Djoser
Reisverslagen Estland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Estland boeken

'Helsinki, Estland en St. Petersburg'

Nuttige adressen

Ambassade van Estland
Zeestraat 92, 2518 AD Den Haag
Tel. 070-302 9050

Voor België
Kanselarij Estland
I. Gérardlaan 1, 1160 Brussel
Tel. 2 - 779 07 55

Ambassade van Rusland
Laan van Meerdervoort 1, 2517 AA Den Haag
Tel. 070-346 79 40

Voor België
Kanselarij Russische Federatie, consulaire afdeling
De Frélaan 66, 1180 Brussel
Tel. 2 - 374 35 69

Voor Rusland is een visum vereist. Dat gaat redelijk ingewikkeld. Er is een uitnodiging nodig of een bevestiging van de hotelreservering vanuit Rusland. Aangeraden wordt om dit via een (gespecialiseerd) reisbureau te doen.

Fins Nationaal Verkeersbureau
Johan Vermeerplein 5
1071 DV Amsterdam
tel.: 020 - 671 98 76

Algemeen

Estland, Letland en Litouwen worden vaak in één adem genoemd. De drie Baltische 'staatjes', die lange tijd door de Sovjet Unie bezet zijn geweest en in 1991 als eerste van de Sovjet-Republieken zelfstandig werden, zijn samen echter ruim twee keer zo groot als de Benelux en groter dan Engeland. Estland is van deze drie de kleinste, maar nog altijd groter dan Nederland.

Hoewel ze in één adem worden genoemd zijn er grote verschillen tussen de drie landen. Estland is van deze drie het meest 'Noord-Europees', de andere twee zijn wat Slavischer.

Taal

Het is moeilijk om het Ests (dat 14 naamvallen kent) te leren, maar voor ons heeft het wel her en der wat houvast. Doordat Tallinn en Tartu onderdeel waren van de Hanze-lijn zitten er veel Duitse en zelfs Nederlandse woorden in het Ests. Klooster, kaart en kelder zijn letterlijk hetzelfde, 'apteek' lijkt sprekend.

Verder lijkt Ests sterk op het Fins en totaal niet op Lets, Litouws of Russisch. Dat verklaart waarschijnlijk ook het grote verschil in cultuur tussen deze landen. In het Ests worden bovendien Latijnse letters gebruikt, net als bij ons. Juist door de jarenlange weigering van de Russische bevolking Ests te leren wordt het nu natuurlijk geweldig gewaardeerd wanneer je tien woorden Ests spreekt. Met een combinatie van Engels en Duits kun je je echter ook goed redden.

Een paar woorden Ests:
(de a spreek je bijna uit als een o)
Palun = alstublieft (vragend)
Vabanduse = sorry
Terre = Goededag
Terre hommikust = Goedemorgen
Terviseks = proost
Mis see maksab = Wat kost dit.
Piletti = kaartjes (voor bus, trein, etc)
Jah = ja
Ei = nee
Ei ole = Is er niet
Bussijaam = Busstation
Baltijaam = Spoorwegstation
1....10 = üks, kaks, kolm, neli, viis, kuus, seitse, kaheksa, üheksa, kümme

Online is ook een veel uitgebreidere woordenlijst Ests-Nederlands beschikbaar.

Klimaat en beste reistijd

Het klimaat in Estland wijkt niet veel af van dat van Nederland, maar als het helder is, is het ook echt helder! In de zomer is het natuurlijk veel langer licht. De beste reistijd is mei-augustus.

Geldzaken

In bijna alle restaurants en hotels in Estland kun je betalen met de creditcard. In Tallinn zijn diverse pin-automaten, buiten Tallinn is het lastiger om te pinnen maar dit zal snel veranderen.

In St. Petersburg vonden we met moeite een redelijk restaurant, waar we veel moesten betalen voor een redelijke maaltijd. Ruim een half jaar later blijkt dat de creditcard-betaling is misbruikt om het bedrag nog maar eens een keer af te schrijven. Hier moet je in Rusland dus erg mee uitkijken.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Vakantie Estland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Estland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Estland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden