Djoser
Reisverslagen Spanje
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Spanje boeken

'Het moorse erfgoed van Andalusië'

Nuttige adressen

Spaanse Bureau voor Toerisme,
Laan van Meerdervoort 8a,
2517 AJ Den Haag.
Tel. 070 - 346 59 00

Het Spaans Verkeersbureau heeft veel informatie, o.a. over Granada (beschrijving van bezienswaardigheden en plattegrondjes). Veel informatie staat ook online: officiële site van Andalusië, in 4 talen en Spaans Verkeersbureau

Beste reistijd

Juli en augustus kan de temperatuur met gemak de veertig graden halen. Deze maanden zijn dus niet zo geschikt. April, mei en begin juni zijn de temperaturen aangenamer, al kan er in mei nog af en toe een regenbui vallen. Het landschap is echter groener en overal bloeien bloemen in de bermen. De herfst is ook geschikt maar het landschap is dan dor.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Buiten de toeristische trekpleisters spreekt zelfs het personeel van de Turismo-vestigingen alleen Spaans. Het is dus raadzaam een gidsje mee te nemen, zoals Wat & Hoe Spaans.

Openingstijden

In grote delen van Andalusië is de siësta heilig, hiervoor wordt dan ook ruim de tijd genomen. Grofweg van twee tot vijf zijn de winkels dicht. 's Avonds zijn ze wel langer open dan in Nederland. 's Morgens openen ze echter vaak iets later, wat lastig kan zijn voor wie vroeg op pad wil: sla dus de avond tevoren proviand in.

Eten

De hoofdmaaltijd nemen de Spanjaarden tijdens de siësta. 's Avonds eten ze nogmaals warm, maar doorgaans niet voor tienen. Buiten de toeristencentra word je dan ook glazig aangekeken als je op Hollandse tijden aanschuift.

De meeste fantasie gaat niet in de hoofdmaaltijden zitten maar in de tapas, die in de bars worden geserveerd. Toch is het mogelijk om heerlijk te eten: kijk in de reisgidsen vooral naar restaurants met streekgerechten.

Onderdak

Het systeem van sterren is in Spanje nogal willekeurig en hoeft geen verband te houden met de prijs. Wel zijn hotels altijd aanmerkelijk duurder dan vergelijkbare hostals, hoewel deze zich vaak in niets van hotels onderscheiden.

Fietsen

Fietsen in Andalusië is tamelijk zwaar: zwaarder dan in bergrijke streken als Griekenland en Slovenië. Een bergverzet (bijvoorbeeld 42x28) zal voor wie met bagage fietst vaak niet voldoende blijken te zijn.

De kwaliteit van de wegen is zeer wisselend, van matig to zeer goed: vaak verschilt dit per honderd meter. Let bovendien op: soms is de helft van de weg ingezakt. Spanjaarden hebben bovendien de vervelende gewoonte om niet alleen in de auto te drinken maar ook nog eens de lege flessen het raam uit te gooien. Uiterst rechts rijden kan dus lekke banden tot gevolg hebben.

In veel gidsen staat vermeld dat er nauwelijks fietsenmakers zijn. Onze ervaring is dat dit reuze meevalt, zelfs in kleine dorpen zijn we regelmatig fietsenmakers tegengekomen. Waarschijnlijk ten gevolge van de successen van Pedro Delgado en Miguel Indurain zijn veel Spanjaarden op de racefiets gestapt. Je komt dan ook regelmatig Spaanse racefietsers tegen, die allemaal vriendelijk groeten.

Vakantie Spanje boeken

Op het overzicht vakantie boeken Spanje staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Spanje.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

De Jong Intra Vakanties Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Andalusia, Spain