Reisverslagen Gambia
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Gambia boeken

'Verrassend Gambia'

Nuttige adressen

Ambassade van Gambia,
Avenue F. Roosevelt 126,
B1050 Brussel.
Tel. 00-322/6401049

Nederlanders en Belgen hebben voor Gambia geen visum nodig.

Taal

De officiële taal is Engels. De elf stammen die in Gambia wonen spreken ieder hun eigen taal maar bijna iedereen spreekt ook Engels.

Klimaat en beste reistijd

Gambia heeft een subtropisch klimaat, dat twee hoofdseizoenen kent. Het droge seizoen is van half september tot eind mei, het regenseizoen ligt tussen juni en half september. In het regenseizoen is de luchtvochtigheid hoger en vallen er laat in de middag, 's avonds en 's nachts korte, maar hevige, regenbuien. De beste reistijd is van november tot mei. In deze periode is de luchtvochtigheid laag; dus niet benauwd. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door gemiddeld 27 graden, lekker warm dus. De luchtvochtigheid maakt het verschil!

Vervoer

Gambia is ongeveer 6 uur vliegen. Wij vlogen er rechtstreeks naar toe. Je in Gambia verplaatsen per taxi is heel goed te doen en erg goedkoop. De groene taxi's zijn voor toeristen, de gele (meestal) voor de bevolking zelf, maar natuurlijk kun je daar ook gebruik van maken. Deze taxi's heb je echter niet voor jezelf alleen: onderweg stappen mensen in en uit. Voor letterlijk - een paar centen kun je zo van de ene plaats naar de andere.

Gids

Wij vonden het werken met een gids erg prettig. Je hoort veel over de bevolking zelf en je komt op plaatsen waar je anders niet zou komen. Voor de gids betaalden we 500 dahlassi (€ 13,70) per dag en voor de chauffeur met auto 1100.

Onderdak

De hotels liggen met name in het Senegambia gebied, aan de kust. Er zijn hotels in alle klassen. Wij waren zelf in het Senegambiahotel, wat ons uitstekend bevallen is. Dit hotel staat in Kololi, wat een stadje is met veel voorzieningen om 's avonds lekker te gaan eten en wat te drinken. Je hebt restaurantjes genoeg om twee weken lang elke dag ergens anders te gaan eten. In de regel is het eten goed en de bediening is erg vriendelijk. Andere plaatsen, zoals Kotu, hebben ook hotels of appartementen, maar weinig voorzieningen in de omgeving. Voor heel weinig geld neem je dan een taxi naar Kololi.

Geldzaken

De munteenheid van Gambia is de Dalasi. Een Euro is ongeveer 35 Dalasi. Er bestaan bankbiljetten van 50 (paars), 25 (blauw), 10 (groen) en 5 (rood) Dalasi. Het beste kan je Euros meenemen en in Gambia zelf omwisselen. Overal zijn wisselkantoortjes die je een goede koers bieden. Beter dan de banken zelfs.

In Gambia is het geven van een fooi aan obers, gidsen, e.d. gebruikelijk als je tevreden bent over het eten, de bediening etc. Een redelijke fooi is dan 5 tot 10 procent van de rekening.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Voor Gambia heb je vaccinaties nodig.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Gambia boeken

Op het overzicht vakantie boeken Gambia staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Gambia.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden