De Jong Intra Vakanties Kras
Reisverslagen Ierland
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie Ierland boeken

'Ierland, een desolaat filmdecor'

Nuttige adressen

Iers Nationaal Bureau voor Toerisme
Spuistraat 104
1012 VA Amsterdam
Tel.: 0800 0680 (gratis)
http://www.ierland.nl

Voor België:
Iers Nationaal Bureau voor Toerisme
Louizalaan 327, 1050 Brussel
Tel.: 02 - 275 01 71

Geldzaken

Reizen naar Ierland is niet goedkoop. We betaalden bijna 500 euro voor de vier overzetten Calais/Dover-Fishguard/Rosslare en Dun Laoghaire/Holyhead-Dover/Calais. Alles apart boeken brengt geen financieel voordeel.

Overweeg om een fly/drive ticket te kopen, maar voor drie weken komt dat met een huurwagen nogal duur uit. Maar onderschat de reis van België/Nederland naar Ierland niet. Eer je bijvoorbeeld in Bantry bent heb je al een lange weg afgelegd met de wagen en de boot. Reserveer overigens tijdig, zeker als je met een nachtboot vanuit Swansea wilt varen of kiest voor de snelle catamarans. Wat de catamarans betreft: ruwe zee en mist kunnen voor aanzienlijke vertragingen zorgen zodat het tijdsvoordeel soms niet zo groot blijkt.

Tip: diesel is in Ierland stukken goedkoper dan in Engeland en Wales.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Algemeen

Ierland heeft een wondermooie natuur. Onze voorkeur gaat uit naar de Beara- en Dingle-schiereilanden in het zuiden en Connemara met vooral Joyce Country als top of the bill in de noordelijke regionen.

Ierland staat niet voor niets bekend als het Groene Eiland. Het kan er verdomd veel regenen. Benut daarom iedere seconde voor buitenactiviteiten als het droog weer is, maar neem altijd regenkledij mee want op een paar minuten kan het weer verschrikkelijk snel veranderen.

Opgepast voor het vele rijden, want verplaatsingen zoals van Tralee naar de Cliffs of Moher of van Dungloe naar Dublin kruipen echt wel in de kleren. Bovendien wordt er massaal aan de wegen gewerkt wat serieuze vertragingen met zich mee brengt. Ook opletten voor putten in de wegen en vergeet natuurlijk niet links te rijden!

Er zijn verschillende toeristische routes. Voorbeelden: Slea Head Drive op Dingle, Sky Road in Clifden, Joyce Country Drive enz. Aan te bevelen!

Accomodatie

Vooral op de schiereilanden in het zuidwesten krioelt het van de B&B's, terwijl hotels eerder dun gezaaid zijn. In deze streek vielen de B&B's beslist mee, ook op de farms. Vaak kun je 's morgens een keuze maken uit verschillende ontbijten. Een paar keer hebben we op een farm 's avonds gegeten. Reken toch op 14 dranken inbegrepen.

De B&B's rond Dublin (Bray/Enniskerry) konden helemaal niet op onze goedkeuring rekenen. Hier gaat het om big business!

Verschillende van deze adressen vind je in de Bed&Breakfast Accomodation Guide, Family Homes of Ireland. http://www.family-homes.ie

Ook uit de Trotter-gids haalden we naast heel wat andere nuttige info enkele overnachtingplaatsen.

Eten en drinken

Op restaurant hebben we een paar keer lekker gegeten en de keren dat het echt tegenviel waren eerder schaars. Het land van de aardappel doet zeker zijn eer aan door de verschillende variëteiten. De prijzen schommelen rond de 8 12 voor een maaltijd en denk eraan dat 's avonds eten duurder is dan op de middag! Voor de gewone zaken en een pint bier komen de prijzen zowat overeen met de onze. Misschien toch iets duurder.

Vakantie Ierland boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's, vakantiehuizen boeken in Ierland en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in Ierland samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken Ierland staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in Ierland.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

SNP natuur- en cultuurreizen
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden