sawadee
Reisverslagen Ghana
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ghana boeken

'Fietsreis rond het Voltameer'

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Ghana,
Laan Copes van Cattenburch 70,
2585 GD Den Haag.
Tel. 070-3384384/5/8/1
E-mail: mission@ghanaembassy.nl

Voor België:
Ambassade Ghana,
Generaal Wahislaan, 7, 1030 Saint-Josse-Ten-Noode.
Tel. 02.705.63.54

Visum

Voor Ghana heb je een visum nodig.

Algemeen

Ghana heeft als buurlanden Ivoorkust, Togo en Burkina Faso. Ghana was tot 1957 de Britse kolonie Gold Coast (Goudkust). Het land heeft zich na verschillende militaire coups, waarvan de laatste de periode 1981-1991 besloeg, ontwikkeld tot een stabiele democratie. In het arme noorden leven vooral moslims, in het welvarender zuiden christenen van allerlei pluimage.

Voor Afrikaanse begrippen is Ghana redelijk welvarend. Belangrijkste exportproducten zijn goud, edelstenen en cacao. Verder brengt ook toerisme redelijk wat geld in het laatje. Dit concentreert zich met name rond de kust, waar de oude slavenforten een bezienswaardigheid vormen. Metend aan het aantal toeristen dat wij deze weken gezien hebben is dat echter zeer bescheiden.

Een geografische bijzonderheid in het land is het Voltameer, het grootste waterbekken ter wereld, met een lengte van 520 kilometer en een oppervlakte van 8502 vierkante kilometer. Het meer is in 1965 ontstaan door de aanleg van de Akosombodam. De bijbehorende elektriciteitscentrale voorziet in de stroombehoefte van een belangrijk deel van het land. De fietstocht gaat met een ruime boog rond dit meer.

Planning

Behalve het hotel in Accra voor de eerste nacht, hebben we ook de Hide Out Lodge in Butre, tegen onze gewoonte in, van tevoren gereserveerd. De kranten voorspelden met name in de kuststrook een invasie van supporters van de clubs die meededen aan de Afrika Cup die tijdens ons verblijf plaatsvond. Daar hebben we onderweg niets van gemerkt. Reserveren doen we dus niet meer.

Informatie over waar je kunt overnachten haalden wij voor een belangrijk deel uit de Bradt reisgids over Ghana. Verder beschikten we over een reisschema van kennissen die ook in Ghana gefietst hebben. In de Bradtgids worden niet alle plaatsen waar we geweest zijn beschreven.

Routeschema

DagVanNaarKmBijzonderheden
1SchipholAccra  
2Accra   
3AccraSomanya65Lodge aantal kilometers ten zuiden van deze stad
4SomanyaAtimpoku35 
5AtimpokuHo75 
6HoAmedzofe38Laatste ca. 10 km sterk stijgen. Voor Vane aantal km dirt
7Amedzofe  Waterval Amedzofe de moeite waard
8AmedzofeHohoe4812 kilometer (Vane en Fume) slechte weg
9HohoeKadjebi47Overnacht in guesthouse van District Assembly
10KadjebiNkwanta97Onverharde weg tamelijk zwaar
11NkwantaBimbila90Relatief goede onverharde weg
12BimbilaYendi72Zeer slechte onverharde weg laatste 10 km verhard
13Tamale   
14Tamale   
15TameleBuipe110 
16BuipeKintampo95met 3 km eerder afslag naar Falls de moeite waard om te bezoeken
17KintampoTechiman65 
18TechimanSunyami61Weg loopt anders dan op ITM kaart aangegeven wijst zichzelf
19SunyamiBekyem51Guesthouse (basic) in stad iets voorbij stad een hotel
20BekyemKumasi78 
21Kumasi   
22Kumasi   
23KumasiObuasi63Eerste stuk veel verkeer
24Obuasi   
25ObuasiDunkwa40 
26DunkwaBogosa42 
27BogosaTarkwa37Potholes mooie omgeving
28TarkwaButre76Laatste circa 8 kilometer (zware) onverharde weg
29Butre   
30Butre   
31ButreShama6015 kilometer (goede) onverharde weg
32ShamaCape Coast67Niet al te drukke weg
33Cape Coast   
34Cape CoastWinneba87 
35WinnebaAccra60Drukke weg
36AccraAmsterdam  
  Totale route1660circa 2000 kilometer gefietst

Geldzaken

Nog wat vergeten: anders dan bij het onderdeel praktisch staat, kun je in Ghana geen geld opnemen bij flappentaps met een mastercard.

Tijdens ons verblijf was het niet mogelijk in Ghana geld op te nemen met MasterCard. Alleen met Visa kun je uit de voeten. Verder kun je in wat grotere plaatsen (maar niet alle) met traveller cheques terecht. Euro's en dollars kun je op meer plaatsen inwisselen.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

In verband met de malaria is het belangrijk onbedekte ledematen in te smeren met DEET.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Ghana boeken

Op het overzicht vakantie boeken Ghana staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ghana.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Ghana