Djoser Koning Aap
Reisverslagen Chili
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Chili boeken

'Fietsvakantie Chili'

Nuttige adressen

Ambassade van Chili
Mauritskade 51
2514 HG Den Haag
tel.: 070-3123640

Voor België:
Kanselarij Chili
Montoyerstraat 40
1000 Brussel
tel.: 2-280.14.90

Visum

Voor Chili heb je geen visum nodig. Wel moet je paspoort bij vertrek uit Chili nog zes maanden geldig zijn.

Onderdak

We hebben allerlei soorten onderdak uitgeprobeerd: hotels, hostals, B&B en cabañas. Ze hebben allemaal TV en bijna allemaal warm water en gammele ramen en deuren. Ze zijn zelden echt schoon en meestal tamelijk versleten. De vriendelijkheid van het personeel of de hospita vergoedt veel.

Werkelijk ieder hotel, pension en B&B heeft een Wifi-verbinding. Maar ik voelde me af en toe net een wichelroede loper want het signaal is niet overal even sterk. De prijzen variëren meestal van 15.000 peso's per nacht voor twee personen tot 50.000. Het kan natuurlijk veel duurder, zoals het Baobab-hotel, maar dat is dan ook een eerste klas attractie.

Bij het vinden van onderdak hadden we veel plezier van de Lonely Planet en van onze iPad. In iedere stad zoeken we even de plattegrond op en een blinkende stip laat zien waar we zelf zijn. Handig omdat bovendien de busstations erop staan. Dat scheelt een hele hoop zoeken.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vervoer

Fietsen is natuurlijk de beste manier om een land te verkennen. Meestal houden chauffeurs behoorlijk rekening met fietsers. We voelden ons nooit onveilig maar in de steden is het niet altijd prettig o.a. door de honderden taxi's die hard rijden en door de luchtkwaliteit. Op vluchtstroken en voetpaden fietsen is geen probleem. Er zijn veel onverharde wegen en die zijn soms lastig door de toepassing van grind en keien.

Wij huurden fietsen bij Bicicleta Verde in Santiago de Chile.

Goed kaartmateriaal vinden, is nog niet zo makkelijk. Wij hebben 1:40.000 kaarten gekocht bij het cartografisch instituut in Santiago en veel plezier gehad van Google Maps plattegronden op de iPad. De Chili-kaart in m'n Garmin routeplanner had beter gekund. Één keer kwamen we bij een rivier zonder brug uit.

Omdat Chili ruim 4275 km lang is, komt het goed uit dat dit land zo'n subliem OV-systeem heeft en dat je de fietsen mee kunt nemen. De duizenden bussen hebben echter niet allemaal voldoende bergruimte voor fietsen, dus je moet even uitvogelen welke wel en welke niet. Treinverbindingen zijn er helaas weinig.

Eten en drinken

Aan de lichaamsomvang van een groot deel van de bevolking te zien zijn er geen voedseltekorten alleen is het niet altijd even makkelijk, zelfs of juist in de grote steden, om een restaurant te vinden. Die zitten niet altijd in het centrum. Tenzij je fast food wilt, dat is overal te vinden. Als je niet oplet krijg je heel grote porties. Men vindt het heel gewoon om wat je niet op kunt voor je in te pakken.

Terrasjes, cafeetjes en goede koffie zijn vrij moeilijk te vinden. De kwaliteit van vlees, vis en groenten is meestal prima. Meestal komt redelijk drinkbaar water uit de kraan. We hebben geen specifiek Chileense keuken kunnen ontdekken. Meestal is het aardappelen, groenten, vlees of vis. Daarnaast kun je overal empanadas eten d.w.z. opgevouwen pannenkoekjes met diverse soorten vulling en krijg je altijd en overal brood bij iedere maaltijd.

Klimaat en beste reistijd

Door de enorme afmetingen van het land zijn er veel verschillende klimaten en weersgesteldheden. Ook op korte afstanden kan het sterk verschillen want van oceaan tot de grens met Argentinië is maar circa 250 km. Die grens is bovenop de Andes en reikt tot hoogten van 6000 meter en meer.

In het noorden is de droogste woestijn op aarde en in Patagonië regent en waait het meer dan je lief is. Wij hadden tussen 20 oktober en 20 november in het gebied tussen Santiago en Valdivia precies één dag regen en verder heerlijk fietsweer. Dat geeft echter geen garanties voor de toekomst.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Van diefstal of erger hebben we in Chili niets gemerkt en dat staat in contrast met de hekken en tralies die je bij alle huizen ziet. We hebben wel altijd heel goed op onze spullen gelet. We zijn deze reis niets kwijt geraakt. Best wel een prestatie, want op de meeste plaatsen waren we minder dan drie overnachtingen en we hebben in ontelbare restaurants e.d. gezeten met de rugzak of met alle zes tassen.

De fietsen gingen altijd op slot en kamers /huisjes werden voor zover mogelijk afgesloten. Door de kwaliteit van het hang- en sluitwerk had dat overigens weinig nut.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Bevolking

De Chilenen zijn buitengewoon vriendelijk en behulpzaam. Ze kennen meestal alleen de Spaanse taal en die is mede door de uitspraak (voor ons) vaak onverstaanbaar. Ze lijken meer geïnteresseerd in de kwaliteit van hun tuin dan van hun huisvesting.

Gezien de grote aantallen jongeren en de vrijende paartjes in de parken, zal het inwonertal van Chili dat van NL wel snel overstijgen. Dichtbevolkt zal het hier echter nooit worden. Chili is immers ruim 4200 km lang en Paaseiland ligt 3000 km naar het westen. Als je het gebied tot de Zuidpool meerekent, wat de Chilenen doen, dan is er beslist genoeg licht, lucht en water.

Net als in Nederland is een deel van de bevolking beslist viezerik. Ik heb het over afval wat op veel plaatsen rondslingert ondanks herculische pogingen om dat te verhelpen. Wat niet helpt, is het hongerige honden probleem. Ze slepen het afval overal heen. Gelukkig hebben ze niet zoveel trek dat ze aan onze malse kuiten beginnen.

Bezienswaardigheden

Een belangrijke reden om naar Chili te gaan is het onwaarschijnlijk mooie en afwisselende landschap, althans wanneer je behoorlijke afstanden aflegt. Wij hebben in ruim drie weken met OV en fiets de circa 1000 km ten zuiden van Santiago globaal bestreken en bekeken. Dat is mediterraan landschap zolang je niet verder dan 200 km van de Stille Oceaan gaat.

Zuidelijker wordt het ruiger, natter en stormachtiger. Oostelijker zit je al gauw in het hooggebergte (tot ruim 6000 meter) met het bijbehorende klimaat. Noordelijker kom je in de droogste woestijn op aarde op slechts enkele tientallen kilometers van de grootste oceaan van onze planeet.

De landschappen en met name de besneeuwde toppen van de Andes die je vrijwel altijd aan de horizon kunt zien, maken dit land zeer de moeite waard. Een bezoek aan nationale parken is een aanrader en het merendistrict is prachtig, een soort Zwitserland op z'n mooist.

In de woestijn zijn we niet geweest en in Patagonië evenmin. Men zegt dat het daar ook indrukwekkend is. De steden vonden we zeker om te fietsen minder aantrekkelijk. We hebben enkele musea en kerken bezocht. Ter hoogte van Valdivia is de kust aantrekkelijk om langs te fietsen en dat geldt ook voor Buchupureo ter hoogte van Chillán.

Duurzame ontwikkeling

Zittend op een bankje aan de Rio Calle Calle in Valdivia, lijkt er niet zoveel aan de hand en dat klopt ook. Met slechts 17.000.000 inwoners op ruim 600.000 km2 heb je de ruimte om je afval en uitlaatgassen kwijt te raken zonder dat dat erg storend wordt. De inspanningen om de troep vervolgens weer op te ruimen zijn indrukwekkend en het gigantische aantal taxi's en bussen dringt het autogebruik enorm terug.

Jammer is wel dat die voertuigen qua uitstoot blijkbaar nog niet aan (strenge) normen moeten voldoen. In een land waar heel veel streng geregeld is, van zwemvesten op veerboten tot bonnetjes zelfs als je het toilet betaalt, zou het toch haalbaar moeten zijn om elektrisch OV in te voeren?

Gescheiden inzameling en zonnepanelen zien we hier en daar en spaarlampen overal maar met zoveel wind, zon, geothermie en waterkracht ligt de inzet daarop zeer voor de hand. Het is hier echter, dankzij de koperexport, niet zozeer een kwestie van geld of grondstoffen maar van cultuurverandering.

Vakantie Chili boeken

Op het overzicht vakantie boeken Chili staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Chili.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Chile