Goedkope huurauto
Reisverslagen Griekenland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Griekenland boeken

'Cycladen: Mikonos, Naxos en Paros'

Nuttige adressen

Grieks Verkeersbureau,
Kerkstraat 61,
1017 GL Amsterdam.
020 - 6254212

Klimaat en beste reistijd

Op de Griekse eilanden zijn de zomers erg heet. De zeewind die er vaak overheen blaast voelt dan eerder aan als een fohn dan als een verkoelend briesje. Het is dan bijna onmogelijk iets anders te doen dan in de schaduw te liggen. De Cycladen worden dan bovendien overspoeld door strand- en disco-gangers. Het voor- en najaar zijn dan ook de beste tijden om de eilanden te bezoeken en actief iets te ondernemen.

Kwaliteit wegen

Voor ATB-ers zijn zeker in de hogere delen paden en onverharde wegen te vinden. De gewone wegen zijn zo goed als allemaal geasfalteerd en redelijk tot goed, hoewel je altijd rekening moet houden met kuilen, sleuven en steenslag. Dat je op goed asfalt rijdt is geen enkele garantie dat dat na de volgende bocht nog zo is! Let dus vooral bij het afdalen goed op. Het onderhoud van wegen vindt vooral in het voorseizoen plaats (vooral in mei) omdat het dan niet meer regent en er nog niet zoveel toeristen zijn die last hebben van de opbrekingen.

Onderdak

Op de Griekse eilanden tref je veel privé-kamers. De verhuurders wachten je vaak al op bij de veerboot, soms met foto's van hun kamers. De ene keer is het verstandig met hen in zee te gaan, een andere keer is het beter zelf op onderzoek te gaan. De kamers die we via hen betrokken waren allemaal van goede kwaliteit en de prijzen zeer redelijk. Let echter goed op waar de kamers liggen, soms is dit ver buiten het centrum.

Door een aantal reisgidsen door te nemen krijg je een goed idee van het aanbod aan kamers en het prijsniveau, het is dan makkelijker te beslissen om al dan niet op een aanbod in te gaan. Een goed overzicht geven de Trotter Griekse Eilanden en de Rough Guide Greek Islands. Vaar echter nooit blind op de gidsen, want zaken kunnen snel veranderen en de auteurs hebben de wijsheid ook niet in pacht.

Eten en drinken

Het eten in toeristenrestaurants is doorgaans slecht en duur. Wie lekker eten belangrijker vindt dan het uitzicht (of het als toeristen onder elkaar zijn) kiest beter voor een zij- of achterafstraatje dan voor de boulevard. En dan nog kan het even zoeken zijn: Grieken zijn ver in de minderheid, dus het is lastig om te kijken waar zij eten. Kamerverhuurders geven niet altijd eerlijk antwoord als je vraagt naar een authentieke taverna. Vaak hebben ze familieleden of kennissen die een restaurant uitbaten en daar zullen ze je bij voorkeur naar verwijzen.

Op Naxos hebben we in Naxos-stad goed gegeten bij Manolis Garden in de wijk Bourgos en uitstekend bij het iets duurdere Vassilis Garden in Old Market Street. De retsina van het merk Ostia (in Paros gebotteld maar de druiven komen van Naxos) is hier een absolute aanrader: een goede frisse wijn, in tegenstelling tot de wat boerse retsina die doorgaans geschonken wordt. Voor koffie met een taartje (als dessert of tussendoortje) kun je prima terecht bij Rendezvous op de boulevard.

In Paros-stad hadden we slechte ervaringen bij ouzeria Boudaraki, dat door de Trotter wordt aanbevolen: de huiswijn lijkt op azijn en de mixed grill was aangebrand (en toch bij lange niet gaar). Een van de zeldzame goede adressen is Nissiotissa, in een straatje achter het ziekenhuis dat aan het stadsparkje ligt. Het wordt uitgebaat door vriendelijke Turken die de gasten meenemen naar de keuken om de gerechten te bekijken. De keuken is eerder Turks dan Grieks.

Veerboten

Op de Greek Travel Pages staan de roosters van alle veerdiensten in Griekenland. Omdat er nogal eens wijzigingen zijn is het verstandig de tijden zo kort mogelijk voor vertrek te checken. Ook dan ben je er niet zeker van dat de boten echt op die tijden varen: met name kleinere boten kunnen tijdens harde wind uit de vaart genomen worden. Bovendien doen de reders in Griekenland precies wat ze willen, wat kan betekenen dat van de ene week op de andere een boot op een andere route wordt ingezet.

Internetcafés

Internetcafés rijzen in Griekenland als paddestoelen uit de grond. Ze zijn er in ieder geval in de hoofdsteden van de eilanden en daarnaast in veel toeristische centra. Het heeft weinig zin om op internet te zoeken naar de adressen: de online gidsen met internetcafés vermelden er voor heel Griekenland nog geen tien, terwijl we er alleen in Parikia al minstens zeven hebben geteld.

Geldzaken

Op de Cycladen zijn in ieder geval geldautomaten in de hoofsteden. Je treft ze ook in de belangrijkste toeristische centra. Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Taal

Een taalgidsje als Wat & Hoe Grieks is (vooral in het binnenland) erg handig. Bovendien wordt het door de Grieken zeer gewaardeerd als je (als blijk van goede wil en uit beleefdheid) een paar woordjes Grieks spreekt. Hij stelt het evenzeer op prijs dat je het avondmaal niet in shorts en T-shirt nuttigt, zelf kleedt hij zich na het werk immers ook om. Let daar vooral op als je de boulevard mijdt en de authentieke restaurantjes opzoekt.

Vakantie Griekenland boeken

Op het overzicht vakantie boeken Griekenland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Griekenland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Mykonos, Naxos and Paros, Greece