Djoser sawadee
Reisverslagen Guatemala
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Guatemala boeken

Maya-ruïnes en marktplaatsjes

Nuttige adressen

Voor Nederland en België

Ambassade van Guatemala
Avenue Winston Churchill 185
B-1180 Brussel
tel.: 00-322 345 90 47

Vervoer

Wij zijn naar Guatemala City gevlogen met een tussenstop in Mexico City. Hoewel we geen overstap hadden, bleef er toch 1 rugzak in Mexico City staan. Zorg bij vluchten met tussenstop of overstap dus altijd voor wat toiletspullen en ondergoed in je handbagage. Als je niet alleen reist kun je de bagage ook over de rugzakken/koffers verdelen. Zo heeft degene die de pech heeft op zijn/haar rugzak te moeten wachten toch nog wat schone spullen. Onze rugzak werd overigens maandagmorgen bij onze taalschool afgeleverd. Als we niet op zaterdag hadden gevlogen, hadden we de rugzak waarschijnlijk al binnen 24 uur gehad. Bij overstappen duurt het meestal langer voordat je je bagage terug hebt.

In Guatemala en Belize hebben we steeds met het openbaar vervoer gereisd. Alleen de reis Antigua-Copán-Río Hondo en Flores-Tikal v.v. hebben we bij een reisbureau geboekt. Verder hebben we in Nederland al tickets gekocht voor de vlucht van Flores naar Guatemala City. Omdat we dezelfde dag doorvlogen naar Amsterdam wilden we niet het risico lopen dat alles vol zou zitten, maar je kunt de vlucht ook ter plaatse boeken. Vergeet niet je vluchten van tevoren te bevestigen. Zorg dus dat je het telefoonnummer van de maatschappij hebt.

De bussen in Guatemala rijden niet op schema. Ze vertrekken regelmatig en als je onderweg in wilt stappen, steek je gewoon je hand op. Je gaat ergens zitten en er komt vanzelf wel een keer iemand langs om af te rekenen. Je krijgt ook geen betalingsbewijs dus informeer van tevoren bij een passagier wat het kost.

De bussen in Belize rijden wel volgens schema en je kunt van tevoren of in de bus een plaatsbewijs kopen. In beide landen moet je het treffen met de bus. De ene keer zit je in een afgedankte Amerikaanse schoolbus, de andere keer (meestal op langere afstanden) zit je in een vrij comfortabele bus.

Douane

Bijna iedereen die naar Copán gaat, doet dit met een excursie. De chauffeurs van de busjes hebben volgens ons deals gesloten met de douaniers. Er moet van alles betaald worden en er moeten ook Lempira's gekocht worden en de chauffeur helpt je daar uiteraard bij. Het gaat allemaal zo snel dat wij er niet aan twijfelen dat de chauffeur daar niet slechter van wordt. Hier kun je waarschijnlijk weinig tegen doen.

Waar je wel iets aan kunt doen, is de "tax" die je bij andere grensovergangen moet betalen. Wij ondervonden dit in Livingston (zuidgrens Belize) en Melchor de Mencos (westgrens Belize). De Guatemalteekse douanier vroeg weer eens geld en je weet nooit of het nou wel of niet klopt. Op aanraden van de Lonely Planet vroegen wij om een "recibo" (kwitantie). Even wist de douanier niet wat hij moest zeggen, maar na het zetten van de stempels meldde hij dat de kwitanties op waren en dat we maar moesten betalen als we het land weer uitgingen.

Als je incheckt voor je internationale vlucht op het vliegveld van Guatemala City moet je een exit-tax van $ 20 betalen. Zorg dus dat je nog genoeg geld hebt.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Spaanse les in Guatemala

Wij hebben onze taalcursus van tevoren gereserveerd via Internet. Niet alle taalscholen zitten op Internet, maar misschien maakt dat de keuze ook wat makkelijker. Kijk eens op:
www.worldwide.edu/ci/guatemala/fguatemala.html
www.conexion.com/schools.htm

Je kunt ook ter plekke een school uitzoeken. De verschillen zijn echter niet zo groot en je moet zelf je vervoer van het vliegveld en je eerste overnachtingen regelen. Bij de meeste scholen kun je elke dag van de week beginnen.

Wij betaalden $ 125 voor 1 week 4 uur/dag one-on-one les, 7 overnachtingen met 3 maaltijden/dag (behalve op zondag) bij een gastgezin en vervoer van het vliegveld naar het gastgezin. Daarnaast kun je deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.

Geldzaken

Slechts in een paar grote plaatsen kun je geld pinnen. Neem dus US dollars mee - in contanten of in travellercheques, die verzekerd zijn tegen verlies en diefstal - aangezien deze geldeenheid het meest geaccepteerd wordt tegen een goede koers. Kijk in je reisgids, bijvoorbeeld de Travel Survival Kit van Lonely Planet, voor adviezen en adressen.

In de meeste middenklasse hotels kun je met een creditcard (Visa of Mastercard) betalen. Als je een vliegticket of vervoer met een minibus bij een reisbureau boekt, kun je in de meeste gevallen ook met een creditcard betalen.

De munteenheid in Guatemala is de quetzal, afgekort Q.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Internet

In Antigua is een aantal gelegenheden waar je kunt Internetten en e-mailen. Erg goedkoop, je betaalt 1 US dollar voor een half uur.

Slapen en eten

Dankzij het goede en gevarieerde eten in het gastgezin hadden we de eerste week geen last van onze maag, maar dat kwam later wel. Het andere eten en de steeds hogere temperatuur begon zijn tol te eisen. Voldoende rust inbouwen in je reisschema, veel water drinken en ORS in de reisapotheek maken veel goed. Lees voor vertrek het stukje over "traveler's diarrhea" in de Lonely Planet.

In Guatemala heb je voor elk budget een slaapgelegenheid. Wij sliepen doorgaans in eenvoudige, maar schone kamers met eigen douche en toilet (niet altijd met warm water).

Klimaat en beste reistijd

De kustgebieden van Guatemala hebben een tropisch klimaat, met een hoge vochtigheidsgraad en temperaturen rond de 30 graden Celsius. In het kustgebied bij de Caribische Zee valt overwegend de meeste regen.

In de hooglanden is het aanzienlijk kouder, overdag hooguit gemiddeld een graad of 22 (op een zonnige dag). Als de avond valt, daalt de temperatuur snel naar ongeveer 15 graden Celsius. 's Nachts wordt het nog kouder.

Het klimaat in de provincie El Peten in het noorden is gelijk aan dat in Yucatan, Mexico, met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden Celsius. In de maanden december en januari is het koeler, in de maanden maart en april is het erg heet.

Het droge seizoen is van oktober tot mei, maar dit varieert wel enigszins per regio.

De periode vanaf half december tot april en de maanden juli en augustus gelden als de drukke seizoenen wat toeristen betreft. Het schijnt dat de prijzen van guesthouses en hotels vanaf half december tot april hoger zijn (met uitschieters rond de feestdagen) dan in de rest van het jaar.

Vakantie Guatemala boeken

Op het overzicht vakantie boeken Guatemala staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Guatemala.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Shoestring Kras
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden