Reisverslagen Egypte
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Egypte boeken

'Rondreis door Egypte'

Nuttige adressen

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag,
tel.: 070-3542000/4535

Voor België:
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Leo Erreralaan 44, 1180 Brussel

Visum

Voor Egypte heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na uitreis geldig is. Bij aankomst in Egypte kun je een visum aanschaffen voor een verblijf van maximaal 4 weken. Kosten 20 USD.

Taal

Bijna iedereen in Egypte spreekt een beetje Engels. Daarmee kun je je dus aardig redden.

Er is een taalgidsje Wat & Hoe Arabisch. Leer zo snel mogelijk de Arabische cijfers uit je hoofd, zodat je de prijzen kunt lezen. Je hebt verschillende winkels met vaste prijzen maar bij de stalletjes kun je altijd onderhandelen over de prijs van de aankoop die je wilt doen.

Belangrijke woorden die je vaak zult horen, resp. gebruiken, zijn 'bakshees' (fooi) en 'la shokrun' (nee, dank je).

Geldzaken

De munteenheid van Egypte is de Egyptische Pond. De pond is onderverdeeld in 100 piaster. Munten worden eigenlijk niet gebruikt, alleen biljetten. Die biljetten zijn vaak smerig, en wie beweert dat geld niet stinkt heeft nog nooit aan egyptische ponden geroken.

Op veel plaatsen kun je pinnen, zowel op straat als in de beter hotels, maar de automaten worden niet altijd regelmatig bijgevuld. Het is daarom verstandig om niet te vertrouwen op pin alleen en ook traveller checks bij je te hebben.

Euro's worden geaccepteerd bij toeristenwinkels. Als je op straat loopt heb je kans dat kinderen euro-munten willen omwisselen voor Egyptische ponden. Dit is geen wissel-truk, maar de banken willen geen munten omwisselen.

Fooien (baksjies) zijn helemaal ingeburgerd in de Egyptische samenleving. Houdt er rekening mee dat als je iemand vraagt iets voor je te doen, dat je hem dan een fooi moet geven, meestal 1 EP ofzo. Egyptenaren die je spontaan en ongevraagd de weg wijzen zullen ook om een fooi vragen. Dit is echter niet noodzakelijk.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Egypte kent een warm, droog woestijnklimaat. 94 procent van Egypte is woestijn. Neerslag is uiterst schaars, vaak minder dan 1 mm per jaar. Op sommige plekken heeft het al tientallen jaren niet geregend. Alleen een smalle strook rond de Nijl is bewoond.

In de winter kunnen de nachten koud zijn, in de zomer (mei t/m september) kunnen zeer hoge temperaturen bereikt worden (ver boven de 40 graden). De beste reistijd is februari t/m april en oktober t/m december.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Je kunt er wel rustig je tanden mee poetsen.

Eet in kleine eettentjes geen salades, aangezien die zijn gewassen met leidingwater.

Drink voldoende (bron)water en neem eventueel wat (zoute) drop mee. Een droge mond, lusteloos gevoel of minder urineren dan normaal zijn indicaties voor mogelijke uitdroging.

Bier is meestal wel in hotels te verkrijgen. Vraag naar Stella, dit is een lokaal bier wat het meest overeenkomt met het bier wat we hier gewend zijn. In geval van maagproblemen kun je Cola drinken.

Ook al kom je misschien niet in aanraking met malaria, neem toch een goed anti-muggenmiddel mee op DEET basis.

Bij de drogist is een reingingsmiddel te verkrijgen wat geen water nodig heeft. Het ziet er uit als een kleurloze gel en is uitstekend geschikt om je handen te ontsmetten.

Elektriciteit

In Egypte gebruikt men 220 volt. Nederlandse en Belgische stekkers passen gewoon in de contactdozen.

Telefoon / Internet

Je kunt het goedkoopst naar huis bellen middels de openbare cellen op straat. Je kunt kaarten van 30 of 40 EP kopen bij diverse winkeltjes. Internetcafe's beginnen hun intrede te doen. In veel gevallen zijn de verbindingen traag. Je zit b.v. met een man of 8 op een enkele 28.8 lijn. Kosten zijn meestal iets van 5 tot 10 EP per half uur.

Foto / Video

Neem voldoende fotorolletjes mee. In grote steden zijn ze weliswaar ruim voorhanden, doch ik kleinere plaatsjes kan het wel eens een probleem zijn. Neem geen 400 ASA film mee voor overdag. Het licht is zo fel, dat je zelfs met 100 ASA al in de problemen kan komen.

Tip: Koop een polarisatiefilter voor je lens. Daarmee kun je schitteringen van het water onderdrukken en de hemel wat blauwer laten uitkomen

Bij de meeste historische plaatsen moet je een apart kaartje kopen voor je camera. Meestal kost een kaartje voor een fotocamera ongeveer 10 EP en een voor videocamera 100 EP. Er lijkt een tendens om digitale fotocamera's tot de videocamera-klasse te rekenen.

Mensen zijn er niet altijd van gediend om gefotografeerd te worden. In geval van twijfel kun je het beter even vragen.

Als je bij een historische plaats wordt aangeboden om een foto van iemand te nemen, of die persoon biedt aan om een foto van jou te nemen, houdt er dan rekening mee dat die persoon een fooi zal willen hebben voor de bewezen dienst.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Egypte boeken

Op het overzicht vakantie boeken Egypte staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Egypte.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Egypt