Goedkope huurauto
Reisverslagen Griekenland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Griekenland boeken

'Oost-Kreta'

Nuttige adressen

Grieks Verkeersbureau,
Kerkstraat 61,
1017 GL Amsterdam.
020 - 6254212

Bij het Grieks verkeersburo (GNOT) is een gratis brochure over Kreta verkrijgbaar, waarin een lijst met plaatsen waar hotels zijn. Kamers bij particulieren zijn er niet in opgenomen: de reisgidsen Trotter, Rough Guide en Lonely Planet bieden hiervan tesamen een goed overzicht.

Landschap

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het heeft twee aanvlieghavens: Heraklion en Chania. Kreta is 260 kilometer lang, terwijl de breedte varieert van 16 tot 60 kilometer. Het eiland is van west naar oost opgedeeld in vier provincies: Chania, Rethymnon, Heraklion en Lasithi. Op het eiland wonen meer dan een half miljoen mensen. Twintig procent daarvan woont in de hoofdstad, Heraklion. De tweede stad is Chania met ongeveer 65.000 inwoners.

De noordkust is heuvelachtig, heeft vrij veel mooie zandstranden en diverse baaien. De zuidkust is afwisselender met grillige bergen. In de bergen zijn veel grotten, diepe ravijnen en spectaculaire kloven.

Kreta is als geheel bergachtig. Op het eiland liggen drie grote bergketens met toppen boven de 2000 meter: Lefká Óri (2453 m), Ída (2456 m) en Díkti (2148 m). Daaromheen liggen nog zes gebergten met toppen boven de 1000 meter.

Voor een rondrit (ongeveer 750 km) moet je minstens een keer tot 1000 m en talloze malen tot zo'n 500 m klimmen.

Beste reistijd

Kreta ligt 300 km ten noorden van Libië en zelfs zuidelijker dan Noordafrikaanse steden als Tunis en Algiers. De zomer is dan ook droog en heet. Bovendien wordt het hele eiland dan overspoeld met toeristen.

Als je Kreta in het hoogseizoen bezoekt, zal je het niet willen geloven, maar de plantenvariëteit op het eiland is groot. De bloemenweelde is op Kreta alleen wat ongelijk over de jaargetijden verdeeld. Anemonen, orchideeën, narcissen, bougainvilles, oleanders, sinaasappelbomen, mandarijnen en nog veel meer planten en bomen zijn er te vinden op Kreta.

Het mediterrane klimaat van Kreta zorgt ervoor dat het eiland het hele jaar door geschikt is als vakantiebestemming. In de maanden januari en februari valt er relatief veel neerslag. Hoewel de hoger gelegen gebieden (boven 700 meter) gedurende de wintermaanden regelmatig bedekt zijn onder een dikke sneeuwlaag, zakt het kwik langs de kust niet verder dan 15 graden. Vanaf april tot oktober valt er nauwelijks neerslag.

De beste reistijd is het voorjaar (maart t/m mei): het klimaat is dan aangenaam en het eiland is groen.

September en oktober zijn wat het weer betreft ook geschikt, maar het eiland is dan kaal en dor. (Al is het zeewater dan een stuk warmer dan in maart.)

Overnachten

Overal zijn goedkope hotelletjes, appartementen en kamers bij particulieren (rooms for rent). Buiten het hoogseizoen is het niet nodig om van tevoren te reserveren, behalve tijdens het Griekse paasfeest omdat veel voormalige bewoners dat op Kreta komen vieren. Als je niet meteen iets vindt kun je informeren bij de toeristenpolitie ter plaatse. Ook het uitspreken van de woorden 'Domátio parakoló' in een tabérna doet wonderen.

Eten en drinken

Het eten in de meeste tabérna's is goed en goedkoop. Een uitzondering vormen toeristenrestaurants, waar het eten vaak is aangepast aan de Engelse smaak. Voordat je een restaurant binnen gaat of op een terras gaat zitten, kun je het best kijken of hier ook Grieken eten. Vaak ben je in de zijstraten beter uit dan aan de boulevard.

Griekse salade met brood en yoghurt met honing zijn erg geschikt als voedzame, gezonde en lekkere lunch.

Overal worden 1,5 literflessen koud bronwater verkocht. Bij de koffie wordt gewoonlijk een glas koud water geserveerd.

Een alcoholische dorstlesser is de retsína (harswijn). Bij het eten wordt in Griekenland een glas oúzo aangeboden. Op Kreta is dat meestal de lokale ráki. Oúzo is een anijsdrank. Ráki niet, i.t.t. de gelijknamige drank uit Turkije en omgeving. Kretenzische ráki is een destillaat uit druivedroesem, vergelijkbaar met de Italiaanse grappa.

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Een taalgidsje als Wat & Hoe Grieks is (vooral in het binnenland) onontbeerlijk. Bovendien wordt het door de trotse Kretenzer zeer gewaardeerd als je (als blijk van goede wil en uit beleefdheid) een paar woordjes Grieks spreekt.

Kaarten

Freytag & Berndt Kreta 1:200.000 is betrouwbaar maar vrij grof

Nelles Maps Kreta 1:200.000 is verfijnder en bovendien voorzien van hoogtelijnen

Vakantie Griekenland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Griekenland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Griekenland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Crete, Greece