Reisverslagen Indonesië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Indonesië boeken

'Sumatra in crisis'

Nuttige adressen

Ambassade Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
070 - 310 81 00

Voor België:
Kanselarij Indonesië
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel.: 2 - 771 17 76

Algemeen

Gelet op de huidige economische crisis en de onstabiele politieke situatie, is het van belang dat je je goed laat informeren alvorens je besluit te vertrekken. Kijk voor het actuele reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Ook het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen.

Bij de receptie van het losmen in Tuk Tuk lag een boekje voor toeristen die Sumatra bezoeken. Op de eerste pagina schrijft de (uiteraard belanghebbende) uitgever januari 2002: "The first thing we want to do is put your mind at rest - you are safe in Sumatera. The press, television and embassies appear to give the impression that Indonesia is a dangerous place, and it is true that 4 or 5 spots in this teeming archipelago of some 13,000 inhabitted islands are experiencing problems and may be better avoided, but Sumatera is peaceful and you will be warmly welcomed wherever you go. Even in the troubled province of Aceh, tourists are not involved and are not affected. You are not a target."

Ook wordt erop gewezen dat het toerisme sinds de economische crisis in 1997 en (meer nog) de aanslagen in New York sterk is afgenomen, wat als een plusplunt wordt gebracht: "In many ways this makes it a perfect time to visit, it is cheaper than any other South East Asian country, and has more to offer."

Uitgave februari 2002: "1.3 million tourists cancelled their trip here this year because of scare stories in the media, and advice from travel agents and embassies." En: "Indonesia is a bargain for tourists at the moment. It must be one of the cheapest countries in Asia, and one US dollar will still buy you a meal, a 4 hours bus ride, or a room in a losmen in many places."

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

Het is ook op Sumatra mogelijk om geld te pinnen. Zelfs in Parapat aan het Tobameer is dit mogelijk (bij de BNI). In Siantar kun je inmiddels op zo'n 5 plaatsen pinnen. En uiteraard in Medan. Daarnaast kun je US dollars meenemen - in contanten of in travellercheques, die verzekerd zijn tegen verlies en diefstal - aangezien deze geldeenheid het meest geaccepteerd wordt tegen een goede koers.

Met een creditcard (Visa of Mastercard) kun je bij de meeste banken in de grotere plaatsen, zoals Padang en Bukittinggi, geld opnemen. Tevens kun je in de duurdere hotels en restaurants met je creditcard betalen.

Vergelijk de koersen en besluit daarna pas waar je geld gaat wisselen. Grotere bedragen kun je dan bijvoorbeeld wisselen in plaatsen als Medan (op het vliegveld), Padang en Palembang.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Indonesië heeft een tropisch klimaat: het is er heet en vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 28 en 30 graden Celsius. De droge tijd is ongeveer van april tot oktober en de regentijd van november tot maart. Ook tijdens de droge tijd kan er af en toe een stortbui vallen, meestal kort en hevig. In de hoger gelegen gebieden (bijvoorbeeld het gebied rondom het Toba-meer) is de temperatuur een stuk lager. Ook heb je hier meer kans op regen.

Prijsniveau

Door de trieste situatie is Sumatra momenteel een koopje. De accommodaties hebben nauwelijks klandizie en na wat onderhandelen daalt de prijs soms tot een derde. We betaalden van 5 euro voor een losmen vlakbij het vliegveld in Medan (en zelfs maar drie in Tuk Tuk) tot 35 euro voor een luxe suite met uitzicht op de twee kraters in Bukkettingi.

De nachttrein vanuit Palembang gaat dagelijks om 08:30 en om 21:00 uur. Om 19:00 uur gaan de kassa's voor de nachttrein open. Ik weet dat ik luxe wil en koop daar dan ook executive kelas karcis (kaartjes), ze kosten 70.000 Rp per stuk. Bisnis kelas kost 40.000 Rp.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Indonesië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Indonesië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Indonesië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Indonesië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Indonesië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden