Djoser
Reisverslagen Ethiopië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ethiopië boeken

'Rondreis Ethiopië'

Nuttige adressen

Ambassade van Ethiopië, Avenue de Tervuren 231, B1150 Brussel. Tel. 00-322 7713294

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Ethiopië heb je een paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens heb je een visum nodig. Dit kun je bij het consulaat in Ethiopië regelen, kosten 55 euro. Soms kun je het visum via een reisorganisatie laten regelen. De bemiddelingskosten bedragen 22,50 euro per visum.

Tip: Het is verstandig om een tweetal pasfoto's mee te nemen op reis voor het geval je je paspoort kwijtraakt door verlies of diefstal.

Algemeen

Ethiopië kent een grote verzameling van volkeren. Er zijn zo'n 80 etnische groepen en men spreekt er meer dan 290 verschillende talen.

Het is een groot land met een oppervlakte van 1.137.000 vierkante kilometer. Het grenst in het noorden aan Eritrea, in het zuiden aan Kenia, in het westen aan Soedan en in het oosten aan Somalië.

De natuur is zeer divers. In het zuiden subtropisch en groen en in het noorden bergen met een gemiddelde hoogte tussen de 2000 en 3000 meter. Door de droogte en ontbossing zie je hier veel erosie.

Het massatoerisme heeft nog niet toegeslagen en westerlingen zijn in Ethiopië een bezienswaardigheid. De wegen zijn meestal niet geasfalteerd en matig tot slecht begaanbaar. Openbaar vervoer is in het zuiden bijna niet aanwezig. Je kunt je het beste verplaatsen per landcruiser.

Eten

Het belangrijkste voedsel in Ethiopië is 'injera'. Dit is een gegiste, sponsachtige, zurige, koude pannenkoek. Op de koek ligt een prutje van geitenvlees of groenten. Op woensdag en vrijdag wordt er in Ethiopië geen vlees gegeten en kun je het in de restaurants in het zuiden ook niet krijgen. In het noorden en de grotere steden is de keus wat uitgebreider. De injera wordt gemaakt van tef, een tarwesoort die in extreme omstandigheden (droogte) wil groeien. In het zuiden is er naast de injera ook spaghetti of omelet te krijgen. In grote hotels en restaurants worden ook westerse maaltijden gereserveerd.

Taal

Ethiopië heeft een eigen schrift dat afwijkt van het westerse handschrift. Amhaars is de officiële taal van Ethiopië. Vooral in de steden spreekt men ook wel Engels.

Klimaat en beste reistijd

Het droge seizoen ten noorden van Addis Abeba duurt van oktober tot mei. Het regenseizoen duurt van eind juni tot eind september. Maar ook in december en januari kan het in het zuiden flink regenen, wat kan leiden tot overstromingen, weggespoelde wegen en wegverzakkingen.

De hoge ligging van het land en de natte moesson van de Indische oceaan zijn van invloed op de weersomstandigheden in Ethiopië. Omdat de tropenzon altijd hoog staat, is er bijna geen verschil tussen de seizoenen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op 30 graden in de tropische, lager gelegen streken en op 5 graden in de bergstreken.

Kleding

Zomerse en warme kleding zijn beide nodig. Ook een regenjack mag niet in je bagage missen. Overdag kan het erg warm zijn en 's avonds koud wanneer de zon is ondergegaan. Een afritsbare broek is handig. Zonnebril en pet zijn ook nodig. In de kerken en kloosters moeten schouders en knieën worden bedekt. Goede wandelschoenen mogen ook niet ontbreken.

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt. Omdat de elektriciteit vaak uitvalt of gewoon niet aanwezig is is het verstandig een zaklamp mee te nemen.

Geldzaken

De munteenheid in Ethiopië is de birr. Dollars en euro's worden bij de banken geaccepteerd. Ook in sommige hotels kan geld worden gewisseld, al is de koers voor vooral kleine biljetten onvoordelig. Creditcards worden slechts in een aantal hotels in de hoofdstad Addis Abeba geaccepteerd. Travellercheques kun je bij sommige banken inleveren maar niet overal. Het is beter contant geld in euro's of dollars mee te nemen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Tijd en jaartelling

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt twee uur. Het is in Nederland ten opzichte van Ethiopië twee uur later. In de zomer is dit één uur, omdat Ethiopië geen zomertijd kent. De Ethiopiërs verdelen de dag in twee keer twaalf uur. De dag begint voor hun 's morgens om zes uur. Is het voor ons dus 10 uur 's morgens dan is het in Ethiopië vier uur 's morgens.

Ook de jaartelling verschilt met de onze. Ethiopië hanteert de Juliaanse tijdrekening en niet de christelijke jaartelling. De kalender is 7 jaren en 113 dagen later begonnen. Het was voor ons januari 2003 en voor hun april 1995. Ze hebben een jaar van twaalf maanden van dertig dagen en een dertiende maand van 5 dagen. In Ethiopië viert men nieuwjaarsdag op 11 september.

Gezondheid

Voor Ethiopië zijn diverse inentingen nodig. In een aantal gebieden in Ethiopië komt malaria voor. Door de slechte hygiëne krijgen veel reizigers last van diarree. Middelen tegen maag- en darmstoornissen mogen niet in de bagage ontbrekenn. Ook O.R.S., paracetamol, keeltabletten, muggenolie en zonnebrandolie wordt geadviseerd om mee te nemen. Water kun je niet uit de kraan drinken, behalve in de hoofstad Addis Abeba daar zit namelijk veel chloor in. In de meeste steden is mineraalwater in flessen te krijgen. Zorg altijd dat je voldoende water bij je hebt.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Ethiopië boeken

Op het overzicht vakantie boeken Ethiopië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ethiopië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

sawadee Koning Aap
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden