Kras SNP natuur- en cultuurreizen
Reisverslagen Tsjechië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Tsjechië boeken

'Šumava'

Nuttige adressen

Tsjechisch Bureau voor Toerisme,
Strawinskylaan 517,
1077 XX Amsterdam.
Tel. 020 - 5753014
Fax 020 - 5753015
www.czechtourism.com

Šumava (het Boheemse Woud), ligt in de zuidwest hoek van de Tsjechische Republiek, op de grens met het vroegere West-Duitsland. De periode van de Koude Oorlog heeft deze streek sterk getekend. Hier bevond zich 40 jaar lang het IJzeren Gordijn dat het Oostblok hermetisch afsloot van het decadente Westen. Alle activiteiten waren in deze zone strikt verboden. Dorpen werden afgebroken en enkele kilometers verderop terug opgebouwd.

Aan deze ongetwijfeld voor de inwoners minder plezierige tijden dankt de regio nu haar natuurlijke schoonheid. Het getuigt van een meer dan doorsnee inzicht van de Tsjechische beleidsmensen dat het leeuwendeel van het gebied nu beschermd is. Hier bevindt zich nu het 69.030 ha grote Nationale park Šumava, nog eens omringd door de 'Beschermde Gebieden Šumava', een 97.970 ha grote bufferzone.

Een schat aan informatie over Cesky Krumlov, het natuurpark en alle bezienswaardigheden in de streek is te vinden op deze website: Official Information System of the Cesky Krumlov Region

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Openingstijden

Postkantoren: ma. - vr. 8.00 - 18.00, za. 8.00 - 12.00.

De openingstijden van winkels op het platteland zijn nogal verwarrend, op sommige dagen van 8.00 - 18.00, andere dagen van 8.00 - 14.00. Op zaterdag soms tot 12.00 of 11.00. Dit kan per plaats en per winkel verschillen, kijk dus goed rond om verrassingen te voorkomen.

Kaarten

Euro-Cart 1:300.000 is redelijk betrouwbaar gebleken. In gespecialiseerde kaartenwinkels (en ter plaatse veel goedkoper in boekwinkels e.d.) zijn deelkaarten te koop van Kartografick 'y Praha 1:100.000. Deze zijn zeer gedetailleerd en zondermeer de beste keus.

Vakantie Tsjechië boeken

Op het overzicht vakantie boeken Tsjechië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Tsjechië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Peter Langhout
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden