Een afritsbare broek is een erg handig kledingstuk. Ook kun je het beste 's avonds lange mouwen dragen in verband met malaria. Een lakenzak naast een slaapzak is handig, omdat in veel gevallen een slaapzak te warm zal zijn. Maar dit hangt weer van het seizoen af en van je persoonlijke voorkeur. Ingelopen wandelschoenen met een goed profiel zijn aan te bevelen.

Gezondheid

Botswana kent redelijk goede hygiënische omstandigheden. De meeste kampsites zijn schoon en bijna alle toiletten zijn voorzien van toiletpapier. De meeste douches hebben warm water en je kunt zelfs water uit de kraan drinken. Al hebben wij dat niet geprobeerd en veiligheidshalve flessenwater gedronken. Het hangt er vanaf in welk gebied je bent, maar meestal is het nodig malariatabletten te slikken. Ook inentingen tegen tyfus, geelzucht, cholera en DTP zijn nodig. Neem voor advies contact op met de GGD in je regio. En neem een kaartje mee van het gebied dat je bezoekt. De GGD kan zo aflezen of er in dat gebied malaria voorkomt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Botswana boeken

Op het overzicht vakantie boeken Botswana staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Botswana.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Koning Aap Shoestring
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden