Djoser
Reisverslagen Ecuador
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ecuador boeken

'Ecuador per openbaar vervoere'

Visum

Nederlanders hebben geen visum nodig voor een verblijf korter dan 3 maanden.

Geldzaken

US Dollars en travellers cheques (American Epress of Thomas Cook) zijn vrijwel overal prima inwisselbaar (alleen niet in de jungle, want daar zul je geen bank aantreffen).

In een aantal steden kan gepind worden, bijvoorbeeld bij sommige banken in Baños en Cuenca.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Electriciteit

Ecuador heeft 110 Volt electra en Amerikaanse stekkers.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Op reis maakt diarree de meeste slachtoffers. Ons vreemde bacteriŽn in eten, drinken en omgeving zorgen ervoor dat de meeste reizigers zich een dagje (of meer) wat minnetjes voelen (of erger). Standaard heb ik ORS (zout/suiker preparaat tegen dehydratie) en Immodium (voor als de klachten langer aanhouden) in mijn reisapotheek. Veel drinken en proberen te eten.

Preventieve maatregelen: geen water uit de kraan drinken (gebotteld water is overal te koop), alleen door jezelf gepeld fruit eten, uitkijken met salades en ijs en geen twijfelachtige etenswaar bij kraampjes op straat kopen (ongaar of te lang 'op het schap'). Maar dit biedt geenszins garantie. Hier geldt hetzelfde als bij hoogteziekte: de ťťn is er gevoeliger voor dan de ander.

Kijk in tropische gebieden uit met wondjes. Even niet opletten en je hebt een pijnlijke ontsteking of erger!

Klimaat en kleding

Ecuador is vier seizoenen in een dag. Houd daarom rekening met het klimaat en neem kleding mee voor ieder weertype.

Hetzelfde als voor kleding in het algemeen geldt ook voor schoeisel. In de jungle en op het strand heb je geen berg/wandelschoenen nodig (in de jungle zijn rubberlaarzen handig, aan de kust kun je volstaan met sandalen). Wil je echter in de Andes gaan wandelen dan zijn stevige hoge schoenen met een goed profiel onontbeerlijk.

Individueel reizen

Ecuador is goed te bereizen door individuele reizigers. Ook voor vrouwen alleen is het prima te doen. Een voorwaarde voor individuele reizigers is dat je de taal (Spaans) voldoende beheerst om je te kunnen redden. Vrijwel niemand spreekt Engels (maar je moet niet gek opkijken als je iemand tegenkomt die een beetje Nederlands spreekt, met name in de omgeving van Otavalo).

Een uitzondering vormt de OriŽnt: de natuurreservaten, die natuurlijk het meest interessant zijn, zijn over het algemeen niet of nauwelijks toegankelijk voor individuele reizigers. Vanuit Quito opereren lokale reisbureautjes die korte groepsreizen naar deze natuurreservaten organiseren. Check voor adressen een recente reisgids over Ecuador.

Veilig op reis

Let heel goed op je bagage als je met openbaar vervoer reist.

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Ecuador boeken

Op het overzicht vakantie boeken Ecuador staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ecuador.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden