Djoser
Reisverslagen Spanje
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Spanje boeken

'Noordwest Andalusië'

Nuttige adressen

Spaanse Bureau voor Toerisme,
Laan van Meerdervoort 8a,
2517 AJ Den Haag.
Tel. 070 - 346 59 00

Het Spaans Verkeersbureau heeft veel informatie, o.a. over Granada (beschrijving van bezienswaardigheden en plattegrondjes). Veel informatie staat ook online: officiële site van Andalusië, in 4 talen en Spaans Verkeersbureau

Beste reistijd

Wij reisden in mei. Hoewel de natuur prachtig was, vonden wij het vooral de eerste week koud (15-16 graden, veel regen), daarna werd het steeds beter en uiteindelijk werd het ongeveer 25 graden. Er is een flink temperatuurverschil tussen bijvoorbeeld de Sierra de Cazorla aan de ene kant (koel, regenachtig) en Sevilla en Ronda aan de andere kant (veel zon, prettig warm).

Geldzaken

Geen problemen met geld gehad. Er was overal te pinnen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Buiten de toeristische trekpleisters spreekt zelfs het personeel van de Turismo-vestigingen en in de hotels alleen Spaans. Het is dus raadzaam een gidsje mee te nemen, zoals Wat & Hoe Spaans.

Wij hadden een vakantiecursus Spaans gedaan (8 lessen aan de Volksuniversiteit) en daar hebben wij veel plezier van gehad, vooral in bijzondere situaties (dokter, diefstal paspoort, enzovoort) maar ook in het dagelijks leven.

Openingstijden

In grote delen van Andalusië is de siësta heilig, hiervoor wordt dan ook ruim de tijd genomen. Grofweg van twee tot vijf zijn de winkels dicht. 's Avonds zijn ze wel langer open dan in Nederland. 's Morgens openen ze echter vaak iets later, wat lastig kan zijn voor wie vroeg op pad wil: sla dus de avond tevoren proviand in.

Wegen

Over het algemeen zijn de wegen prima, soms met wat gaten. Er is wel veel werk aan de weg.

Nationale Parken

Vrij veel informatie over de nationale parken is te vinden op internet. Maar ook bij de provinciale VVV's van Andalusië krijg je volop info en kaarten van de parken. Ook is er meer dan genoeg info bij de bezoekerscentra (die niet altijd logische openingstijden hebben).

Parque Natural Sierra de Cazorla: info bij bezoekerscentra en VVV. Goed aangegeven wandelingen. Genoeg restaurants in kleine dorpen, enkele hotels.

Parque Natural Sierra Norte: info bij bezoekerscentra en VVV. Heel rustig, echt het achterland. Wandelingen niet aangegeven, maar bekend in hotels. Vrij weinig dorpen, weinig restaurants.

Parque Nacional Coto Doņana: dit park mag je alleen bezoeken met een geautoriseerde gids. Daarvoor kun je van tevoren een rit met jeepbussen reserveren (tel. bezoekerscentrum El Acebuche, 00 34 959 430432, 2 x per dag een excursie) of een gids te paard regelen (via bezoekerscentra). Ook kun je in een van de bezoekerscentra (er zijn er totaal vijf) een kaartje kopen, maar vooraf reserveren is raadzaam, zeker in de zomer.

De rit met de jeep gaat twee keer per dag en duurt 3 ā 4 uur. Neem een verrekijker en genoeg water mee, er is tijdens de tocht niets te krijgen. Uitleg in het Spaans. In de bezoekerscentra is een overdaad aan informatie, veel Spaans, maar ook Engels. Rond het echte nationale park liggen ook beschermde gebieden, maar die zijn wel toegankelijk, de zogenaamde Entorno.

Het park is alleen te bereiken vanuit het noorden (Huelva, Almonte, Sevilla). Wie daarna richting Malaga wil moet eerst weer terug naar Sevilla en dan naar het zuiden. Je kunt niet oversteken van het park naar Sanlucar de Barrameda.

Steden

Cordoba: informatie in boekje van het Spaans Verkeersbureau of VVV in Andalusië. Toegang tot de Mezquita was probleemloos.

Sevilla: informatie in boekje van het Spaans Verkeersbureau of VVV in Andalusië. Toegang tot Kathedraal en Reales Alcazar probleemloos.

Vakantie Spanje boeken

Op het overzicht vakantie boeken Spanje staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Spanje.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

De Jong Intra Vakanties Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden