Kras SNP natuur- en cultuurreizen
Reisverslagen Zwitserland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zwitserland boeken

'Wandelen in Wallis'

Nuttige adressen

Zwitserland Toerisme
Postbus 75387
1070 AJ Amsterdam.
Tel. 020 - 622 20 33

Voor België:
Zwitserland Toerisme
Postbus 213
1060 Brussel 6

Wallis Tourismus
Rue Pré-Fleuri 6
1951 Sion
tel. 00-41 27 327 35 70
fax 00-41 27 327 35 71

VVV Saas Fee
CH 3906 Saas Fee
tel. 00-41 27 958 18 58
fax 00-41 27 958 18 60
e-mail to@saas-fee.ch

Aan te bevelen is de Summer Guideline (alle praktische info van het dal) in het Nederlands die te verkrijgen is bij VVV Saas Fee.

VVV Saas Grund
CH-3910 Saas Grund
tel. 00-41 27 958 11 57
fax 00-41 27 958 11 59
e-mail info@saas-grund.ch

Office de Tourisme Grimentz
CH-3961 Grimentz
tel.00-41 27 475 14 93
fax 00-4127475 28 91
e-mail grimentz@vsinfo.ch

Reisdocumenten

Je moet voor het gebruik van het autowegennet een sticker op de voorruit kleven. Je koopt die voordeligst bij Touring in België of de ANWB in Nederland. Ze zijn ook aan de grens te verkrijgen.

Geldzaken

Banken zijn in principe open van maandag tot vrijdag van 8.30-12u en 13.30-16u.

Eurocheques, travellercheques, postcheques en kredietkaarten vormen geen probleem.

Met Visa kan je zelfs in de telefooncellen betalen. Best koop je een Swiss Card voor 10 SF, want toestellen met munten vind je praktisch niet. Handig is wel dat je vanuit de telefooncel e-mail kunt versturen. Ook in sommige postkantoren lukt dat.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Wegen en reisroute

De wegeninfrastructuur in Zwitserland is uiteraard in orde.

Zeker in het Saastal is er frequent openbaar vervoer. Interessant bovendien want Saas Fee is volledig verkeersvrij. Alleen elektrische auto's van de hotels toegelaten en zelfs op de bouwwerven gebeurt de bevoorrading met dergelijke voertuigen. Er is een grote parking bij het binnenkomen van Saas Fee. De eerste drie uur hoef je niet te betalen. Een dagticket kost 10SF.

In Val d'Anniviers kun je een combinatieticket kopen voor de bus met één lift: 18SF.

Via de internetsite van Michelin (www.michelin-travel.com) lieten we de reisroute uitstippelen. De beschrijving klopte voor 99%.

Eten en drinken

Maak je geen illusies: Zwitserland is een duur land en dat zal je geweten hebben. Maar wij hadden het erger verwacht.

In een café/restaurant/hotel: verschrikkelijk duur was de Walliserplatte (23SF) in een café. Een dagschotel kost tussen 16 en 20SF, wat in Sion een wortelsalade en daarna Osso Bucco impliceerde. Uiteraard waren de prijzen nog hoger in de berghutten en op Mittel Allalin.

In de winkel: goed uit je doppen kijken is ons advies. Ook de filmrolletjes bleken behoorlijker duurder dan in België. In de supermarkten kan je genieten van de promoties.

Toegangsprijzen

Culturele bezienswaardigheden stonden in dit wandelparadijs niet op het menu.

De liften in het Val d'Anniviers kostten ongeveer 10SF voor een retour en met de gastenkaart.

In het Saastal kochten we een zevendaagse Wandelpas voor 299SF voor een gezin met twee kinderen. Niet goedkoop, maar we konden daardoor onbeperkt gebruik maken van alle kabelbanen en stoeltjesliften in het Saastal en de Monte-Moro-baan. Ook de postautobus was gratis tot Saas Balen en de entree van het ijspaviljoen. Samen met nog enkele andere voordelen, vonden we het een verantwoorde uitgave.

Buiten het seizoen zijn er soms aantrekkelijke tarieven voor de liften. Een retourtje Mittel Allalin kost normaal 58SF, maar kon in september voor 44SF.

Op woensdag kon je in Grimentz de Bendolla lift nemen voor de normale prijs van 10SF, maar voor dat bedrag kon je dan consumeren in het bergstation.

In Zinal zagen we een promotie voor de lift 20SF, maar met een dagschotel en koffie inbegrepen.

Vakantie Zwitserland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Zwitserland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zwitserland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden