Reisverslagen Costa Rica
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Costa Rica boeken

'Fietsen van oceaan naar oceaan'

Nuttige adressen

Ambassade van Costa Rica,
Laan Copes van Cattenburch 46,
2585 GB Den Haag.
Tel. 070 - 35 40 780

Voor België:
Ambassade Costa Rica,
Avenue Louise / Louizalaan, 489,
1050 Elsene.
Tel. 02.640.55.41

Algemeen

Wat een leven. Drie weken lang slepen we ons van mangrovebos naar palmenstrand, van hotelletje naar restaurant, van horhuisje naar mega kamerplant, van opgraving naar vulkaankrater en dat alles per fiets.

Wat een land waar dat allemaal maar kan. Nauwelijks groter dan Nederland maar met tientallen klimaten (warm maar niet te droog) en ecosystemen, honderden soorten planten en dieren, vier of vijf miljoen vriendelijke mensen, overal restaurantjes, verse koffie en schone toiletten, hotelletjes in vele soorten en maten (en prijzen) en iedere dag totaal andere omstandigheden. Een beter fietsland is er niet, althans als je niet bang bent voor een stevige klim af en toe.

In drie weken tijd doorkruisten we het land van hoog naar laag, van laag naar hoog en van oceaan naar oceaan. Dat laatste was onze enige wens; zowel de Pacifische als de Caribische kust bereiken. Nou ja, we hadden ook nog de stille wens om een vulkaan op te fietsen.

Belangrijk was vooral dat we geen reisschema hadden vastgesteld. We zouden onze expeditie van de omstandigheden laten afhangen: het weer, de zwaarte van het parcours, onze gezondheid, de beschikbaarheid van onderdak, de aantrekkelijkheid van de bereikte lokatie (langer blijven of niet), onze ambitie om hoger of verder te gaan, de conditie van onze fietsen (lekke banden enz.), enz. Bovendien hadden we er geen probleem mee om de bus, taxi of boot te nemen als dat zo uitkwam; bijvoorbeeld omdat fietsen op de snelweg niet leuk is of omdat het stormt of er alleen waterwegen zijn. Je moet dus flexibel zijn en wat doorzettingsvermogen hebben.

Geldzaken

In de grote hotels worden Amerikaanse dollars geaccepteerd. Buiten de toeristische gebieden is het verstandig om lokaal geld mee te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat

Aan de kust is het vaak tegen de 30 graden en vooral aan de westkust is er vrij veel zon. Door het jaar heen verandert dat nauwelijks.

In de bergen kan het flink koud zijn, het is dan ook aan te raden een trui mee te nemen. Bovendien regent het in de bergen vrij vaak, dus ook een regencape zal van pas komen.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Costa Rica boeken

Op het overzicht vakantie boeken Costa Rica staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Costa Rica.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Costa Rica