Djoser
Reisverslagen Botswana
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Botswana boeken

'Fly-drive Botswana, Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika'

Nuttige adressen

Ambassade Zuid-Afrika,
Wassenaarseweg 40,
2596 CJ Den Haag.
Tel. 070-3924501 / 070-3460669

Voor België:
Kanselarij Zuid-Afrika,
Wetstraat 26,
1040 Brussel.
Tel. 2-285.44.00

Voor Nederland en België:

Ambassade Botswana,
Avenue de Tervuren 169,
B-1150 Brussel.
Tel. 2-735.20.70

Ambassade Namibië,
Avenue de Tervuren 454,
B-1150 Brussel.
Tel. 00-322 77 11 410 / 00-322 77 19 689

Ambassade Zimbabwe,
Josephine Charlotte Square 11,
B-1200 Brussel.
Tel. 2-762.58.08

Voorbereiding

Vooral in Zuid-Afrika zijn we altijd erg op onze hoede, in Zimbabwe, Botswana en Namibie is het allemaal veel relaxter. Stop in Zuid-Afrika ook niet voor (bebloede) mensen die op de weg liggen/zitten, dit is een bekende truc om je auto te stelen.

Als je voor de eerste keer naar Zuidelijk-Afrika gaat, ga dan eerst naar het Krugerpark in Zuid-Afrika en doe de bekende route die iedereen doet. Zo weet je of het bevalt.

Wil je zelfstandig door deze landen reizen, dan dien je zeer goed voorbereid te zijn. Dit houdt in: veel lezen over de gebruiken in het land en ook over de dieren en hoe deze zich gedragen.

Zelfstandig reizen met een 4x4 en daktent in gebieden zonder asfaltwegen (en dat zijn er veel) betekent wel je de nodige ontberingen getroosten: er zijn niet overal douches, alles maar dan ook alles in de auto zit al snel onder het zand en stof. Eigenlijk ben je dan gewoon aan het kamperen, dus als je daar een hekel aan hebt niet doen.

Voor deze beschreven reis is vooraf maanden onderzoek gedaan. Ik heb veel gezocht op internet, op de kaarten en in de Bradt-reisboeken. Deze zijn beter dan die van Lonely Planet. In de Bradt-gidsen staan bijv. ook de gps-waypoints. Ook geven ze eerlijke informatie of je iets wel of juist niet moet doen.

Voor Noord-Botswana (Chobe en Moremi) zijn de Shell-gidsen onontbeerlijk, je kan ze ter plekke kopen.

Zorg er altijd voor 50 liter water in je auto te hebben, je weet nooit wat er gebeurt. Zelf neem ik altijd naast ORS ook nog dubbelzoute drop mee voor het geval dat.

Ga in een omgeving met dieren nóóit uit de auto, het is niet allen verboden maar ook levensgevaarlijk. Er kan altijd een leeuw o.i.d. in een struik verborgen zitten en je ziet het écht niet.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Botswana boeken

Op het overzicht vakantie boeken Botswana staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Botswana.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Koning Aap Shoestring
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden