[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Reisverslagen Zwitserland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Zwitserland boeken

'Wandelvakantie in het Berner Oberland'

Nuttige adressen

Zwitserland Toerisme
Postbus 75387
1070 AJ Amsterdam.
Tel. 020 - 622 20 33

Voor België:
Zwitserland Toerisme
Postbus 213
1060 Brussel 6

Grindelwald Tourismus
Tel. 033 - 854 1212
Website: www.grindelwald.ch
E-mail: touristoffice@grindelwald.ch

Lauterbrunnen Tourismus
Tel. 033 - 855 1955
Website: www.wengen-muerren.ch
E-mail: info@wengen-muerren.ch

Voor informatie over de treinen:
Website: www.jungfraubahn.ch

Reisdocumenten

Je moet voor het gebruik van het autowegennet een sticker op de voorruit kleven. Je koopt die voordeligst bij Touring in België of de ANWB in Nederland. Ze zijn ook aan de grens te verkrijgen.

Algemeen

De wandelgebieden in de Jungfrauregion bevinden zich ten zuiden van Interlaken, met een westelijk gletscherdal met steilere wanden richting Lauterbrunnen (800m) en een oostelijk dal eindigend bij de grotere toeristenplaats Grindelwald.

Wij kampeerden in het eerste dal, rijk aan watervallen, tussen Lauterbrunnen en het laatste dorpje Stechelberg (camping Breithorn, waar de zon zich 's morgens wat eerder laat zien) terwijl een verblijf in of nabij Grindelwald langer kans op zon geeft vanwege de meer geleidelijk stijgende bergen, met als topper zicht op de dan toch zeer steile Eigernordwand.

Gondels en treinen

Een wandelvakantie in het Berner Oberland is vrij duur door de kosten van gondels en bergtreintjes. Je kunt de kosten vergelijken met die van skipassen in de winter (ook dan wil je niet steeds helemaal naar boven klauteren). Naast dure losse tickets (retour vanaf 46 Sfr, tot 145 Sfr voor Jungfraujoch) kun je kiezen uit twee regionale passen.

Een 5-daagse pas (kosten circa Sfr 140) die recht geeft op 'gratis' reizen met veel - maar niet alle - gondels en treinen in de twee dalen gedurende vijf opeenvolgende dagen. De niet-dure bus en First-gondel bij Grindelwald vallen daar buiten.

Ook is er een 7-daagse Berner Oberland-Regional-Pas (kosten Sfr 180) die recht geeft op reizen in een groter gebied op drie zelf te kiezen 'gratis' dagen en vier reductiedagen binnen een termijn van een week.

Beide passen laten je voor twee 'hoge' vervolgtochten naar Jungfraujoch en Schilthorn nog de helft betalen van het erg dure ticket (50 procent van circa Sfr 100 resp. Sfr 60 voor het vervolgretourtje).

Winkelen/uitgaan

Er zijn vrij veel winkels en restaurants in Grindelwald en verder bescheiden in de diverse dorpscentra. Zo is er bijvoorbeeld een supermarktje direct tegenover stationnetje van Wilderswil. Interlaken vonden we een weinig bijzondere stad.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Zwitserland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Zwitserland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Zwitserland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden