Reisverslagen China
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie China boeken

'Over de Karakoram Highway'

Nuttige adressen

Chinese Ambassade,
Willem Lodewijklaan 10,
2517 JT Den Haag.
Tel. 070 - 306 50 60

Voor China is een visum nodig.

Voor België:
Kanselarij China,
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel.
Tel. 2-771.33.09 / 2-771.58.57

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Hoogteziekte is een reële mogelijkheid als je op weg gaat naar de Khunjerab Pas. Zeker voor laaglanders als wij. Daarom bouwen reisorganisaties een reis vaak zoveel mogelijk op van laag naar hoog, met voldoende tijd en gelegenheid voor acclimatiseren. Voor solo-reizigers is het niet onverstandig eenzelfde strategie te kiezen.

Maar toch kan niets je voorbereiden op een verblijf op 3.700 meter hoogte (Karakul Meer) of nog hoger (Khunjerab Pas 4.700 m). De lucht is ijl en inspanningen kosten heel erg veel moeite. Kortademigheid en hartkloppingen heeft iedereen, maar luister naar je lijf: vooral langdurige (zware) hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid kunnen signalen van hoogteziekte zijn.

Hoogteziekte hoeft overigens absoluut niets met je conditie te maken te hebben; je krijgt het of niet. En op zich is de hoogte ook niet zo van belang; het is meer de inspanning die je er verricht of moet verrichten. Ik ken mensen die tijdens het skiën in de Franse Alpen hoogteziekte kregen. Persoonlijk had ik op 3700 meter meer last dan op 4700. Maar dat kwam doordat we bij het Karakul Meer met onze bagage moesten sjouwen en wat hoogteverschillen moesten overbruggen.

Fietsen op de Karakoram Highway

Hoewel ik er persoonlijk niet over zou peinzen om de Karakoram Highway per fiets te doen, is het een populaire fietsvakantiebestemming, met name onder Australiërs. Niet voor niets geeft Lonely Planet, een Australische uitgeverij van reisboeken, een speciale reisgids rond deze weg uit met - naast 'gewone' reisinformatie over de plaatsen aan de Highway - ook gedetailleerde informatie voor reizigers die deze route per fiets willen doen. Een fietsvakantie voor wie de uitdaging zoekt, dus.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie China boeken

Op het overzicht vakantie boeken China staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in China.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden