De Jong Intra Vakanties Kras
Reisverslagen Ierland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ierland boeken

'Fietsvakantie Zuid-Ierland'

Nuttige adressen

Iers Nationaal Bureau voor Toerisme
Spuistraat 104
1012 VA Amsterdam
Tel.: 0800 0680 (gratis)
http://www.ierland.nl

Voor België:
Iers Nationaal Bureau voor Toerisme
Louizalaan 327, 1050 Brussel
Tel.: 02 - 275 01 71

Geldzaken

Een vliegticket naar Ierland is niet duur. Het is het overwegen waard om bv naar Belfast te vliegen omdat de prijzen daar nog wat lager liggen. Voor de fietsen is meestal maar beperkt ruimte dus vroeg boeken en vermelden dat je fietsen meeneemt voorkomt dat de fietsen op Schiphol blijven staan.

Het prijsniveau ligt in Ierland over het algemeen hoger dan in Nederland maar het is ook weer niet schreeuwend duur.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Route

In augustus/september vertrok ik heel impulsief naar Ierland om er te gaan fietsen. In Dublin overnacht in de jeugdherberg en daar een dag langer gebleven om me te oriënteren waar ik in Ierland wilde fietsen. Ik was in het bezit van het fietsboek van Luc Oteman, Fietsen in Ierland. Verder heb ik Dublin wat bekeken en voor mijn fietsdoos eeeen opbergplaats gezocht, zodat ik ook weer kon gebruiken bij de retourvlucht.

Ik vertrok naar Roundwood in de Wicklow Mountains, ten zuiden van Dublin. Onderweg de Powercourt Waterfall bezocht. Een dag later de rondrit via Arklow en Wicklow: een prachtige route.

Vervolgens van Roundwood naar Portlaoise en nog een stukje verder, omdat er in Portlaoise geen camping meer is. Ik beland uiteindelijk op een Traditional Farm Hostel in Ballacolla, iets voorbij Abbeyleix. Ik wil namelijk naar Cork en daarna naar zuidwest Ierland.

Ik zit nu een eindje van de grote weg af en probeer binnendoor weer verder te komen, maar dat schiet niet op. Ik rijd regelmatig verkeerd en zoek derhalve maar snel de N8 weer op tot Cashell. Hier volg ik de R74 naar Tipperary en iets verder naar Lisvarrinane in Aherlowvallei.

Via een prachtige binnendoor route kom ik de volgende dag in Cork. In de jeugdherberg is maar voor één nacht plaats, zodat ik de volgende dag een nieuwe slaapplek moet zoeken. Ik ben inmiddels een week onderweg en moet in Cork het een en ander regelen voor foto-opslag op CD. Ik probeer de tweede dag de camping te vinden in Cork. Forget it! Tevergeefs de bult op naar het vliegveld. Geen camping! Terug naar Cork en overnacht in Kinlay House Hostel. 's Middags met de bus naar Kinsale geweest en 's avonds stappen, naar de oudste pub van Cork.

De volgende ochtend vertrokken naar Bantry: via Lee Valley en een uitstapje naar Gougane Barra, een National Forest Parc. Een indrukwekkende tocht.

In Bantry een dagje overgebleven. Weer oriënteren, hoe het vervolg van mijn tocht zou zijn. Ik heb in Bantry veel gewandeld. Mooie uitzichten en veel foto's gemaakt.

Van Bantry fiets ik via Glengarriff en Turner's Rock Tunnel naar Kenmare. In Kenmare besluit ik de Ring of Kerry te fietsen en nog een paar tochten. Een indrukwekkende bergwereld. Flinke passen en magnifieke uitzichten. Van Moll's Gap naar Gap of Dunloe voert de weg door een adembenemende vallei, zó fantastisch mooi en stil. Ik ben op Iveragh 5 dagen geweest en vervolgens naar Killarney gereden.

Killarney is een stad met prachtige huizen, pubs, muziek en lekker eten. Er is van alles te doen en het is een prima uitgangspunt voor mooie tochten.

Tot slot ben ik met de trein teruggekeerd naar Dublin, om daar nog een poosje te verblijven. Dit was mijn eerste bezoek aan Ierland, maar beslist niet mijn laatste. Een prachtig land met prachtige mensen.

Vakantie Ierland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Ierland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Ierland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Ierland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ierland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden