Reisverslagen Dominicaanse Republiek
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Dominicaanse Republiek boeken

'Rondreis Dominicaanse Republiek'

Nuttige adressen

Voor Nederland en België:
Verkeersbureau Dominicaanse Republiek,
Louizalaan 271 VIII,
B-1050 Brussel.
Tel. 00 32 264 61300
Dominican Republic Ministry of Tourism

Visum

Voor de Dominicaanse Republiek heb je als toerist een visum nodig, dat je bij aankomst voor tien dollar moet aanschaffen. Let op: betalen kan alleen contant in dollars. Ook moet je paspoort bij vertrek uit de Dominicaanse Republiek nog zes maanden geldig zijn.

Algemeen

De Dominicaanse Republiek heeft zo'n negen miljoen inwoners en beslaat de oostelijke helft van het Caribische eiland Hispaniola. De westelijke helft is buurland Haïti.

In de grote toeristencentra wordt wel Engels gesproken, maar doorbuiten spreekt men vaak alleen Spaans. In ieder geval basiskennis van het Spaans is daar dus absoluut onmisbaar.

De Dominicaanse Republiek heeft veel meer te bieden dan een strandvakantie in een van de vele luxe resorts aan de kust. Je kunt het land prima op eigen houtje verkennen.

Er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op eigen gelegenheid met een huurauto gaat rondtrekken. De wegen zijn over het algemeen bar slecht, dus je moet er rekening mee houden dat je gemiddeld niet meer dan 40 à 50 km per uur haalt. Er zitten geregeld erg grote gaten in de weg en hoge, slecht aangegeven verkeersdrempels bij de plaatsjes. Soms zijn dit ook diepe gleuven.

Je zult dus een goede planning moeten maken waar je i.v.m. de tijd wel en niet naar toe kunt gaan. Alleen de twee snelwegen die het land heeft zijn goed qua wegdek en daar kun je dus ook iets meer tempo maken. Handig als je ver moet rijden.

De bewegwijzering is minimaal. Wel staan er langs de wat grotere wegen langs de weg paaltjes met het wegnummer. Een goed gedetailleerde wegenkaart is dus onmisbaar. Die kun je ter plaatse kopen bij een groot benzinestation (Mapas Turistico). Handig is dat op de achterkant detailkaartjes staan van de grotere steden.

De rijstijl van de Dominicaners is op zijn zachts gezegd nogal chaotisch, dus goed uitkijken is geboden. Gek genoeg zie je ondanks die rijstijl niet veel ongelukken. Wel veel gebutste auto's, dus zorg voor een goede all-inn verzekering voor de huurauto. Vrachtwagens halen ook geregeld al toeterend in, of er nu tegenliggers zijn of niet. Hier geldt het recht van de sterkste. Een evt. tegenligger moet maar de berm in gaan en niemand schijnt hier problemen mee te hebben. Wij zorgden ook steeds voor donker (18:30 uur) binnen te zijn.

Klimaat

De Dominicaanse Republiek heeft een tropisch klimaat met een constante temperatuur van 25 tot 35 graden. De meeste regen valt in het oosten en het centrum van het land. Meestal zijn het korte, hevige buien aan het eind van de middag. De regentijd is grofweg van juni tot en met november maar verschilt per plaats. De orkaantijd is van augustus tot november.

Walvissen spotten

Van eind december tot half maart wordt de baai tussen Samana en het vasteland bevolkt door walvissen die zich hier voortplanten en jongen baren.

Wij hebben er bewust voor gekozen om de trip naar de bultrugwalvissen bij marinebiologe Kim Beddall te boeken. Die houdt zich goed aan de regels, zoals niet meer dan drie boten in de buurt van een groep walvissen en er ook niet pal bovenop gaan zitten. Bovendien varen ze heel rustig, in tegenstelling tot sommige andere bootjes die je ziet. Je krijgt bovendien veel uitleg over de walvissen. En ze zetten de sonar aan zodat je de walvissen niet alleen kunt zien maar ook kunt horen. De boot is groter dan de meeste en je kunt er op rondlopen. In de kleine bootjes is weinig plek en je kunt je niet verplaatsen. Bovendien is deze boot schaduwrijk, want deels overdekt.

Geldzaken

De lokale munt is de Dominicaanse peso. In de meer toeristische plaatsen kun je een credit card gebruiken en in de wat grotere plaatsen kun je pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Dominicaanse Republiek boeken

Op het overzicht vakantie boeken Dominicaanse Republiek staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Dominicaanse Republiek.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Dominican Republic