Reisverslagen China
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie China boeken

'Kashgar, marktstadje in Xingjiang'

Nuttige adressen

Chinese Ambassade,
Willem Lodewijklaan 10,
2517 JT Den Haag.
Tel. 070 - 306 50 60

Voor China is een visum nodig.

Voor België:
Kanselarij China,
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel.
Tel. 2-771.33.09 / 2-771.58.57

Tijd

Wat al in het verhaal vermeld wordt: tijd is in West-China/Kashgar een vreemd fenomeen. Je hebt de officiële en de lokale tijd. De officiële is de Peking-tijd, die twee uur verschilt met de lokale tijd. Instanties, zoals grensposten en banken gebruiken de Peking-tijd. Banken gaan dus al om 7.00 uur 's ochtends open, maar sluiten ook eerder. Het verklaart ook waarom de grenspost met Kirgizstan al om 16.00 uur sluit; in Peking is het dan namelijk 18.00 uur.

Het gewone leven speelt zich echter af volgens de lokale klok, dus tenzij je geld wilt wisselen bij de bank of de grens over moet, merk je er weinig van. Overigens kun je in de duurdere hotels ook geld wisselen bij de daar gevestigde wisselkantoren, zoals in het duurste hotel van het Chinibagh-complex (zeer herkenbaar omdat het - in 1998 - het enige moderne flatgebouw nabij het centrum was). Daar hanteert men de lokale tijd. Dit hotel biedt ook de mogelijkheid om naar Nederland te bellen of te faxen. Bij John Hu's op Seman Road kun je tegen betaling het thuisfront e-mailen.

Eten en drinken

Kashgar ligt in China, dus Chinese restaurants in overvloed. Overigens niet de 'Chinees' zoals we die in Nederland kennen (deze is doorgaans Chinees-Indisch met een nadruk op het laatste), dus geen Babi-Pangang en Foe-Yong-Hai. Wel gevarieerde groenten- en vleesschotels.

Ook geen Engelstalige menukaart, overigens. Kan een probleem zijn, omdat men in de restaurants over het algemeen geen Engels spreekt. Enige inventiviteit is dus gewenst (in de keuken aanwijzen wat je wilt eten, bijvoorbeeld). Het eten wordt geserveerd op ronde tafels met een draaiplateau in het midden. Hierop worden de verschillende gerechten geplaatst en met je eetstokjes schuif je hetgeen je wilt eten op je bord en vanaf je bord in je mond. Ook de rijst! Uiteraard wordt dat in het begin een knoeiboel, maar oefening baart kunst. Ander bestek is niet voorhanden. Natuurlijk kun je in je reisbagage zelf je eigen bestek meenemen, als je echt niet met stokjes kunt of wilt eten. Maar met stokjes eten heeft wel zo z'n charme.

Ook op straat wordt volop eten verkocht. Evenals in ieder land met een warm (om niet te zeggen heet) klimaat is voorzichtigheid geboden. Immers, in ongaar vlees tieren bacteriën welig, evenals in vlees dat al te lang staat. Ook ijs en salades zijn te wantrouwen, omdat ze vaak zijn toebereid met lokaal kraanwater, dat - voor westerse toeristen - niet aan te raden is om te drinken. Overal zijn flessen mineraalwater te koop (bij de 'ijscowagens' nog gekoeld ook). Verder is thee (chai) een van de lokale dranken. Vooral de lichte - groene - thee is een goede dorstlesser. Thee is in Kashgar vaak gratis (wat wij natuurlijk niet wisten), als iets wat je bij het eten drinkt, dus eigenlijk ben je een beetje onbeleefd als je op een terrasje alleen thee bestelt.

Kleding

West-China (Xingjiang) is gematigd islamitisch. De reiziger/ster die rekening houdt met de gevoelens van de lokale bevolking hult zich dan ook niet in korte broek of rok en 'bloot' hemdje, of al te strakke kledij. Voor vrouwen zijn ruimvallende T-shirts met korte mouw, gecombineerd met een niet al te strakke lange broek of enkellange (wikkel)rok, geaccepteerd. Trouwens ook wel aangenaam in dit klimaat (boven de dertig graden in de zomer). Hoofddoekjes zijn - naar mijn ervaring - nergens nodig

Veiligheid

Het stempel 'absoluut veilig' kun je aan geen enkele stad ter wereld geven. Als je leest wat de Fact Sheets van de Amerikaanse overheid aan informatie over Amsterdam geven, dan bedenk je je ook wel twee keer voordat je die stad bezoekt.

Kashgar voelt in ieder geval veilig. Het is een stad die je gerust in je eentje kunt verkennen, zonder je ook maar één moment bedreigd te voelen. Ook als vrouw alleen. Ook 's avonds.

De Uygurse bewoners zijn vriendelijk en zeer beleefd en - ook als ze je graag een souvenir willen verkopen - niet al te opdringerig. De Chinese inwoners zijn ronduit onverschillig, wat ook niet zo erg is. Men is gewend aan de aanwezigheid van toeristen, dus je wordt niet aan- of nagestaard.

Overigens heb ik op de zondagsmarkt wel een bekeuring gekregen. Voor roken! Op een gedeelte waar dat waarschijnlijk niet mag, maar waar ook niet staat aangegeven dat dat niet mag! Voor andere rokende reizigers: het gedeelte aan de rechterkant van het begin van de hoofdroute, waar heel veel kraampjes met dagelijkse gebruiksartikelen bijeen staan, stak ik een sigaret op. Binnen de kortste keren stonden vijf Chinese agentjes om me heen, die geld eisten. De act 'ik ben een stomme toeriste en ik weet beslist niet wat u bedoelt' hielp niet, dus heb ik betaald. Of de agenten de yuannetjes in eigen zak hebben gestoken weet ik niet. Ik had in ieder geval geen zin om meegesleept te worden naar het bureau.

Xingjiang is overigens wel een regio waar het 'broeit'. Van tijd tot tijd rijst verzet tegen de Chinese overheersing. Nog in 1997 waren er rellen op straat en werden bomaanslagen gepleegd. Niet iets waar je in de Nederlandse kranten veel over leest.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Diarree is - zeker in de hete zomermaanden - bijna onvermijdelijk. Het is altijd aan te raden om ORS (tegen uitdroging), Norit en een zwaardere 'stopper', zoals Diacure of Immodium in de bagage te stoppen. Tegenwoordig vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie China boeken

Op het overzicht vakantie boeken China staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in China.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden