Reisverslagen Egypte
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Egypte boeken

'Met de rugzak langs tempels en piramiden'

Nuttige adressen

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag,
tel.: 070-3542000/4535

Voor België:
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Leo Erreralaan 44, 1180 Brussel

Visum

Een visum is verplicht.

Taal

Bijna iedereen in Egypte spreekt een beetje Engels. Daarmee kun je je dus aardig redden.

Er is een taalgidsje Wat & Hoe Arabisch. Leer zo snel mogelijk de Arabische cijfers uit je hoofd, zodat je de prijzen kunt lezen. Je hebt verschillende winkels met vaste prijzen maar bij de stalletjes kun je altijd onderhandelen over de prijs van de aankoop die je wilt doen.

Belangrijke woorden die je vaak zult horen, resp. gebruiken, zijn 'bakshees' (fooi) en 'la shokran' (nee, dank je). Verder werkt Emsji! (ga weg/rot op!) ook heel goed tegen opdringerige types.

Geldzaken

Een internationale studentenkaart geeft recht op veel korting bij monumenten, restaurants, treinkaartjes, etcetera. Via bijna elk budgethotel kun je er een laten maken (veelal op de zwarte markt).

De mensen in Egypte zijn over het algemeen erg aardig maar ongeveer de helft is op je geld uit. Het is vrij moeilijk om vast te stellen welke helft je echt alleen maar wil helpen.

Geld is gemakkelijk te verkrijgen bij banken en bij de duurdere hotels. Het beste kun je gebruik maken van creditcards. Travellerscheques zijn ook erg handig.

Pin-automaten zijn tegenwoordig overal te vinden, behalve in de Sinaļ. Er kleeft echter één nadeel aan: ze worden vaak maar één keer in de week gevuld en zijn vaak 'out of order' oftewel leeg. Ook kregen we diverse malen ten onrechte de melding dat ons saldo niet toerijkend was. Het beste kan je voor de zekerheid wat grotere bedragen opnemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Prijzen

Hotel Nubian Oasis, Aswan (zo'n vijftig meter van het busstation) is een goed hotel voor weinig geld: 15 pond voor een tweepersoons kamer. Het is een ontmoetingsplaats voor rugzaktoeristen.

Happy Land Hotel, Luxor is het meest luxe rugzak-hotel. Ook hier betaal je 15 pond voor een tweepersoons kamer.

Een feluccatrip van twee dagen vanuit Aswan kost zo'n 60 pond, inclusief maaltijden en water. Alcoholische versnaperingen moet je zelf meenemen.

Een taxi kost zo'n 50 pond voor een hele dag. Met meerdere personen (max. 8) wordt het nog goedkoper.

Weer en beste reistijd

De beste reistijd is alles buiten de zomer. In de zomer wordt het in Aswan en Luxor echt heel erg heet. Zo heet dat het niet leuk meer is. In november er nog steeds 38 graden Celsius. Off season is bovendien beter omdat het dan niet zo heel druk is overal.

Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt. Deze zijn bijna overal te koop.

Zonnebrand is ook nodig, zeker als je richting zuiden gaat. In Aswan en Luxor is de temperatuur ook eind oktober nog boven de dertig graden.

Openbaar vervoer

In eerste instantie lijkt het openbaar vervoer chaotisch, maar je kunt overal goed komen. Vooral de tweede klas (airco) in de trein is goed, evenals de airconditioned bussen. Tenzij je als vrouw alleen reist is het veilig om 's nachts met bus en trein te reizen. Je spaart er bovendien hotelkosten mee uit.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Bijna iedereen die ik ben tegengekomen heeft diarree gehad. Neem dus anti-diarreepillen mee. Het is verstandig om een kleine apotheek mee te nemen met zaken als jodium, gaasjes, aspirine, enz. Dit soort zaken zijn daar erg moeilijk te krijgen. Het wordt ook aangeraden om de standaard inentingen te hebben, zorg er dus voor dat die nog geldig zijn.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Egypte boeken

Op het overzicht vakantie boeken Egypte staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Egypte.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden