Reisverslagen Guinee-Bissau
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Guinee-Bissau boeken

'Rondreis Guinee-Bissau'

Nuttige adressen

Ambassade van de Republiek Guinee Bissau,
Avenue F. Roosevelt 70,
B1050 Brussel.
Tel. 00-322/6470890/1351

Consulaat van de Republiek Guinee Bissau,
Gebroken Meeldijk 82,
2991 CH Barendrecht.
Tel. 0180-690.228

Honorair Consul voor Nederland in Bissau:
Jan van Maanen, Consul Honorário dos Países Baixos
Mavegro Trading Lda., Avenida Eduardo Mondlane
Bissau
Postadres:
p/a Mavegro, P.O. Box 100, Bissau
Tel. 00-245-201224/16
Fax 00-245-201265
mavegro@mail.gtelecom.gw

Nederlanders en Belgen hebben voor Guinee-Bissau een visum nodig. Het paspoort dient bovendien nog 6 maanden geldig te zijn.

Taal

De officiële taal is Portugees, maar 99% van de bevolking spreekt créolo.

Algemeen

Guinée-Bissau is zo groot als Nederland en telt iets meer dan één miljoen inwoners.

De kuststrook is 350 kilometer. Guinee-Bissau bestaat voor één-kwart uit wetlands (mangrove). Savanne in het oosten. Regenwoud in het zuiden, Bijagós-archipel voor de kust.

In het land leven 32 ethische groeperingen: 50% animistisch, 45% islamitisch, 5% christelijk. Geen industrie, het beetje electriciteit wordt alleen opgewekt met fossiele brandstoffen. Uitvoer: cashewnoten, rijst (soms, en vooral wanneer China gratis rijst stuurt), hoop op oliereserves (maar dan breekt de hel pas goed los!). Drie kranten met een oplage van 1000 elk (zoiets als het Moergestels Kerkklokje). Eén tv-station.

Eens deel van het Malinese Kabuu rijk dat Guinee als slavenland behandelde (ook toen al!). De Portugezen landden er eind 15e eeuw. Het Kabuu imperium verloor eind 19e eeuw haar invloed door de uit het noorden oprukkende islamitische Fulani's die samenwerkten met de Portugezen.

In 1879 werd Guinee een Portugese provincie (na eerst bestuurd te zijn geweest vanuit de Kaapverdische eilanden) met Bolama als hoofdstad. Tientallen pacificatie-campagnes waren nodig om het Afrikaanse verzet te breken.

Het koloniale bestuur werd vooral gevormd door (beter opgeleide) Kaapverdianen. Portugal ruilt de Cassamance met het Franse Senegal. In 1941 wordt Bissau de hoofdstad. In 1956 richt Amílcar Cabral (zelf van Kaapverdiaanse afkomst) de PAIGC op: voor de onafhankelijkheid van Guinee en Kaapverdië.

Na mislukte pogingen tot onderhandelingen, begint in 1962 de militaire strijd. Nog in de jaren zestig heeft de PAIGC twee-derde van het land in handen. In 1973 wordt Cabral vermoord en neemt onder andere zijn halfbroer Luís het leiderschap over. Onafhankelijkheid van Portugal in 1974.

Eénpartijen systeem. Centralisme. Luís is populair maar zijn vice-president Nino Vieira zet hem in 1980 af en stuurt hem naar Algés nabij Lissabon. Nino roept: 'Guinee voor de Guineesen', appellerend aan de anti-gevoelens over het Kaapverdiaanse leiderschap.

Nino decentraliseert en introduceert het verschijnsel corruptie. In 1998 beschuldigt hij zijn generaal Mané van steun aan de rebellenbeweging van de Senegalese Cassamance. Mané rebelleert tegen Nino. Nino roept de steun in van Senegal en Conakry en houdt Bissau onder controle. De rest van het land is onder Mané.

1999: de militaire junta steekt de brand in het presidentiële paleis (waar nu vleermuizen wonen) en stuurt Nino naar Porto in Portugal. Schrijft verkiezingen uit die worden gewonnen door de gek Kumba Ialá. Die schaft het parlement af om het volgende dag weer te installeren.

Ialá is (voorlopig?) ook alweer van het politieke toneel verdwenen (en voor het leven verbannen uit elke politieke activiteit). Wie wil er gokken over de verdere geschiedenis?

Geldzaken

Geld wisselen kan overal in Guinee-Bissau. Vooral grotere coupures in euro zijn populair (50, 100, enz.) bij straatwisselaars. De koers is al jaren: 1 euro = 650 / 655 CFA.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Gezondheid

Voor Guinee-Bissau heb je vaccinaties nodig.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Guinee-Bissau boeken

Op het overzicht vakantie boeken Guinee-Bissau staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Guinee-Bissau.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Goedkope huurauto
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden