Reisverslagen Indonesië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Indonesië boeken

'De vele gezichten van Sumatra'

Nuttige adressen

Ambassade Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
070 - 310 81 00

Voor België:
Kanselarij Indonesië
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel.: 2 - 771 17 76

Algemeen

Gelet op de huidige economische crisis en de onstabiele politieke situatie, is het van belang dat je je goed laat informeren alvorens je besluit te vertrekken. Mijd in ieder geval zoveel mogelijk de grote steden (zoals Medan op Sumatra), aangezien immers is gebleken dat de onrust juist op die plekken in korte, maar hevige vlagen optreedt. Kijk voor het actuele reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Ook het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Het is inmiddels ook op Sumatra mogelijk om geld te pinnen. Zelfs in Parapat aan het Tobameer is dit mogelijk (bij de BNI). In Siantar kun je inmiddels op zo'n 5 plaatsen pinnen. En uiteraard in Medan. Daarnaast kun je US dollars meenemen - in contanten of in travellercheques, die verzekerd zijn tegen verlies en diefstal - aangezien deze geldeenheid het meest geaccepteerd wordt tegen een goede koers.

Met een creditcard (Visa of Mastercard) kun je bij de meeste banken in de grotere plaatsen, zoals Padang en Bukittinggi, geld opnemen. Tevens kun je in de duurdere hotels en restaurants met je creditcard betalen. Je zult echter in de regel meer in de buurt van dorpen vertoeven en daar heb je geen banken, maar ben je aangewezen op wisselkantoren (kijk in je reisgids, bijvoorbeeld de Travel Survival Kit van Lonely Planet, voor adviezen en adressen). Het is handig om in deze dorpen biljetten van 25 en 50 dollar bij de hand te hebben.

Vergelijk de koersen en besluit daarna pas waar je geld gaat wisselen. Grotere bedragen kun je dan bijvoorbeeld wisselen in plaatsen als Medan (op het vliegveld), Padang en Palembang.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch klimaat: het is er heet en vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 28 en 30 graden Celsius. De droge tijd is ongeveer van april tot oktober en de regentijd van november tot maart. Ook tijdens de droge tijd kan er af en toe een stortbui vallen, meestal kort en hevig. In de hoger gelegen gebieden (bijvoorbeeld het gebied rondom het Toba-meer) is de temperatuur een stuk lager. Ook heb je hier meer kans op regen.

Juli en augustus gelden als de drukke maanden wat toeristen betreft. Ik heb Sumatra vanaf begin oktober tot begin november bezocht. In 1995 ben ik vanaf half augustus tot begin september naar Java en Bali geweest. In deze laatste periode was het zeker drukker, hetgeen natuurlijk ook met de lokatie te maken heeft, want Java en Bali trekken meer toeristen dan Sumatra. Qua prijzen voor accommodatie heb ik weinig verschil gemerkt in beide periodes.

Prijsniveau

De prijzen voor accommodaties zijn uiteraard afhankelijk van je wensen. Tevens speelt het gebied een rol; het ligt er maar net aan of het wel of niet vaak door toeristen wordt bezocht. In weinig bezochte gebieden heb je meestal alleen de keuze tussen heel goedkoop en geen comfort (niet echt schone kamers, geen eigen badkamer) of heel duur en veel comfort. In de gebieden die wel regelmatig door toeristen worden bezocht, is het aanbod van goedkope en goede accommodatie (ruim, schoon en eigen badkamer met douche en/of mandi en vaak met heet water) groot.

Sommige guesthouses en hotels hebben geen douche maar alleen een mandi. Dit is een soort grote wasbak, waar je echter niet in gaat zitten (althans, dat hoort dus niet). Je vult de bak met water. Met een bijbehorend plastic bakje, met handvat, schep je het water uit de bak en dat gooi je over je heen.

Het is aan te bevelen om de kamer eerst te inspecteren. Kijk of er schone lakens op het bed liggen en of de badkamer schoon is. Als het je niet bevalt, kun je altijd naar een ander onderkomen op zoek gaan. Een goede reisgids is hierbij wel noodzakelijk (ik verwijs ook hier weer naar de Travel Survival Kit van Lonely Planet).

Eten

Het eten in Indonesië is gevarieerd, lekker pittig en goedkoop (voor nasi goreng betaal je een paar euro). Je kunt het een beetje vergelijken met het eten wat je krijgt in de Indonesische restaurants in Nederland.

Er zijn wel wat verschillen, waarvan ik er een paar zal noemen. Nasi kuning, gele rijst, wat je in Indonesische restaurants in Nederland vaak krijgt, eet men in Indonesië alleen bij feestelijke gelegenheden en je treft dit gerecht dus niet aan op de plaatselijke menukaarten. De rijsttafel is typisch Nederlands, dus die vind je ook niet in Indonesië. Bestel je in Nederland een portie saté, dan krijg je drie stokjes. In Indonesië bestaat een portie uit tien tot twaalf stokjes.

Je kunt overal allerlei 'snacks' kopen, die ook hier in Nederland bekend zijn, zoals onder andere pisang goreng (gebakken banaan), pasteitjes, lemper (kleefrijst met rundergehakt of met kip), loempia's en roti kukus (gestoomde cake).

Goedkope vliegreis & corruptie

Na een week op het eiland Penang (Maleisië) te hebben doorgebracht, zijn we naar Medan op Sumatra gevlogen. Naast het feit dat we graag wat van Maleisië wilden zien, hebben we voor deze reisroute gekozen omdat het ook goedkoper is dan een rechtstreekse vlucht Amsterdam - Medan. We zijn teruggevlogen via Palembang. De tickets voor deze laatste tussenvlucht hebben we op Sumatra, in Bukit Lawang, geboekt (138 dollar per persoon).

Er vliegen weinig (individuele) toeristen via de luchthaven van Palembang, dus als ze een, in hun ogen, 'wandelende portemonnee' tegenkomen, heb je kans dat ze je zullen uitproberen. Je kunt natuurlijk de eenvoudige weg kiezen en een bepaald bedrag betalen (de ambtenaar in kwestie wilde van ons ongeveer 10 euro en dat is in Indonesië veel geld!), maar probeer allereerst of je er onderuit kunt komen door net als wij te doen alsof je er geen hout van begrijpt, waarbij je wel altijd beleefd moet blijven. Wie weet draagt dit een heel klein beetje bij aan de vermindering van dergelijke corrupte praktijken.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Indonesië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Indonesië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Indonesië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Indonesië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Indonesië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden