Goedkope huurauto
Reisverslagen Griekenland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Griekenland boeken

'Fietsen op de Pelopónnesos'

Nuttige adressen

Grieks Verkeersbureau,
Kerkstraat 61,
1017 GL Amsterdam.
020 - 6254212

Geldzaken

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Reistijd

De beste reistijd is april/mei. Alles staat in bloei en er zijn weinig toeristen (helaas reist een aanzienlijk deel daarvan in enorme kampeerbussen die ze tot in de kleinste plaatsjes overal parkeren, behalve op campings). De temperatuur laat het nog toe het nodige te ondernemen. Dat geldt ook voor de herfst maar dan is alles dor.

De fiets

De fiets kan tegen betaling mee op chartervluchten. Opgeven bij boeking i.v.m. de beperkte laadruimte. Op Schiphol kan je een fietsdoos kopen om hem onbeschadigd te vervoeren.

De Pelopónnesos is bergachtig: een bergverzet (bv. 42x28) en een goede conditie zijn gewenst, goede remmen van levensbelang.

Wie boekt bij de Fietsvakantiewinkel in Woerden (0348-421844) krijgt een fietspas, waarmee het mogelijk is de fiets voor meer dan het standaardbedrag te verzekeren. Eventueel benodigde onderdelen worden gratis nagezonden. De pas is ook los te koop.

De Griekse wegen, ook de nieuwste, zitten vaak vol sleuven waardoor slangen voor de irrigatie zijn geleid. Kuilen in en stenen op de weg komen overal voor. Dat je op goed asfalt rijdt is geen enkele garantie dat dat na de volgende bocht nog zo is! Let dus vooral bij het afdalen goed op.

Wat voor fiets...

Het is een wijdverbreid misverstand dat een vakantiefiets voorzien moet zijn van 32 mm brede banden. Dit is weliswaar het standaardadvies in een aantal boekjes over fietsvakanties maar bedenk wel dat deze geschreven zijn door lieden met een tamelijk luie (rechtop zittende) fietshouding, die hun fiets bovendien bij voorkeur beladen met potten en pannen, tenten, slaapzakken en wat dies meer zij.

Ieder zijn meug, maar je eigen voorkeur tot norm verheffend kun je met evenveel recht stellen dat Frankrijk slechts geschikt is voor de bakfiets, omdat dit de enige fiets is waarop je een gascomfort en een mud onovertroffen Hollandse aardappelen kunt transporteren.

Fietsvakanties (ook low budget) zijn gelukkig niet alleen mogelijk voor kampeerders. Laat je er door dit soort kortzichtige adviezen dan ook niet van weerhouden om op een andere manier op fietsvakantie te gaan. Het enige dat je echt nodig hebt is een goed onderhouden fiets met een behoorlijk aantal versnellingen. Ook wat dit betreft geldt: niet overdrijven. De combinaties 42x28 en 39x26 worden niet voor niets bergverzet genoemd. 1 op 1 of nog lichter is wederom alleen noodzakelijk als je (te) zwaar beladen of met een slechte conditie op pad gaat.

Mijn ervaring is dat de Peloponnesos prima te befietsen is op een racefiets (10-15 kg bagage verdeeld over een opgemonteerd bagagedragertje en een stuurtasje) met 20 mm bandjes. Toeval? Ook op Korfoe en Kreta en in erkende slechte wegen-landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië heb ik uitermate prettige ervaringen met deze combinatie. Pech heb ik nimmer gehad. Wel de bandjes goed hard houden. Antilekbanden (met bv. kevlar) zijn wel aan te bevelen en de onverharde paden die de mountainbikers opzoeken zijn zo uiteraard wel onbegaanbaar.

De taal

Ook als men een vreemde taal spreekt (wat lang niet altijd het geval is) stelt men het bijzonder op prijs om op zijn minst in het Grieks begroet te worden. Neem dus vooral een reiswoordenboekje mee (zoals Wat & Hoe Grieks en leer op z'n minst wat beleefdheidsvormen uit het hoofd.

Tot slot: zoals op veel plaatsen in Europa word je in Griekenland een stuk vriendelijker behandeld zodra duidelijk is dat je geen Duitser bent. Bestel dus nooit zomaar in het Duits.

Kaarten

Tesamen gebruikt geven de kaarten Peloponnes-Korinth (1:300 000) van Freytag&Berndt en Griekenland (1:300 000) van Euro-Cart een redelijk betrouwbaar beeld.

Vakantie Griekenland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Griekenland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Griekenland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Peloponnesos, Greece