Reisverslagen Cuba
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Cuba boeken

'Rondreis Cuba'

Nuttige adressen

Ambassade van Cuba,
Mauritskade 49,
2514 HG Den Haag.
Tel. 070 - 360 60 61

Voor België:
Kanselarij Cuba
Roberts Jonesstraat 77
1180 Brussel
tel.: 2-343.00.20

Taal

In de toeristische sector (vooral in Varadero) werken mensen die ook wat Duits en Italiaans spreken. Daarbuiten is het Spaans wat de klok slaat. Wie in z'n eentje rond wil trekken moet dus op z'n minst een basiscursus Spaans volgen of een goede taalgids meenemen.

Beste reistijd

De beste reistijd is van november tot april-mei. In mei begint het regenseizoen. Het regent dan overigens niet de hele dag: elke dag rond 18.00 uur valt een zware stortbui van ongeveer een half uur. Verder heb je de hele dag geen last van de regen. Wel van de vochtigheid: zonder dat je enige inspanning levert kan het zweet al van je lijf gutsen.

Geldzaken

Tanken zou met de creditcard moeten kunnen, maar het is ons niet gelukt.

Travellercheques van American Express worden nog steeds niet geaccepteerd. Thomas Cook wel. Deze kunnen verzilverd worden in de BFI banken. De meeste grote steden hebben er wel een (Havanna heeft er meerdere). Er wordt wel een commissie op aangerekend. Cashautomaten bestaan er niet.

Je bent dus voornamelijk aangewezen op contant geld. Met de lokale peso kun je enkel terecht op straat, als je bij stalletjes iets wilt eten. Voor het wisselen van dollars in convertibele pesos betaal je sinds eind 2004 tien procent extra belasting. Neem dus gewoon euro's mee, in kleine coupures.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Communicatie

Mobiele telefoon heeft alleen ontvangst in Valadero en Havana. Internet is beperkt tot de grotere steden en traag door de slechte telefoonlijnen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Cuba boeken

Op het overzicht vakantie boeken Cuba staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Cuba.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden