Djoser sawadee
Reisverslagen Guatemala
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Guatemala boeken

In het voetspoor van de Maya's - Guatemala

Nuttige adressen

Voor Nederland en België

Ambassade van Guatemala
Avenue Winston Churchill 185
B-1180 Brussel
tel.: 00-322 345 90 47

Vervoer

Wij zijn vanuit Mexico over land (en deels over een rivier) naar Guatemala gereisd. We hebben een chartervlucht Amsterdam - Cancun (Mexico) v.v. met een bekende Nederlandse luchtvaartmaatschappij geboekt (periode september/oktober). Dit is een redelijk goedkope manier als je de zogenaamde 'Maya route' in Mexico en Guatemala wilt doen.

Vanuit Palenque, Mexico, zijn we naar Guatemala gereisd. Deze lange trip, met minibus, boot en in Guatemala met een gammele Amerikaanse schoolbus naar onze plaats van bestemming daar, Flores, hebben we bij een reisbureau in Palenque geboekt. Inclusief een excursie naar een Maya site betaalden we ongeveer 45 US dollar per persoon.

Wij hebben er voor gekozen om via Guatemala City naar Cancun te vliegen en van daaruit zijn we de volgende dag teruggevlogen naar Amsterdam. Deze vlucht hebben we geboekt in Antigua en kost totaal circa 170 US dollar. Er zijn natuurlijk ook verschillende manieren om vanuit Guatemala over land terug te reizen, bijvoorbeeld: in het noordwesten de grens over richting het plaatsje San Cristobal in de provincie Chiapas, Mexico en via Flores in het noordoosten de grens over richting Belize. Of over zee: in het oosten via Livingston met de boot naar Belize.

Reispapieren

Voor toeristen uit Nederland is noch een visum noch een toeristenkaart vereist voor een verblijf korter dan 90 dagen (uiteraard is wel een geldig paspoort vereist). Voor Mexico heb je wel een toeristenkaart nodig.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Slechts in een paar grote plaatsen kun je geld pinnen. Wij hebben in Guatemala echter uitsluitend gebruik gemaakt van contant geld en travellercheques. Zo bleek bijvoorbeeld de geldautomaat in Santa Elena (bij Flores) niet te werken en dat was de enige automaat in die plaats. In Antigua bleek je alleen geld te kunnen pinnen met een Visa creditcard. Neem dus US dollars mee - in contanten of in travellercheques, die verzekerd zijn tegen verlies en diefstal - aangezien deze geldeenheid het meest geaccepteerd wordt tegen een goede koers. Kijk in je reisgids, bijvoorbeeld de Travel Survival Kit van Lonely Planet, voor adviezen en adressen.

In de meeste middenklasse hotels kun je met een creditcard (Visa of Mastercard) betalen. Als je een vliegticket of vervoer met een minibus bij een reisbureau boekt, kun je in de meeste gevallen ook met een creditcard betalen.

De munteenheid in Guatemala is de quetzal, afgekort Q.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Internet

In Antigua is een aantal gelegenheden waar je kunt Internetten en e-mailen. Erg goedkoop, je betaalt 1 US dollar voor een half uur.

Klimaat en beste reistijd

De kustgebieden van Guatemala hebben een tropisch klimaat, met een hoge vochtigheidsgraad en temperaturen rond de 30 graden Celsius. In het kustgebied bij de Caribische Zee valt overwegend de meeste regen.

In de hooglanden is het aanzienlijk kouder, overdag hooguit gemiddeld een graad of 22 (op een zonnige dag). Als de avond valt, daalt de temperatuur snel naar ongeveer 15 graden Celsius. 's Nachts wordt het nog kouder.

Het klimaat in de provincie El Peten in het noorden is gelijk aan dat in Yucatan, Mexico, met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. In de maanden december en januari is het koeler, in de maanden maart en april is het erg heet.

Het droge seizoen is van oktober tot mei, maar dit varieert wel enigszins per regio.

De periode vanaf half december tot april en de maanden juli en augustus gelden als de drukke seizoenen wat toeristen betreft. Het schijnt dat de prijzen van guesthouses en hotels vanaf half december tot april hoger zijn (met uitschieters rond de feestdagen) dan in de rest van het jaar.

Openbaar vervoer

Het openbare vervoer bestaat voornamelijk uit Amerikaanse schoolbussen met weinig zitcomfort en oude touringcars. Voorbeelden: voor de afstand van Guatemala City naar Antigua, circa 45 kilometer, betaal je ongeveer 0,5 US dollar met een gewone bus; voor de afstand van Quetzaltenango naar Chimaltenango met een oude touringcar, circa 140 kilometer, betaal je ongeveer 5 US dollar.

Via reisbureaus en hotels kun je vervoer met een minibus regelen, hetgeen een stuk duurder, maar ook een stuk comfortabeler is. Voorbeelden: van Antigua naar Panajachel, ongeveer 80 kilometer, betaal je circa 12 US dollar p.p.; van Panajachel naar Quetzaltenango, ongeveer 99 kilometer, betaal je circa 15 US dollar p.p.; van Antigua naar Rio Dulce, ongeveer 530 kilometer, betaal je voor een retour dit keer 74 US dollar p.p.

Onderdak

De prijzen voor accommodatie zijn uiteraard afhankelijk van je wensen en de periode waarin je op reis bent. In Guatemala hebben wij voornamelijk in middenklasse hotels gelogeerd en wij verbleven daar in de periode september en oktober 1998. De hotelkamers zijn over het algemeen schoon, ruim, comfortabel en hebben een eigen badkamer en toilet. Soms is er een zwembad bij een middenklasse hotel. In Antigua zijn hotels vaak gesitueerd in sfeervolle koloniale panden. De gemiddelde prijs voor een middenklasse hotelkamer bedraagt tussen de 15 en 30 dollar per nacht. Je betaalt dus nooit per persoon, maar altijd per kamer.

Een goede reisgids is bij het zoeken naar hotels noodzakelijk (ik verwijs ook hier weer naar de Travel Survival Kit van Lonely Planet).

Eten en drinken

Het eten in Guatemala is vergelijkbaar met het eten in Mexico, de regio Yucatan. Niet bijzonder gevarieerd, maar wel voedzaam. In Guatemala is de keus echter nog beperkter, terwijl de prijzen iets hoger liggen dan in Mexico. Vanaf 5 US dollar heb je een warme maaltijd; voor een ontbijt betaal je tussen 2 en 6 US dollar, inclusief koffie of thee en vruchtesap.

Gegrilde kip of vis en de bekende taco's en tortilla's gevuld met gebakken rundergehakt of met gekookte kip en daarbij kaas, bonen en wat salade of gevuld met alleen maar kaas kun je bijna overal krijgen. Bij bijna alle gerechten (dus ook bij brood met een gebakken ei!) krijg je een soort 'bonenprut'. Dat is niet zo vriendelijk uitgedrukt, maar zo ziet het er wel uit. Het zijn fijngestampte donkerbruine bonen, een soort bonenpasta. Er zitten verder geen kruiden door.

Ook kun je gebakken stukjes knapperige tortilla eten (hier in Nederland bekend als tortillachips) met guacamole (een dikke saus van onder andere advocado's, uien en chilipepers).

Sommige restaurants springen eruit, bijvoorbeeld café Condesa in Antigua en café Baviera in Quetzaltenango, waar ze onder andere zelfgemaakte soepen en diverse broodsoorten serveren. In Livingston serveren ze in The Happy Fish (de naam spreekt voor zich) heerlijke, knapperig gebakken vis. Voor tips kun je je reisgids raadplegen en natuurlijk ook andere toeristen of lokale bewoners.

Vakantie Guatemala boeken

Op het overzicht vakantie boeken Guatemala staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Guatemala.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Shoestring Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden