Reisverslagen Egypte
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Egypte boeken

'Fotosafari Egypte'

Nuttige adressen

Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Badhuisweg 92, 2587 CL Den Haag,
tel.: 070-3542000/4535

Voor België:
Ambassade van de Arabische Republiek Egypte,
Leo Erreralaan 44, 1180 Brussel

Visum

Voor Egypte heb je een paspoort nodig dat tot 6 maanden na uitreis geldig is. Bij aankomst in Egypte kun je een visum aanschaffen voor een verblijf van maximaal 4 weken. Kosten 20 USD.

Taal

Bijna iedereen in Egypte spreekt een beetje Engels. Daarmee kun je je dus aardig redden. Egyptische woorden die je vaak zult horen, resp. gebruiken, zijn 'bakshees' (fooi) en 'la shokrun' (nee, dank je). Er is een taalgidsje Wat & Hoe Arabisch.

Geldzaken

De munteenheid van Egypte is de Egyptische Pond. De pond is onderverdeeld in 100 piaster. Munten worden eigenlijk niet gebruikt, alleen biljetten.

Bij de stalletjes kun je altijd onderhandelen over de prijs maar winkels met vaste prijzen in de steden blijven vaak goedkoper. Handig om te weten, als je geen zin hebt om te onderhandelen met opdringerige verkopers.

De opdringerigheid van sommige verkopers vond ik in contrast staan met de gastvrijheid van vele andere Egyptenaren, ook in eetgelegenheden.

Fooien (baksjies) zijn helemaal ingeburgerd in de Egyptische samenleving. Houdt er rekening mee dat als je iemand vraagt iets voor je te doen, dat je hem dan een fooi moet geven, meestal 1 EP ofzo. Egyptenaren die je spontaan en ongevraagd de weg wijzen zullen ook om een fooi vragen. Dit is echter niet noodzakelijk.

Uiteraard vroeg ik mensen toestemming om ze te mogen fotograferen. Hun geloof verbiedt het soms. Bovendien vinden zij het niet altijd prettig dat hun armoede wordt uitgebeeld. Het is gebruik een kleine fooi te schenken aan degene die gefotografeerd wordt. Een of twee Egyptische ponden is genoeg.

Accepteer geen 'gidsen' of 'agenten' die een 'bijzondere' plek weten om te bekijken. Uiteindelijk koopt u luchtkastelen en vragen zij u een (te hoge) vergoeding hiervoor.

De taxi is een relatief goedkoop en een handig transportmiddel in Ca´ro. Ding wel flink af op de prijs.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Egypte kent een warm, droog woestijnklimaat. 94 procent van Egypte is woestijn. Neerslag is uiterst schaars, vaak minder dan 1 mm per jaar. Op sommige plekken heeft het al tientallen jaren niet geregend. Alleen een smalle strook rond de Nijl is bewoond.

In de winter kunnen de nachten koud zijn, in de zomer (mei t/m september) kunnen zeer hoge temperaturen bereikt worden (ver boven de 40 graden). De beste reistijd is februari t/m april en oktober t/m december.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Eet in kleine eettentjes geen salades, aangezien die zijn gewassen met leidingwater. Drink voldoende (bron)water en neem eventueel wat (zoute) drop mee. Een droge mond, lusteloos gevoel of minder urineren dan normaal zijn indicaties voor mogelijke uitdroging.

Elektriciteit

In Egypte gebruikt men 220 volt. Nederlandse en Belgische stekkers passen gewoon in de contactdozen.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Egypte boeken

Op het overzicht vakantie boeken Egypte staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Egypte.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden