Reisverslagen China
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie China boeken

'Van Beijing naar Tibet'

Nuttige adressen

Chinese Ambassade,
Willem Lodewijklaan 10,
2517 JT Den Haag.
Tel. 070 - 306 50 60

Voor België:
Kanselarij China,
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel.
Tel. 2-771.33.09 / 2-771.58.57

Voor een bezoek aan China heb je een paspoort nodig dat na vertrek nog minimaal een half jaar geldig is. Een visum is verplicht. Visa-formulieren zijn verkrijgbaar bij de Chinese ambassade. Je kunt het zelf regelen of het via het reisbureau laten regelen. Voor dit laatste betaal je wel een vergoeding. Het is verstandig een aantal kopieën van je paspoort en extra pasfoto's mee te nemen.

Taal

In China spreekt men verschillende talen. De algemene Chinese spreektaal wordt ook wel 'Mandarijnenchinees' genoemd. Er zijn zeven hoofddialecten en talloze andere dialecten. De geschreven taal is in China overal hetzelfde. Het Chinese schrift bestaat uit karakters in plaats van letters. Het Chinees is een toontaal met vier verschillende hoofdtonen. De combinatie van klank en toonhoogte bepaalt de betekenis. Het modere Chinees kent enkele duizenden karakters in ruim duizend klank-toon combinaties. In de grote steden en de toeristische gebieden wordt een heel klein beetje Engels gesproken. In de meeste gebieden moet je je 'verstaanbaar' zien te maken met gebarentaal. Een handig hulpmiddel is het boekje 'Point It'. Door het aanwijzen van plaatjes en foto's kun je duidelijk maken wat je bedoelt.

Tijd

Ondanks de gigantische oppervlakte (9.579.000 km˛) van het land, ligt China in één tijdzone. Normaal gesproken is het in China 7 uur later dan in Nederland. Doordat de zomertijd in Chana niet gelijk loopt met die in Nederland kan het verschil tijdens onze zomertijd 6 uur bedragen.

Klimaat en beste reistijd

China is een groot land en kent dan ook verschillende klimaten. Aan de zuidkust heerst een subtropisch klimaat, in Tibet en Qinghai een bergklimaat, in het westen een woestijnklimaat en in het noorden van het land een landklimaat.

Het is dus onmogelijk om voor het hele land een advies te geven. Het hangt er vanaf naar welke streek je gaat. In het noorden, Centraal-China en Tibet kunnen de winters erg streng zijn. Het risico zit er dan in dat hoge passen onbegaanbaar zijn. De zomers zijn behoorlijk warm. In september, de periode dat wij reisden, was het in Beijing ruim 30 graden en vochtig warm. In het algemeen kun je stellen dat het voor- en najaar de beste tijden zijn om een bezoek aan China te brengen.

Kleding

Omdat China zo groot is en het weer sterk kan verschillen tijdens de reis is het handig zogenaamde laagjeskleding mee te nemen. Een afritsbare broek is ook een uitkomst. Katoenen kleding is beter dan synthetische kleding, omdat katoen transpiratievocht beter opneemt. Een regenjack, maar ook een zonneklep of pet behoort tot je bagage. Goede bergschoenen en sandalen zijn ook handig. In de meeste hotels kun je je kleiding laten wassen.

Eten en drinken

De Chinese keuken verschilt sterk met wat we ons in Nederland bij 'Chinees eten' voorstellen. Chinese restaurants in Nederland kennen zijn doorgaans Chinees-Indisch, met een nadruk op het laatste en bovendien aangepast aan de westerse smaak.

Alles wat eetbaar is, wordt in China ook gegeten. Het eten is heerlijk gekruid en zeer smaakvol. Ook vegetarisch eten is in China prima te doen. Er zijn veel groentegerechten te krijgen.

In de meeste restaurants zijn geen westerse menukaarten voorhanden. Een oplossing is in de keuken de gerechten aanwijzen. Ook is het handig een overzicht met gerechten in Chinees - Nederlands mee te nemen. Je kunt de gerechten aanwijzen en zo je bestelling doen.

Omdat het eten op een hoog vuur in een wok wordt klaargemaakt is de kans om ziek te worden van het eten gering. Wel is het verstandig je eigen eetstokjes mee te nemen. In sommige wat minder luxe restaurantjes worden houten eetstokjes meerdere keren gebruikt. Wanneer het plastic stokjes zijn is er niets aan de hand. In de meeste restaurantjes worden echter wegwerpstokjes gebruikt.

Het duurt gemiddeld twee dagen om de handigheid van het eten met stokjes onder de knie te krijgen. In China is het niet gewoon na te tafelen en krijg je de soep na afloop opgediend. De luide slurpgeluiden en het op de grond spugen van etensresten komt op westerlingen vreemd over. Zet nooit je eetstokjes rechtop in een rijstkom. Dit is zeer beledigend, omdat een kom rijst met eetstokjes erin aan de doden wordt geofferd.

Het water uit de kraan is niet veilig. Drink daarom altijd water uit flessen. Je kunt wel je tanden poetsen met kraanwater.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Het Chinese geld heet Renminbi, dit betekent geld van het volk. De munteenheid is de yuan. Eén yuan is 25 cent. Dus dat rekent gemakkelijk. De yuan is verkrijgbaar in briefjes van 100, 50, 10, 5, 2 en 1 yuan. Er zijn ook muntjes van 5, 2 en 1 jiao. 10 jiao is 1 yuan. En 1 jiao wordt weer onderverdeel in 10 fen. Er zijn muntjes van 5, 2 en 1 fen.

In de meeste hotels kun je gemakkelijk geld wisselen. De bank is natuurlijk altijd mogelijk, maar wisselen geeft hier meer administratieve rompslomp en duurt daarrdoor langer. Het is het handigst om travellercheques mee te nemen in dollars. Thomas Cook en American Express zijn bij de Chinezen het meest vertrouwd.

Bewaar de wisselreçu's, deze moet je namelijk laten zien als je geld wilt terugwisselen bij het verlaten van China. De koers is dan natuurlijk veel onvoordeliger.

In de grote steden is het gebruik van een creditcard mogelijk. Ook zijn er pinautomaten.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie China boeken

Op het overzicht vakantie boeken China staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in China.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden