Reisverslagen India
Nieuwsbrief

Reisinformatie & praktische tips bij reisverslag:

Vakantie India boeken

'India, Ladakh - Wandelen in de Himalaya'

Nuttige adressen

Ambassade India,
Buitenrustweg 2,
2517 KD Den Haag.
Tel. 070-3469771 / 070-3617072

Voor België:
Kanselarij Indië,
Vleurgatsesteenweg 217,
1050 Brussel.
Tel. 2-640.91.40

Voor India is een visum nodig, te verkrijgen bij de ambassade. Je paspoort moet na terugkomst in Nederland nog zes maanden geldig zijn.

Geldzaken

Het is haast nergens mogelijk om te pinnen. Je kunt het beste travellerscheques meenemen. Wij hadden problemen met kleine coupures, met het wisselen kreeg je een slechtere koers. Tip: neem kleine en grote coupures mee. Contante dollars zijn ook altijd handig om mee te nemen. In India heb je geduld nodig om geld te wisselen. Vooral bij banken neemt het veel tijd. Bij wisselkantoortjes gaat het sneller. De koers is daar in het algemeen wel wat lager.

Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je met MasterCard/Maestro of Visa geld uit de muur kunt trekken.

Algemeen

India is een enorm groot het land, qua grootte het zevende land ter wereld. Het grenst aan de landen China, Nepal, Bhutan, Pakistan, Myanmar (Birma) en Bangladesh. Het belangrijkste berggebied is de Himalaya, een bergketen met een lengte van 2400 km en een breedte van 240 tot 320 km.

Een deel van de bevolking spreekt Engels, maar er zijn nog 15 officiële talen. Het Hindi is er een van, deze taal wordt in Ladakh veel gesproken. India is voornamelijk hindoeïstisch, maar in Ladakh is het boeddhisme het belangrijkste geloof. Er wonen veel Tibetanen die uit Tibet zijn gevlucht. Zo ook de Dalai Lama, die zijn toevlucht heeft gezocht in Dharamsala.

Klimaat en beste reistijd

De beste tijd om het noorden van India te bezoeken zijn volgens de boeken de maanden mei tot en met juli. Wij bezochten Ladakh in augustus. Je hebt kans op wat meer regen, omdat de moesson dan is begonnen. Wij hebben aan het begin van de trekking regen gehad, maar in de Himalaya was het overdag steeds zonnig. Het kan echter ook dagen achtereen regenen. In Delhi is het in deze periode vochtig heet en rond de 35 graden.

Kleding

Luchtige en sneldrogende kleding is handig. Afritsbare broeken zijn een uitkomst. Op de trekking is thermokleding een pré. Ook regenkleding hoort in de bagage. Tijdens de trekking een extra T-shirt en een paar droge sokken meenemen in de daypack. Dikke truien zijn niet echt nodig, wel een winddicht jack. Een paar extra zooltjes voor het geval je bergschoenen kletsnat zijn geworden is ook erg handig.

Gezondheid

Een aantal vaccinaties wordt aanbevolen. Het is verstandig om voor een advies langs de GGD te gaan. In je reisapotheek mag geen ORS ontbreken, voor het geval je diarree krijgt. Ook kleine zakjes drinkbouillon zijn handig om mee te nemen en een echte opkikker wanneer je je slap voelt na diarree. Een dompelaar en wereldstekker horen dan ook in je rugzak thuis.

Water uit de kraan kun je niet drinken. Er is overal voldoende drinkwater in flessen te koop. Wel altijd controleren of de dop dicht zit. Tijdens een trekking moet je erg veel water drinken. Liefst vier liter per dag om hoogteziekte te voorkomen. Het is verstandig Diamox mee te nemen. Een middel wat je eventueel ter voorkoming van hoogteziekte kunt slikken.

Kijk voor actuele informatie over de gezondheidsrisico's op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. (De link wordt geopend in een nieuw scherm, deze pagina vind je dus terug op het scherm erachter.) Het LCR geeft de nationale standaarden uit voor gezondheidsadviezen voor reizigers naar de (sub)tropen. Uiteindelijk is er altijd een persoonlijk advies nodig, bijvoorbeeld via het Reizigersspreekuur van de GGD of gespecialiseerde Travel Clinics. Ook de adressen hiervan zijn op de site van het LCR te vinden.

Veilig op reis

Reizen in sommige landen of streken kan risico's met zich meebrengen. Dat hoeft je er lang niet altijd van te weerhouden om op pad te gaan, maar bij een goede voorbereiding hoort wel dat je je op de hoogte stelt van eventuele risico's.

Dat kan via de site van Buitenlandse Zaken, het ministerie dat de bekende reisadviezen geeft. Niet alleen over de risico's in oorlogsgebieden, maar ook over andere zaken waar je ter plaatse rekening mee dient te houden, zoals kleine criminaliteit, de verkrijgbaarheid van brandstof, de eventueel gebrekkige kwaliteit van drinkwater, medische voorzieningen of binnenlandse vluchten.

Vakantie India boeken

Via reserveringssites als Vakantie à la Carte kun je online vliegtickets, hotels, huurauto's boeken in India en prijzen vergelijken. Het is eenvoudig om zo zelf een fly-drive in India samen te stellen of bijvoorbeeld een vlucht plus een hotel voor de eerste nacht te boeken, zonder dat je gebonden bent aan de beperkingen van een vast pakket dat door een reisbureau wordt samengesteld.

Op het overzicht vakantie boeken India staan ook reisorganisaties met last-minute aanbiedingen, pakketreizen, individuele rondreizen, groepsreizen en andere georganiseerde reizen in India.

Aanbieders van bijzondere individuele reizen vind je op de reisbeurs. Veelal zijn het direct sellers die hun reizen rechtstreeks verkopen, zonder tussenkomst van een reisbureau.

Reisgidsen en kaarten

Via Reisboekwinkel.nl kun je online reisgidsen, taalgidsen en kaarten bestellen.

Reisboekwinkel.nl verkoopt niet alleen bekende reisgidsen als Lonely Planet, Rough Guide, Trotter en Dominicus, maar heeft ook een groot assortiment landkaarten, reisverhalen, fietsgidsen, wandelgidsen, woordenboeken, natuurgidsen en landen DVD's in diverse talen.

Djoser
Anders Reizen - Vakantie buiten de gebaande paden