Goedkope huurauto
Reisverslagen Griekenland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Griekenland boeken

'Fietstocht rond Kreta'

Nuttige adressen

Grieks Verkeersbureau,
Kerkstraat 61,
1017 GL Amsterdam.
020 - 6254212

Landschap

Kreta is bergachtig. Op het 260 km lange (16-60 km brede) eiland liggen drie grote bergketens met toppen boven de 2000 meter: Lefká Óri (2453 m), Ída (2456 m) en Díkti (2148 m). Daaromheen liggen nog zes gebergten met toppen boven de 1000 meter.

Voor een rondrit (ongeveer 750 km) moet je minstens een keer tot 1000 m en talloze malen tot zo'n 500 m klimmen. Een bergverzet (42x28) en een behoorlijke conditie zijn noodzaak.

Kwaliteit wegen

Voor ATB-ers zijn zeker in de hogere delen talloze paden en onverharde wegen te vinden. De gewone wegen zijn allemaal geasfalteerd en redelijk tot goed, hoewel je altijd rekening moet houden met kuilen, sleuven en steenslag. Dat je op goed asfalt rijdt is geen enkele garantie dat dat na de volgende bocht nog zo is! Let dus vooral bij het afdalen goed op. De enige weg die je vanwege de drukte maar beter kunt mijden is de new road langs de noordkust.

Wat voor fiets...

Het is een wijdverbreid misverstand dat een vakantiefiets voorzien moet zijn van 32 mm brede banden. Dit is weliswaar het standaardadvies in een aantal boekjes over fietsvakanties maar bedenk wel dat deze geschreven zijn door lieden met een tamelijk luie (rechtop zittende) fietshouding, die hun fiets bovendien bij voorkeur beladen met potten en pannen, tenten, slaapzakken en wat dies meer zij.

Ieder zijn meug, maar je eigen voorkeur tot norm verheffend kun je met evenveel recht stellen dat Frankrijk slechts geschikt is voor de bakfiets, omdat dit de enige fiets is waarop je een gascomfort en een mud onovertroffen Hollandse aardappelen kunt transporteren.

Fietsvakanties (ook low budget) zijn gelukkig niet alleen mogelijk voor kampeerders. Laat je er door dit soort kortzichtige adviezen dan ook niet van weerhouden om op een andere manier op fietsvakantie te gaan. Het enige dat je echt nodig hebt is een goed onderhouden fiets met een behoorlijk aantal versnellingen. Ook wat dit betreft geldt: niet overdrijven. De combinaties 42x28 en 39x26 worden niet voor niets bergverzet genoemd. 1 op 1 of nog lichter is wederom alleen noodzakelijk als je (te) zwaar beladen of met een slechte conditie op pad gaat.

Mijn ervaring is dat Kreta prima te befietsen is op een racefiets (10-15 kg bagage verdeeld over een opgemonteerd bagagedragertje en een stuurtasje) met 20 mm bandjes. Toeval? Ook op Korfoe en de Peloponnesos en in erkende slechte wegen-landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië heb ik uitermate prettige ervaringen met deze combinatie. Pech heb ik nimmer gehad. Wel de bandjes goed hard houden. Antilekbanden (met bv. kevlar) zijn wel aan te bevelen en de onverharde paden die de mountainbikers opzoeken zijn zo uiteraard wel onbegaanbaar.

Beste reistijd

Kreta ligt 300 km ten noorden van Libië en zelfs zuidelijker dan Noordafrikaanse steden als Tunis en Algiers. De zomer is dan ook droog en heet. Bovendien wordt het hele eiland dan overspoeld met toeristen.

De beste reistijd is het voorjaar (maart t/m mei): het klimaat is dan aangenaam en het eiland is groen.

September en oktober zijn wat het weer betreft ook geschikt, maar het eiland is dan kaal en dor. (Al is het zeewater dan een stuk warmer dan in maart.)

Overnachten

Langs de kust ligt een aantal campings, maar het meezeulen van tent en kookgerei is eigenlijk overbodig (en zal je bij de vele beklimmingen aardig opbreken). Overal zijn goedkope hotelletjes, appartementen en kamers bij particulieren (rooms for rent). Als je niet meteen iets vindt kun je informeren bij de toeristenpolitie ter plaatse. Ook het uitspreken van de woorden 'Domátio parakoló' in een tabérna doet wonderen.

Eten en drinken

Het eten in de meeste tabérna's is goed en goedkoop. De keuze aan vlees- (lam en geit) en visgerechten is uitgebreid. De vis is meestal 's morgens pas aan land gebracht en ook het vlees is vers. 'Fresh meat' staat er vaak op het bord voor een eethuis. Een restauranthouder in Hanía legde uit dat onze gewoonte om diepgevroren vlees via de groothandel te distribueren barbaars is. Hij haalt z'n schapen en geiten rechtstreeks bij de herders in de bergen.

Griekse salade met brood en yoghurt met honing zijn erg geschikt als voedzame, gezonde en lekkere lunch.

Overal worden 1,5 literflessen koud bronwater verkocht. Bij de koffie wordt gewoonlijk een glas koud water geserveerd.

Een alcoholische dorstlesser is de retsína (harswijn). Bij het eten wordt in Griekenland een glas oúzo aangeboden. Op Kreta is dat meestal de lokale ráki. Oúzo is een anijsdrank. Ráki niet, i.t.t. de gelijknamige drank uit Turkije en omgeving. Kretenzische ráki is een destillaat uit druivedroesem, vergelijkbaar met de Italiaanse grappa.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Een taalgidsje als Wat & Hoe Grieks is (vooral in het binnenland) onontbeerlijk. Bovendien wordt het door de trotse Kretenzer zeer gewaardeerd als je (als blijk van goede wil en uit beleefdheid) een paar woordjes Grieks spreekt. Hij stelt het evenzeer op prijs dat je het avondmaal niet in shorts en T-shirt nuttigt, zelf kleedt hij zich na het werk immers ook om.

Vermijdt ook op Kreta voor Duitser te worden aangezien, de gastvrijheid maakt dan onmiddellijk plaats voor norsheid.

Kaarten

Freytag & Berndt Kreta 1:200.000 is betrouwbaar maar vrij grof

Nelles Maps Kreta 1:200.000 is verfijnder en bovendien voorzien van hoogtelijnen

Bij toeristenwinkels in Iraklio is een poster te koop waarop Kreta in perspektief is getekend. Deze is niet geschikt voor onderweg, maar des te meer om thuisblijvers een indruk van het eiland en de gefietste route te geven.

Vakantie Griekenland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Griekenland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Griekenland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Crete, Greece