Reisverslagen Cuba
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Cuba boeken

'Cuba buiten de gebaande paden'

Nuttige adressen

Ambassade van Cuba,
Mauritskade 49,
2514 HG Den Haag.
Tel. 070 - 360 60 61

Voor België:
Kanselarij Cuba
Roberts Jonesstraat 77
1180 Brussel
tel.: 2-343.00.20

Taal

In de toeristische sector (vooral in Varadero) werken mensen die ook wat Duits en Italiaans spreken. Daarbuiten is het Spaans wat de klok slaat. Wie in z'n eentje rond wil trekken moet dus op z'n minst een basiscursus Spaans volgen of een goede taalgids meenemen.

Beste reistijd

De beste reistijd is van november tot april-mei. In mei begint het regenseizoen. Het regent dan overigens niet de hele dag: elke dag rond 18.00 uur valt een zware stortbui van ongeveer een half uur. Verder heb je de hele dag geen last van de regen. Wel van de vochtigheid: zonder dat je enige inspanning levert kan het zweet al van je lijf gutsen.

Geldzaken

Visa-kaarten uitgegeven door Amerikaanse banken (of hun filialen) worden niet geaccepteerd: deze banken moeten zich aan de handelsboycot houden. Mijn visa-kaart was bijvoorbeeld van Citybank en daar kon ik geen geld mee afhalen.

Neem dus cash geld mee of Thomas Cook reischeques (gewoon in euros). Deze kunnen verzilverd worden in de BFI banken. De meeste grote steden hebben er wel een (Havanna heeft er meerdere). Er wordt wel een commissie op aangerekend. Cashautomaten bestaan er niet.

Met de lokale peso kan je enkel terecht op straat, als je aan stalletjes iets wil eten, of in sommige staatswinkels. Het handigst is om voldoende euro's cash mee te nemen, ook in kleine coupures voor contante betalingen. Ook voor het wisselen in convertibele pesos kun je het best gewoon euro's meenemen: voor het wisselen van US-dollars wordt tegenwoordig een extra heffing van 10 procent berekend.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Onderdak

Als budgetreiziger verbleef ik meestal in 'casas particulares': door privé-personen verhuurde kamers. Valt meestal wel mee, maar veel hangt af van het karakter van de uitbaters. Soms behandelen ze je als een deel van de famillie, bij andere ben je gewoon een klant. De prijs is meestal 15 US$ per kamer, Varadero is duurder (20 à 25 US$).

Hotels zijn er ook, tot de meest sjieke (in Havanna) met navenante prijzen. Budgethotels in Havanna vind je vanaf een kleine 20 US$ (Hotel Lido in Havanna, dicht bij het Capitolio: 17 US$ voor een eenpersoonskamer).

Eten

Cuba heeft geen hoogstaande eetcultuur. Veel zwarte bonen en rijst, soms met kip. Wel veel lekkere exotische vruchten. Eten doe je het best (niet dat er veel andere mogelijkheden zijn) in een Paladar, dat is een restaurant dat door particulieren uitgebaat wordt, op voorwaarde dat het niet te groot is (het maximum aantal stoelen is beperkt tot 12). Meestal kan je er wel relatief lekker eten voor een prijs van zo'n 5 à 7 US$.

Als je goedkoper af wilt zijn, moet je eten kopen op straat, van kleine stalletjes. Daar mag je meestal met pesos betalen (op die manier wordt het al vlug zo'n twintig keer goedkoper),

Meestal kan je in een casa particular ook wel te eten krijgen, iets goedkoper dan in een paladar.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Cuba boeken

Op het overzicht vakantie boeken Cuba staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Cuba.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden