Reisverslagen Indonesië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Indonesië boeken

'Noord-Sumatra II'

Nuttige adressen

Ambassade Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
070 - 310 81 00

Voor België:
Kanselarij Indonesië
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel.: 2 - 771 17 76

Algemeen

Gelet op de huidige economische crisis en de onstabiele politieke situatie, is het van belang dat je je goed laat informeren alvorens je besluit te vertrekken. Kijk voor het actuele reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Ook het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen.

Gezondheid

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Naast de nodige vaccinaties en malariatabletten gebruikten wij regelmatig O.R.S. (Oral Rehydration Solution). Dit poeder is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist en dient in (mineraal) water opgelost te worden. Te gebruiken bij diarree en overmatige transpiratie.

Wij raden het bezoek aan een rumah nasi Padang, een veelvoorkomende eetgelegenheid in Sumatra, af. Deze restaurants bewaren hun zwaar gepeperde gerechten voor iedereen zichtbaar in een ongekoelde glazen vitrine. De gerechten die door een klant niet worden gegeten gaan gewoon weer terug in de vitrine en worden weer opgediend voor een volgende bezoeker. De hoeveelheid vliegen die van deze gerechten meegenieten is groot. Wij hebben door dit soort restaurants dan ook regelmatig vervelende darmstoornissen opgelopen.

Geldzaken

Met de giropas van de Postbank kan bij B.C.A. (Bank Central Asia) en B.I.I. banken gepind worden. Ook bij geldautomaten met het Maestro- en Cirrus logo (max. 3 transacties per dag).

Met een creditcard (Visa of Mastercard) kun je bij de meeste banken in de grotere plaatsen geld opnemen. Tevens kun je in de duurdere hotels en restaurants met je creditcard betalen.

Geld wisselen hebben wij i.v.m. ongunstiger koersen tot een minimum beperkt.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

Steden als Jakarta en Medan zijn vochtig heet en benauwd, terwijl in hoger gelegen plaatsen als Berastagi, Parapat en Bukittinggi de temperatuur overdag dragelijk is en het 's nachts zelfs behoorlijk fris kan zijn.

In de maand juli hebben wij nauwelijks neerslag gehad, maar in oktober kon het in de middag vaak regenen.

Kleding

Wat veel over kleding in de tropen wordt gezegd is waar: katoenen en linnen, loszittende kledingstukken zijn zonder meer de beste keuze voor de reiziger.

Waar door te veel toeristen te weinig aandacht aan wordt besteed, zijn de zeden en normen van het land. Men ziet vaak westerse toeristen die zich in de stad en openbare gelegenheden vertonen in korte broek en/of mouwloze shirts. Ook (strak zittende) fietsbroeken en weinig verhullende damesshirts ziet men regelmatig. Hiermee shockeert men de islamitische bevolking.

Wij hebben gemerkt dat de toerist die wel volgens de adat gekleed gaat voor mannen een overhemd met lange mouwen en lange broek en voor vrouwen kleding die armen en benen bedekt laat en niet al te strak zit veel serieuzer en met voorrang behandeld wordt bij officiële instanties e.d.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Indonesië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Indonesië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Indonesië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Indonesië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Indonesië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden