Djoser sawadee
Reisverslagen Finland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Finland boeken

'Trektocht door Fins Lapland'

Nuttige adressen

Fins Nationaal Verkeersbureau
Johan Vermeerplein 5
1071 DV Amsterdam
tel.: 020 - 671 98 76

Koilliskaira Visitor Centre
tel.: +358 205647251, fax: +358 205647250

Savukoski Visitor Centre
tel.: +358 205647500, fax : +358 205647521

Urho Kekkonen National Park
e-mail: ukpuisto@metsa.fi

Urho Kekkonen Nationaal Park

Het Urho Kekkonen National Park is het op één na grootste natuurreservaat van Finland. De oppervlakte van het park bedraagt 2550 vierkante kilometer. De hoogste top is de Sokosti met 717 meter.

Het reliëf dat hier overwegend heerst is het plateau. Er zijn dus wel hoogteverschillen, maar deze zijn beperkt in omvang. De wandelwegen - als die er dan al zijn - eisen echter stevige stapschoenen. Kennis van kaart- en kompasgebruik is noodzakelijk.

Er zijn verschillende plekken om de trektocht te starten. Er zijn twee bezoekerscentra: het Koilliskaira Visitor Centre in Tankavaara en het Savukoski Visitor Centre in Savukoski. De bezoekerscentra hebben een blijvende tentoonstelling over het park: natuur, geschiedenis en vrije tijdsbesteding komen hier aan bod. In elk centrum zijn er gidsen die je alle informatie verschaffen over het park.

Groepen die een trektocht in het park plannen, kunnen best het Koilliskaira Visitor Centre op voorhand contacteren om hun plannen bekend te maken. Problemen i.v.m. overbezetting van de hutten, kampeerplaatsen enz. kunnen zo vermeden worden.

In het totaal zijn er tweeënveertig hutten; de meeste zijn vrij en gratis te gebruiken. Enkele hutten zijn gesloten; hiervoor dien je te reserveren. De reserveringen worden behandeld door het Koilliskaira Visitor Centre.

Vervoer

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Ivalo, Sodankylä en Rovaniemi. Het dichtstbijzijnde station is dat van Rovaniemi (en Kemijärvi). Er zijn dagelijkse busverbindingen (lijn: Rovaniemi-Sodankylä-Vuotso-Tankavaara-Kiilopää-Saariselkä-Ivalo) Vanuit Kemijärvi is er een busverbinding naar Savukoski, vanwaar er, tijdens de week, een postbus naar Tulppio rijdt.

Geldzaken

In Finland kun je gewoon met de euro betalen. Visa-kaarten worden in het bezoekerscentrum van het UKK aanvaard. Geldautomaten (TOTO) zijn we enkel in Inari en Ivalo tegengekomen. Ook restaurants en winkels nemen visa-kaart aan.

Travelers cheques kunnen in banken en postkantoren ingewisseld worden. Openingsuren banken: ong. 9.00-16.00.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

De nationale talen in Finland zijn het Fins en het Zweeds. De Lappen hebben ook nog een plaatselijk dialect.

De meeste – jongere – mensen spreken Engels. Ook Frans hebben we horen spreken door Finnen. In restaurants, bezoekerscentra, dienstencentra (post; bank; telefoonoperatoren) kan je verder met Engels.

Temperatuur en klimaat

Tijdens de zomermaanden heb je een vrij mild klimaat, temperatuur ongeveer 18 graden. Het maximum ooit gemeten in de zomer bedraagt 33 graden, het minimum –4 graden. Je kunt de temperatuur vergelijken met de onze. Althans in de zomer, in de winter zijn temperaturen van –20 graden niet uitzonderlijk. Het is er wel droger.

Dieren en beestjes

In het UKK huizen 24 beren. Deze dieren zijn vrij schuchter, maar toch gevaarlijk: er werd melding gemaakt van een dodelijk treffen tussen een grenswachter en een beer tijdens pasen '98. De kans dat je beren tegenkomt is minimiem – we hebben er geen gezien – maar het is niet onmogelijk.

De muggen hebben het er best naar hun zin. Met hele zwermen komen ze op je af. Een muskietennet en een mugafwerend product zijn niet overbodig. Dit kan je ook ter plaatse nog kopen. Het hoogseizoen voor muggen loopt van ongeveer 15/7 tot 15/8. Vanaf eind augustus, begin september heb je er minder last van.

Veiligheid en noodnummer

Je mag niet alleen in het park rondtrekken.

Noodnummer hulpdiensten: 112. Je wordt dan per helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht worden. Daar stelt de dokter vast of je inderdaad medische hulp nodig hebt. Zoniet dan draai je zelf voor alle kosten op (en kan je ook een boete verwachten).

Filosofie van het UKK: wie hier in rondtrekt, kan zijn plan trekken en heeft geen hulp van buitenuit nodig.

Kaarten

In het UKK–bezoekerscentrum kan je de nodige kaarten verkrijgen voor je trektocht. Evt. telefoneren/faxen/e-mailen en je krijgt, tegen betaling, het nodige materiaal.

De kaarten die wij gebruikten waren de volgende:

Uitg. Karttakeskus; vermelding Ulkoilukartta (outdoor map)
Sokosti – Suomujoki
ISBN 951-593-484-2

Sompio – Kiilopää
ISBN 951-593-593-8

Beide kaarten zijn op schaal 1:50.000 en bedekken quasi het hele UKK

Kompas is noodzakelijk.

In de bezoekerscentra zijn gidsen die de nodige informatie verstrekken en je de nodige raadgevingen geven.

Vakantie Finland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Finland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Finland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Kras SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden