Djoser sawadee
Reisverslagen Finland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Finland boeken

'Reis naar de middernachtzon'

Nuttige adressen

Fins Nationaal Verkeersbureau
Johan Vermeerplein 5
1071 DV Amsterdam
tel.: 020 - 671 98 76

Klimaat

Finland heeft een gematigd landklimaat met een vrij lage luchtvochtigheid, wat betekent dat de zomers over het algemeen droger en warmer zijn dan bij ons. Kleding meenemen voor alle weertypen is wel aan te bevelen, zeker in lapland kan het 's avonds flink afkoelen.

Van mei tot eind juni blijft de zon in Noord Finland ook 's nachts boven de horizon. De dagen worden niet gescheiden door nachten maar slechts door een schemerperiode.

Door de vele zonuren loopt de watertemperatuur in de ondiepe meren op tot 20 graden celsius.

Geldzaken

Finland is een modern land, waar de ATM en de creditcard zijn ingeburgerd. In het hele land staan OTTO geldautomaten, gewoon midden in een kledingzaak of sportzaak kun je geld opnemen.

Travelers cheques kunnen in banken en postkantoren ingewisseld worden. Openingsuren banken: ong. 9.00-16.00.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

De nationale talen in Finland zijn het Fins en het Zweeds. De Lappen hebben ook nog een plaatselijk dialect. De meeste jongere mensen spreken Engels.

Drank

Opvallend is het drankgebruik in Finland. Hoewel het verschrikkelijk duur is, wordt er heel veel alcohol gedronken. Met grote plastic draagtassen vol flessen bier zitten de mensen overdag, maar vooral 's avonds in de parken te drinken.

Sauna

De Finnen zijn de uitvinders van de sauna. Rondreizend zal zich regelmatig een gelegenheid voordoen om een sauna-bad te nemen.

Autorijden

Autorijden in Finland is een verademing, vergeleken bij de toestand op onze snelwegen. Rond Helsinki zijn autosnelwegen zoals hier, verder zijn de autowegen in Finland vergelijkbaar met onze N-wegen.

Je moet op je hoede zijn voor rendieren die zich op de weg begeven. Je bent in Finland verplicht dag en nacht dimlicht te voeren.

Muggen

Hoe noordelijker je komt, des te agressiever de muggen kunnen worden (vooral juni en juli). Wij kochten in Nederland al een uitstekend middel tegen muggen, dat de werkzame stof DEET bevat. Het advies van de Finnen: als je de muggenmelk, gel, spuitbussen en alles wat er verder bestaat aan middelen tegen muggen, vooraan in de winkels of buiten de winkeldeur ziet staan, dan zijn er in die streek heel veel muggen.

Vakantie Finland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Finland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Finland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Kras SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden