Reisverslagen Indonesië
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Indonesië boeken

'Rondreis Bali'

Nuttige adressen

Ambassade Indonesië
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
070 - 310 81 00

Voor België:
Kanselarij Indonesië
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel.: 2 - 771 17 76

Bevolking

Bali is een hindoeïstisch eiland. We zagen veel processies, offerplechtigheden in tempels en ceremonies.

De Balinezen zijn erg vriendelijk en begroeten je met een glimlach en een knik en ze praten redelijk Engels. In drukke toeristencentra zoals Kuta kunnen de straatverkopers erg opdringerig zijn.

Op Bali moet je dingen altijd met je rechterhand aanpakken en nooit met de linkerhand welke onrein is!

De Balinezen zien het hoofd als het heiligste deel van het lichaam, dus een aai over het hoofd van een kind is uit den boze.

Als je een tempel bezoekt moeten je schouders en kniën, zoals in veel andere landen, bedekt zijn.

Je kunt op Bali overal goedkope gekleurde Sarongs kopen.

Eten en drinken

Indonesisch eten is erg lekker en goedkoop. De bekende nasi goreng en saté kun je overal krijgen, maar wellicht overbodig om te vermelden: eet niet bij de 'warungs' (straatstalletjes).

Gezondheid

Drink in ieder geval geen kraanwater maar koop flessen bronwater.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Geldzaken

De Indonesische munteenheid is de Roepia (Rp.) We voelden ons wel een beetje miljonair met al dat geld op zak, echter Rp. 8.000 is maar 1 Euro.

Er zijn veel oude biljetten in omloop en je moet op je hoede zijn voor zeer vieze of beschadigde bankbiljetten. Te weinig teruggeven van geld is op Bali ook geen vreemd verschijnsel. Door de lange reis van ca. 16 uur (jetlag) kun je bij aankomst op de luchthaven makkelijk belazerd worden.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Klimaat en beste reistijd

De beste tijd om naar Bali te reizen is van mei tot september. Zelf zijn wij in mei geweest en we hadden geen last van de regentijd. De moesson valt tussen oktober en maart en de natste maanden zijn december en januari.

Telefoneren

In de 'Wartels' kun je goedkoper bellen dan vanuit het hotel.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie Indonesië boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in Indonesië en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Indonesië samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Indonesië staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Indonesië.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden
Travel information Bali, Indonesia