Djoser
Reisverslagen Ecuador
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ecuador boeken

'De Galapagos Eilanden'

Visum

Nederlanders hebben voor Ecuador en de Galapagos Eilanden geen visum nodig voor een verblijf korter dan 3 maanden.

Algemeen

De Galapagos Eilanden horen bij Ecuador en liggen 1000 km daar vandaan in de Stille Oceaan. De Galapagos Eilanden bestaan uit tientallen kleine en grotere eilandjes. Het bijzondere van deze eilandjes is dat ze nooit in contact zijn geweest met het vasteland. Daarom hebben planten en dieren zich op een speciale wijze geëvolueerd. De dieren zijn onvoorstelbaar tam. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden en mensen zijn de dieren hun oorspronkelijke schuwheid kwijtgeraakt.

Een bezoek brengen aan de Galapagos Eilanden is erg duur. Wij betaalden voor 8 dagen bijna euro 1.000,- per persoon. Maar hierin inbegrepen zijn alle voortreffelijke maaltijden en excursies onder begeleiding van een ervaren gids. Op de meeste eilanden zijn geen huizen en winkels, dus je geeft verder dan ook bijna geen geld uit. Behalve de drankjes aan boord, deze moesten aan het einde van de reis nog worden betaald, maar ook dat leverde geen gigantische bedragen op. Op het vliegveld moet je nog eens ongeveer 100 dollar per persoon betalen om de Galapagos Eilanden binnen te mogen, dit bedrag zit meestal niet in de reissom inbegrepen en moet contant in dollars betaald worden. Iets om rekening mee te houden.

De hoge prijs die moest worden betaald vonden wij de moeite waard. Deze hoge prijs heeft ook een positief effect. Zo wordt bereikt dat alleen echte natuurliefhebbers dit paradijs bezoeken en de eilanden niet overspoelt worden door toeristen. Grote aantallen toeristen zou het ecosysteem behoorlijk kunnen aantasten. Het is een kwetsbaar gebied en iedere verstoring heeft zijn vernietigende gevolgen op de dieren en de natuur. Wij hadden er soms een dubbel gevoel over. Het was heel bijzonder om dit mee te maken, maar soms dachten we ook: wat doen we hier, moeten we dit prachtige vulkanische natuurgebied niet laten rusten?

Klimaat

De Galapagos Eilanden kennen twee verschillende seizoenen; het warme van januari t/m april en het koele van mei t/m december. Tijdens het koele seizoen regent het nauwelijks en is de gemiddelde temperatuur 23. In het warme seizoen kan het behoorlijk stortregenen de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 26. Eens in de zes á zeven jaar hebben de Galapagos Eilanden te maken met El Niño, een grote zeestroming, het gevolg is een verhoogde kans op neerslag. Het water van de oceaan warmt dan op en dat heeft zeer nadelige gevolgen voor zeedieren, omdat het warmere water voedselarm is. De natuur op de eilanden frist er echter van op. Door de regen kunnen planten beter groeien en de landdieren hebben dan ook voedsel in overvloed.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Galapagos Eilanden is het zogenaamde koele seizoen, omdat er dan bijna geen regen valt en de temperatuur toch lekker is. Je kunt natuurlijk als je wilt het hele jaar door de eilanden bezoeken, maar met een aantal een fikse regenbuien moet je dan wel rekening houden. Op de eilanden is het nooit te warm, de wind zorgt altijd voor verkoeling.

De reisgids van Elmar 'Ecuador en de Galapagoseilanden' geeft veel praktische tips. Je kan trips maken van 4, 5 en 8 dagen. Je kunt de reis boeken vanuit Nederland, maar ook via reisbureaus en touroperators in Ecuador is het mogelijk. Een bezoek aan de Galapagoseilanden wordt meestal gecombineerd met een reis door Ecuador.

Kleding

De Galapagos Eilanden zijn voornamelijk vulkanisch en goede bergschoenen zijn dan ook een must. Omdat je vlakbij de evenaar zit behoort een goede zonnebrandcrême met een hoge factor ook tot je noodzakelijke bagage. Je gaat iedere ochtend zeer vroeg op stap en het kan dan nog fris zijn, terwijl het later op de dag behoorlijk warm kan worden. Een afritsbare broek is dan ook ideaal. En vergeet niet de zwemkleding, want je gaat regelmatig snorkelen. Snorkeluitrusting is meestal aan boord en zit bij de prijs in begrepen, dus dit hoef je echt niet zelf mee te slepen.

Zeeziekte

Veel reizigers krijgen te maken met zeeziekte, het is verstandig zeeziektepillen mee te nemen. Ook het boeken van een iets grotere boot kan wellicht helpen, omdat zeeziekte eerder optreedt op kleinere schepen. Deze hebben namelijk meer last van de golfslag. Je kunt kiezen uit touristclass en economic-class. De touristclass geeft iets meer luxe met een eigen toilet en douche in de hut, bovendien zijn de schepen groter.

Geldzaken

Veel geld kun je niet uitgeven tijdens de reis. Op sommige eilanden kun je souvenirs kopen. Je kunt betalen met Ecuadoriaanse sucres en met Amerikaanse dollars. Van tevoren moet je voldoende geld mee nemen, omdat er tijdens de reis geen tijd is een bank te bezoeken. Het eten is in de reis inbegrepen, maar de drankjes moeten na afloop van de reis nog worden afgerekend.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Ecuador boeken

Op het overzicht vakantie boeken Ecuador staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ecuador.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden