Reisverslagen Costa Rica
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Costa Rica boeken

'Natuurparken Costa Rica'

Nuttige adressen

Ambassade van Costa Rica,
Laan Copes van Cattenburch 46,
2585 GB Den Haag.
Tel. 070 - 35 40 780

Voor België:
Ambassade Costa Rica,
Avenue Louise / Louizalaan, 489,
1050 Elsene.
Tel. 02.640.55.41

Elektriciteit

De netspanning op Costa Rica bedraagt 110 V, en de stekkers zijn van het Amerikaanse type, met platte contacten. U kunt een verloopstekker van huis meenemen, maar ze zijn ook overal in Costa Rica te koop, o.a. bij supermarkten. Test van tevoren wel of de lader wel beschikt is voor 110 V. Niets is zo vervelend als er in Costa Rica achter te komen dat de lader van uw camera het niet doet op 110 V.

Smartphones

Op steeds meer plekken wordt gratis Wi-Fi aangeboden. Een smartphone die Wi-Fi ondersteunt kan dus gebruikt worden om mailtjes naar het thuisfront te sturen. U dient dan waarschijnlijk wel een vorm van webmail te gebruiken, waarbij u de mailserver direct benadert. POP3 mailservers (het standaard mail protocol) weigeren vaak mail te versturen naar iemand buiten hun domein (de eigen internetprovider), als u niet via die provider 'inbelt'.

De gewone dataverbinding kunt u beter uit zetten. De kosten van data verstuurd via het telefoonnetwerk kunnen oplopen tot 8 euro per MB!

Omdat smartphones erg gevoelig schijnen te zijn voor vocht, is het wellicht verstandig een speciaal waterdicht zip-lock zakje te kopen. Daar kunt u kan de smartphone in bewaren als u door de regen moet lopen, of in een bootje zoor de branding moet (zie mijn reisverslag). Normaal gesproken is het onverstandig om telefoons, foto- en filmcamera's in plastic zakken te bewaren, omdat het reeds aanwezige vocht dan juist binnendringt, maar nood breekt wetten, en in een regenbui lopen valt hier onder.

Er wordt in Costa Rica Spaans gesproken. Een smartphone kan handig zijn om een woordenboekje bij je te hebben. Een handige vond ik: 100% Spaans. Alhoewel de deze app de pure Spaanse taal gebruikt, die iets afwijkt van de taal in Costa Rica, is hij toch handig, omdat de woorden ook uitgesproken worden. Je staat echt voor gek als je "Jose" met een 'J' uitspreekt.

Kleding

Costa Rica kent verschillende klimaatzones, variŽrend van koel en droog tot warm en vochtig. Daarom is het handig om laagjeskleding mee te nemen: kledingstukken die je als het afkoelt over elkaar heen kunt aantrekken en bij warmer weer snel uittrekt. In verschillende plaatsen tijdens de reis kun je je kleren laten wassen. Neem ook iets van regenkleding mee. Een poncho is het handigste, omdat je die snel kunt aantrekken, en hij ook je rugzak en eventueel je fototoestel kan beschermen. Poncho's zijn in Costa Rica ook overal te koop, dus als je er geen hebt, is dit geen probleem.

Geldzaken

De officiŽle munteenheid is de colones. Pin niet teveel colones. Als u het weer moet inleveren op het vliegveld, wordt een zeer onvoordelige koers gebruikt. U kunt beter in Amerika (u vliegt waarschijnlijk toch via een Amerikaans vliegveld) wat dollars pinnen. U kunt vrijwel overal met dollars betalen, sterker nog: de mensen zijn er erg blij mee, want de dollar is meer waardevast dan de colones. Bij pinautomaten kunt u soms ook dollars pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Vakantie Costa Rica boeken

Op het overzicht vakantie boeken Costa Rica staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Costa Rica.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser NRV Holiday
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden