Reisverslagen China
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie China boeken

'Kleurrijk Yunnan'

Nuttige adressen

Chinese Ambassade,
Willem Lodewijklaan 10,
2517 JT Den Haag.
Tel. 070 - 306 50 60

Voor België:
Kanselarij China,
Tervurenlaan 443 - 445, 1150 Brussel.
Tel. 2-771.33.09 / 2-771.58.57

Voor China is een visum nodig.

Algemeen

Het is mogelijk om op eigen gelegenheid door China te reizen maar een georganiseerde reis is wel een stuk makkelijker. De Chinezen weigeren soms kaartjes te verkopen aan buitenlanders en de taal kan een flinke barriëre zijn.

Probeer bedelen te voorkomen. Geef daarom niet aan bedelende kinderen, geef liever geld of schoolartikelen rechtsreeks aan een school.

Eten en drinken

In veel restaurants vindt men geen menukaart in het Engels. Het is handig om een menukaart (uit bijvoorbeeld de Lonely Planet) bij de hand te hebben, zodat je de Chinese namen aan kunt wijzen. Vaak zullen ze dat gerecht niet hebben, maar wijs twee keer iets met aardappelen aan en ze komen vast met een voorstel voor een gerecht met aardappelen. En dan maar hopen dat het aan de verwachtingen voldoet. Meestal gaat dat wel goed.

Het straat BBQ-en hoort er in Yunnan echt bij en is een zeer plezierig tijdverdrijf.

Wandelen

Als men houdt van wandelen in een natuurlijke omgeving, kan men beter een andere bestemming kiezen dan de Tiger Leaping Gorge. De weg die men aan het aanleggen is, geeft niet echt het beeld van een natuurlijke omgeving. Bovendien zorgt deze continu voor landverschuivingen en is de Gorge recent weer langere tijd afgesloten geweest. Het is wel een leuke manier om in een paar dagen van Lijiang naar Zhongdian te wandelen.

Gezondheid

De toiletten in China vragen enig aanpassingsvermogen. De hygiëne is ver te zoeken en het vraagt af en toe flink incasseringsvermogen.

Vrijwel iedereen die door China reist krijgt diarree. Het eten in China is heerlijk, maar je loopt wel kans op een voedselvergiftiging. Ga daar vanuit en het valt allemaal best mee.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Klimaat en beste reistijd

Mei/juni is een mooie reistijd voor Yunnan. Weinig regen en aangename temperaturen.

Geldzaken

Onderhandel altijd over de prijs. Zelfs in de grote winkelcentra. Chinezen zijn beledigd als je gewoon de vraagprijs betaald. Meestal kun je uitkomen op een prijs tussen een kwart en een derde van de oorspronkelijke vraagprijs.

Leer in ieder geval tot tien tellen in het Chinees. Dat maakt het onderhandelen een stuk makkelijker. Hoewel de meeste handelaren ook een rekenmachine bij de hand hebben waarop ze de prijs aan kunnen geven.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie China boeken

Op het overzicht vakantie boeken China staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in China.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden