Goedkope huurauto
Reisverslagen Griekenland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Griekenland boeken

'Lesbos, Chios en Samos'

Nuttige adressen

Grieks Verkeersbureau,
Kerkstraat 61,
1017 GL Amsterdam.
020 - 6254212

Klimaat en beste reistijd

Op de Griekse eilanden voor de Turkse kust zijn de zomers erg heet. De zeewind die er vaak overheen blaast voelt dan eerder aan als een fohn dan als een verkoelend briesje. Het is dan bijna onmogelijk iets anders te doen dan in de schaduw liggen. De eilanden worden bovendien druk bezocht door strandgangers. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste tijden om de eilanden te bezoeken en actief iets te ondernemen.

Kwaliteit wegen

Voor ATB-ers zijn zeker in de hogere delen paden en onverharde wegen te vinden. De gewone wegen zijn zo goed als allemaal geasfalteerd en redelijk tot goed, hoewel je altijd rekening moet houden met kuilen, sleuven en steenslag. Dat je op goed asfalt rijdt is geen enkele garantie dat dat na de volgende bocht nog zo is! Let dus vooral bij het afdalen goed op. Het onderhoud van wegen vindt vooral in het voorseizoen plaats (vooral in mei) omdat het dan niet meer regent en er nog niet zoveel toeristen zijn die last hebben van de opbrekingen.

Wat voor fiets...

Het is een wijdverbreid misverstand dat een vakantiefiets voorzien moet zijn van 32 mm brede banden. Dit is weliswaar het standaardadvies in een aantal boekjes over fietsvakanties maar bedenk wel dat deze geschreven zijn door lieden met een tamelijk luie (rechtop zittende) fietshouding, die hun fiets bovendien bij voorkeur beladen met potten en pannen, tenten, slaapzakken en wat dies meer zij.

Ieder zijn meug, maar je eigen voorkeur tot norm verheffend kun je met evenveel recht stellen dat Frankrijk slechts geschikt is voor de bakfiets, omdat dit de enige fiets is waarop je een gascomfort en een mud onovertroffen Hollandse aardappelen kunt transporteren.

Fietsvakanties (ook low budget) zijn gelukkig niet alleen mogelijk voor kampeerders. Laat je er door dit soort kortzichtige adviezen dan ook niet van weerhouden om op een andere manier op fietsvakantie te gaan. Het enige dat je echt nodig hebt is een goed onderhouden fiets met een behoorlijk aantal versnellingen. Ook wat dit betreft geldt: niet overdrijven. De combinaties 42x28 en 39x26 worden niet voor niets bergverzet genoemd. 1 op 1 of nog lichter is wederom alleen noodzakelijk als je (te) zwaar beladen of met een slechte conditie op pad gaat.

Mijn ervaring is dat Lesbos, Chios en Samos prima te befietsen zijn op een racefiets (10-15 kg bagage verdeeld over een opgemonteerd bagagedragertje en een stuurtasje) met 23 mm bandjes. Toeval? Ook op Korfoe en de Peloponnesos en in erkende slechte wegen-landen als Tsjechië, Hongarije en Slovenië heb ik uitermate prettige ervaringen met deze combinatie. Pech heb ik nimmer gehad. Wel de bandjes goed hard houden. Antilekbanden (met bv. kevlar) zijn wel aan te bevelen en de onverharde paden die de mountainbikers opzoeken zijn zo uiteraard wel onbegaanbaar.

Onderdak

Op de Griekse eilanden tref je veel privé-kamers. De verhuurders wachten je vaak al op bij de veerboot, soms met foto's van hun kamers. De ene keer is het verstandig met hen in zee te gaan, een andere keer is het beter zelf op onderzoek te gaan. De kamers die we via hen betrokken waren allemaal van goede kwaliteit en de prijzen zeer redelijk. Let echter goed op waar de kamers liggen, soms is dit ver buiten het centrum.

Door een aantal reisgidsen door te nemen krijg je een goed idee van het aanbod aan kamers en het prijsniveau, het is dan makkelijker te beslissen om al dan niet op een aanbod in te gaan. Een goed overzicht geven de Trotter Griekse Eilanden en de Rough Guide Greek Islands. Vaar echter nooit blind op de gidsen, want zaken kunnen snel veranderen en de auteurs hebben de wijsheid ook niet in pacht.

Voor Chios-stad prijzen Rough Guide en Trotter eensgezind Alex Rooms aan, dus daar nemen we een kamer als we 's avonds laat met de veerboot aankomen. De prijs die Alex begin mei vraagt zou zelfs voor het hoogseizoen veel te hoog zijn voor de aftandse kamers met gemeenschappelijk sanitair dat de vies is om te gebruiken. Op het - inderdaad leuke - dakterras praat Alex honderduit en gedraagt zich als een cliché-Griek die iedereen 'my friend' noemt. Is dat waarvoor de redacteuren van de gidsen zijn gevallen? Of waren ze opgelucht dat ze met hem Engels konden speken? Het is ze blijkbaar niet opgevallen dan zijn geroemde behulpzaamheid er vooral uit bestaat dat ieder gesprek in een richting wordt gestuurd waar voor hem iets te verdienen valt.

Eten en drinken

Het eten in de meeste tabérna's is goed en goedkoop. De keuze aan vlees- en visgerechten is uitgebreid. Een uitzondering moet in het algemeen gemaakt worden voor de restaurants aan de boulevards: hier zie je vaak alleen toeristen, de prijzen zijn veel te hoog en de kwaliteit is doorgaans ver onder de maat. Wie lekker eten belangrijker vindt dan het uitzicht (of het als toeristen onder elkaar zijn) kiest beter voor een zij- of achterafstraatje.

Veerboten

Op de Greek Travel Pages staan de roosters van alle veerdiensten in Griekenland. Omdat er nogal eens wijzigingen zijn is het verstandig de tijden zo kort mogelijk voor vertrek te checken. Ook dan ben je er niet zeker van dat de boten echt op die tijden varen: met name kleinere boten kunnen tijdens harde wind uit de vaart genomen worden. Bovendien doen de reders in Griekenland precies wat ze willen, wat kan betekenen dat van de ene week op de andere een boot op een andere route wordt ingezet.

Internetcafés

Internetcafés rijzen ook in Griekenland als paddestoelen uit de grond. Ze zijn er in ieder geval in de hoofdsteden van de eilanden en daarnaast in veel toeristische centra. Zo openden er alleen al in Molivos drie binnen korte tijd de deuren.

Geldzaken

Op Lesbos, Chios en Samos zijn in ieder geval geldautomaten in de hoofsteden. Je treft ze ook in de belangrijkste toeristische centra. Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Een taalgidsje als Wat & Hoe Grieks is (vooral in het binnenland) erg handig. Bovendien wordt het door de Grieken zeer gewaardeerd als je (als blijk van goede wil en uit beleefdheid) een paar woordjes Grieks spreekt. Hij stelt het evenzeer op prijs dat je het avondmaal niet in shorts en T-shirt nuttigt, zelf kleedt hij zich na het werk immers ook om. Let daar vooral op als je de boulevard mijdt en de authentieke restaurantjes opzoekt.

Vakantie Griekenland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Griekenland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Griekenland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Lesbos, Chios and Samos, Greece