Reisverslagen Costa Rica
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Costa Rica boeken

'Rondreis Costa Rica'

Nuttige adressen

Ambassade van Costa Rica, Laan Copes van Cattenburch 46, 2585 GB Den Haag. Tel. 070 - 35 40 780

Voor België:
Ambassade Costa Rica, Avenue Louise / Louizalaan, 489, 1050 Elsene. Tel. 02.640.55.41

Algemeen

Stop kopieën van alle papieren in je handbagage (autohuur/hotel reserveringen etc etc) voor het geval je bagage niet (meteen) aankomt.

In Costa Rica kun je (nog) niet bellen met je mobiele telefoon. In hotels kun je soms wel internationale gesprekken voeren.

Als je de 'rechtstreekse' vlucht van Martinair hebt geboekt, maakt het vliegtuig een tussenstop in de VS. Iedereen moet het vliegtuig verlaten en door de douane. Let daarom goed op de speciale douane-eisen van de VS. Deze gelden in het algemeen ook voor transit reizigers. Een baby moet of een eigen paspoort of een visum hebben (indien het in het paspoort van de ouders is bijgeschreven).

Neem bij nachtelijke aankomst een hotel in de buurt van de luchthaven. Het is geen pretje om in het donker de weg te zoeken. De snelweg in Costa Rica is van slechtere kwaliteit dan b-wegen bij ons.

Costa Rica is vooral interessant vanwege z'n prachtige natuur. Het is dan ook erg jammer om een hotel op één plaats te boeken. Je hebt dan niet de kans om erg veel van het land te zien. De reisafstanden lijken weliswaar klein, maar kunnen in tijd zeer aanzienlijk zijn.

De kustgebieden zijn erg toeristisch en worden met name door Amerikanen bezocht. Een catamarantocht is leuk, maar je zit wel tussen allemaal snobistische Amerikanen.

Onderdak

Vrijwel alle hotels kun je met credit card betalen. Soms krijg je wel korting voor betalingen in contanten.

De verschillen tussen hoog- en laagseizoenprijzen zijn niet altijd duidelijk.

Hotels hoeven niet duur te zijn. De Lonely Planet is een goede hulp, hoewel het hotel aan het strand bij Santa Cruz onvindbaar was. Houdt wel rekening met enorme prijsverschillen. Voor de ene kamer betaal je misschien 20 dollar, voor de andere 120.

Autohuur

Als je een auto huurt en die op de luchthaven laat afleveren, houdt dan rekening met extra kosten i.v.m. nachtelijke aankomst. Vervelend is bovendien dat de kantoren van de verhuurbedrijven meestal gesloten zijn, dus als ze niet op komen dagen (of dat duurt erg lang) kun je ze niet bereiken.

Indien je naar Monteverde wilt is een 4WD geen overdreven luxe, hoewel wij ook Toyota Yarissen over de slechte weg zagen hobbelen. Met die smalle bandje ben je echter niet blij met regenachtig weer.

Zorg ervoor dat je bij vertrek met een huurauto weet hoe je bijvoorbeeld de motorkap en de benzinetank moet openen en waar de reserveband zit en hoe je die los kunt krijgen. Controleer ook of de reserveband gevuld is.

Geldzaken

Zorg ervoor dat je een paar zinnetjes Spaans kunt, zoals: hoeveel kost een kamer met bad en mag ik de kamer zien. Verder is het handig om een beetje in het Spaans te kunnen tellen zodat je als ze een prijs noemen het antwoord ook begrijpt.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat

November heeft aangename temperaturen en niet al te veel regen. De hoeveelheid neerslag varieert wel erg per gebied. Als je je vakantie niet in het water wilt laten vallen, kun je het beste een paar dagen in de bossen afwisselen met enkele dagen strand (daar heb je veel meer kans op mooi weer).

Houdt er rekening mee dat het bos in Monteverde niet voor niets regenwoud genoemd wordt. Er hangt vrijwel altijd bewolking en vaak regent het er ook. Met een baby is dat niet ideaal. Wij hadden veel geluk met één dag erg mooi weer. Neem regenkleding mee en dan kun je prima wandelen. Met een baby kun je je het beste richten op de binnenactiviteiten die ook zeker de moeite waard zijn, zoals het sepentarium, de frog pond, de vlindertuin etc.

Reizen met kleine kinderen

Vier maanden na de geboorte van onze dochter was het tijd voor onze eerste reis met zijn drietjes. We kozen een bestemming waar geen inentingen voor nodig zijn en waar je makkelijk op eigen gelegenheid rond kunt trekken. Vanwege de nieuwe douane-regels in de VS heeft Emma wel een eigen paspoort gekregen.

Reizen met een baby is in Costa Rica zeer goed te doen. Hygiëne is goed. Geef je nog borstvoeding dan scheelt dat weer nadenken over maaltijden. Wij hadden voor de zekerheid wel een klein pakje melk meegenomen. Ook hadden we eigen luiers meegenomen. Was achteraf niet nodig. In de winkels kunnen je diverse merken kopen.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Costa Rica boeken

Op het overzicht vakantie boeken Costa Rica staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Costa Rica.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden