Djoser
Reisverslagen Botswana
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Botswana boeken

'Kalahari'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Ambassade Botswana,
Avenue de Tervuren 169,
B-1150 Brussel.
Tel. 2-735.20.70

Visum

Voor Botswana heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Botswana nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

Botswana is een van de veiligste landen in Afrika en dat merk je ook meteen als je er bent. De gevaren liggen eerder in de klimatologische omstandigheden. Het land bestaat voor het grootste deel uit nauwelijks bewoonde half-woestijn en de afstanden tussen steden en dorpen zijn behoorlijk groot. Extra water en benzine mee op reis voorkomt een boel ellende. De Transkalahari highway is inmiddels gereed; dat betekent dat ook het laatste deel van Ghanzi naar Maun nu met een gewone auto kan worden bereikt en het mogelijk is om het hele land zonder problemen door te reizen. In Botswana is het vereist dat de claxon van de auto werkt. Hier wordt streng op gecontroleerd. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheden vee op de weg (van struisvogels tot paarden en alles daar tussenin). Rijden in het donker wordt daarom afgeraden.

Botswana is niet bepaald goedkoop. Vooral de prijzen voor parkentrees en safari's zijn nogal over-the-top. Toch zijn er, bijvoorbeeld in de Okavango Delta, budget-opties. Een aantal kampen is gericht op bezoekers die ongeorganiseerd komen. In deze kampen kan voor een schappelijke prijs een mokorotrip of een safari naar Moremi Game Reserve worden geboekt. Voor een quad-bike safari of een tocht naar Kubu Island op de Makgadikgadi, is het handig om van tevoren iets te regelen.

Geldzaken

De munteenheid van Botswana is de Pula. De pula is ongeveer 46 cent waard. Het is het handigst om contante dollars mee te nemen in niet te grote coupures. Coupures van 100 US$ worden namelijk niet overal geaccepteerd. In de grotere steden kun je betalen met Visa. Travellercheques kun je eventueel bij banken wisselen. Neem het aankoopbewijs van je reischeques mee, sommige banken kunnen hiernaar vragen. Bij het omwisselen van contante dollars bij een bank is het nodig je paspoort mee te nemen. Ook kun je in grote steden geld pinnen.

Het is lastig om in Zuid-Afrika valuta voor de buurlanden te krijgen. Wanneer je Botswana binnenrijdt via minder vaak gebruikte grensovergangen (bijvoorbeeld McCarthy's Rest) is een bank niet het eerste wat je tegenkomt. ZA Randen worden wel geaccepteerd; handiger is het om in Nederland alvast wat Pula's te bestellen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Botswana. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z'n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze 's nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.

Kleding

Op je reis heb je niet veel kleding nodig. Op de meeste kampsites is het mogelijk kleding te wassen. Het kan erg warm zijn in Botswana dus luchtige kleding is het beste. Reis je in de zomermaanden (wintermaanden in Nederland) dan is warme kleding niet nodig. Het hangt van het seizoen af wanneer je reist, maar regenkleding in de regentijd is aan te bevelen. Een afritsbare broek is een erg handig kledingstuk. Ook kun je het beste 's avonds lange mouwen dragen in verband met malaria. Een lakenzak naast een slaapzak is handig, omdat in veel gevallen een slaapzak te warm zal zijn. Maar dit hangt weer van het seizoen af en van je persoonlijke voorkeur. Ingelopen wandelschoenen met een goed profiel zijn aan te bevelen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Botswana boeken

Op het overzicht vakantie boeken Botswana staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Botswana.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Koning Aap Shoestring
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden